Home » Actueel » Coureurs spreiden kansen in bandenkeuze voor Austin

Coureurs spreiden kansen in bandenkeuze voor Austin

De F1-coureurs hebben in hun individuele bandenkeuzes voor de Grand Prix van de Verenigde Staten vrijwel zonder uitzondering een behoudende benadering gekozen. Ze spreiden hun kansen nu Pirelli de drie zachtste compounds uit haar bereik meeneemt naar het Circuit Of The Americas in Austin, Texas, waar ze van 20 tot 22 oktober in actie zullen komen.

Pirelli maakte eerder bekend dat ze de gele P Zero Soft, de rode P Zero Supersoft en de paarse P Zero Ultrasoft meeneemt naar de VS. Volgens de bandenreglementen moeten de coureurs van elk van de voorgeselecteerde compounds ten minste één set beschikbaar hebben: de twee hardste voor de race, de zachtste – in dit geval de ultrasoft – voor Q3 van de kwalificatie. De overige tien sets kunnen ze naar eigen inzicht samenstellen uit de drie beschikbare compounds.

Waar de coureurs in eerdere races waarin Pirelli de ultrasofts meenam massaal en veelvuldig voor de paarse band kozen, zijn ze voor Austin minder zeker van hun zaak. Het circuit is behoorlijk veeleisend. Het asfalt is niet extreem ruw, maar juist dat kan ook voor problemen zorgen als te glad asfalt ervoor zorgt dat een coureur doorglijdt op zijn banden, blokkeert en een vlak kantje op de band rijdt. Op de zachtste banden is dat effect nog desastreuser dan al het geval was bij de hardere compounds. Het is ook voor het eerst dat Pirelli de zachtste compoundcombinatie meeneemt naar Austin.

59 procent van de droog-weer-banden die Pirelli verscheept naar Austin is de ultrazachte compound. 26 procent bestaat uit supersofts en 14 procent uit softs. Daarbij werd de meest offensieve strategie met 9 sets ultrasoft, 3 sets supersoft en alleen de verplichte set soft gekozen door Williams-coureur Lance Stroll en McLaren’s Stoffel Vandoorne. De meest behoudende is die met 7 sets ultrasoft, 3 sets supersoft en 3 sets soft. Die werd gekozen door Lewis Hamilton en Sauber-coureur Pascal Wehrlein.

Sebastian Vettel, Valtteri Bottas en Red Bull Racing-coureurs Max Verstappen en Daniel Ricciardo kozen ten opzichte van Hamilton één set meer van de supersoft ten koste van één set soft. Kimi Räikkönen selecteerde alleen de verplichte set soft en vier sets supersoft naast zeven sets ultrasoft.

In het middenveld durfden ze net iets meer risico te nemen. De coureurs van Force India, Toro Rosso en Renault kozen daar voor acht sets ultrasoft naast drie sets supersoft en twee sets soft.

De bandenselecties op een rij:

admin