Home » Actueel » F1-bazen willen straatrace in Nederland

F1-bazen willen straatrace in Nederland

De nieuwe eigenaar van de F1, Liberty Media, is in gesprek met partijen in Nederland over een straatrace. Nu Max Verstappen zich overduidelijk aan de top van de Formule 1 heeft gemeld, is het indrukwekkende support die de 20-jarige coureur vanuit eigen land krijgt op circuits over de hele wereld de eigenaren niet onopgemerkt gebleven. Zij voorzien bij voorbaat een enorm commercieel succes als de Grand Prix van Nederland zou terugkeren. De F1-directie heeft daarvoor niet de permanente circuits, Zandvoort of Assen, op het oog, maar een stratencircuit, bij voorkeur in Amsterdam of Rotterdam.

F1’s Commercieel Directeur Sean Bratches voorziet dat een festival-achtige straatrace in een van de grote steden zou de Grand Prix bij voorbaat een enorme toeloop zou garanderen. Amsterdam zou door de internationale allure van de binnenstad een enorme aantrekkingskracht hebben, maar het lijkt een logistieke onmogelijkheid om de stad een weekend lang op slot te gooien en in het teken te stellen van de Formule 1.

Rotterdam zou een meer voor hand liggende keuze zijn. De stad organiseerde jaren achtereen het City Racing-evenement en heeft dus ervaring met race-evenementen in de stad. Dat waren echter eendaagse evenementen over een kort parcours en met slechts demonstraties, waarbij er slechts één auto tegelijkertijd op de baan was. Een Grand Prix met 20 auto’s in competitie zou zelfs voor Rotterdam van een heel andere orde zijn.

Bratches hoopt echter dat voor de voor de hand liggende logistieke bezwaren een oplossing gevonden kan worden.

Red Bull Racing-teambaas Christian Horner ziet een Nederlandse Grand Prix wel zitten.

“Straatraces zijn altijd leuk – ze trekken altijd grote toeschouwersaantallen en zorgen voor een enorme atmosfeer. De steun die er op dit moment voor Max is in Nederland betekent dat het land tot stilstand zou worden gebracht, dus je kunt je alleen maar voorstellen dat het enorm zou zijn.”

“Dus zolang de plek en de circuit layout werken, waarom niet?”

Mocht het er van komen, dan zal het voor het eerst in zeker 34 jaar zijn dat de Formule 1 terugkeert naar Nederland. De laatste Grand Prix van Nederland werd in 1985 verreden op het circuit van Zandvoort.

admin