Home » Actueel » Haas verrast met onthulling VF-18

Haas verrast met onthulling VF-18

Haas F1 Team heeft op dinsdag vriend en vijand verrast met een onverwachte online onthulling van een animatie van haar nieuwe VF-18. Daarmee is het Amerikaanse team het eerste dat haar auto voor het komende seizoen presenteert.

De VF-18 is, zo stelt het team in haar aankondiging, een evolutie van de VF-17, de tweede Haas F1-auto waarmee het team in 2017 de achtste plaats behaalde in het Constructeurskampioenschap. Met de typeduiding van de auto zet Haas Automation een traditie voort die ze al in 1988 inzette met de VF-1, het eerste gecomputeriseerde machineplatform. VF staat daarbij voor ‘verticale molen’.

“We hebben heel veel variabelen aangepakt waarvan we wisten dat ze zwak waren”, vertelt teameigenaar Gene Haas, “we hebben ons geconcentreerd op wat er voor nodig is om onze auto constant te maken en het gat naar de topteams te dichten.”

De Haas VF-18 is verfijnder dan zijn voorganger en is de eerste auto die wordt gepresenteerd met de halo, de vanaf dit jaar verplichte cockpitbescherming.

“Het grootste deel van de evolutie van de auto was de toevoeging van de halo”, vertelt teambaas Günther Steiner, “er is behoorlijk wat studie van de aërodynamici aan vooraf gegaan. De ontwerpers hebben hard moeten werken om het chassis aan te passen zodat de halo de verplichte krachten kan doorstaan. En er is een hoger zwaartepunt, eenvoudigweg door de positie van de halo, maar iedereen zit in hetzelfde schuitje.”

“De reglementen zijn behoorlijk stabiel gebleven tussen 2017 en 2018, dus de VF-18 is een evolutie van onze auto van vorig jaar. Het ging minder om opnieuw uitvinden, maar meer om verfijning. Je ziet elementen terug die we vorig jaar ook al op de auto hadden.”

“Onze 2017-auto was behoorlijk goed, maar we hebben er niet altijd het beste uit gehaald en dat is wat we hebben willen veranderen in 2018. We hebben het gewicht beter kunnen verdelen hoe we het wilden.”

Ook het kleurenschema is overgenomen in 2018, maar de witte tinten die na enkele maanden in 2017 de rode accenten vervingen, hebben weer plaats gemaakt voor de originele rode en zwarte huiskleuren van Haas Automation. De auto lijkt daarmee weer meer op de originele kleurstelling van de eerste Haas uit 2016.

“De kleurstelling is een beetje een terugkeer naar wat we op onze eerste auto hadden”, geeft Steiner toe, “hij ziet er mooi en precies uit, net als de machine gereedschappen van Haas Automation.”

 

admin