Home » Actueel » Red Bull en Mercedes lijnrecht tegenover elkaar in reglementendiscussie

Red Bull en Mercedes lijnrecht tegenover elkaar in reglementendiscussie

Red Bull en Mercedes hebben in de vergadering van de F1 Commission in Parijs, die leidde tot de verrassende aanpassing van de reglementen voor 2019, lijnrecht tegenover elkaar gestaan.

Voorafgaand aan de vergadering was de verwachting dat de voorstellen van de FIA en Liberty Media geen meerderheid van stemmen zou halen. Lange tijd steunde alleen Williams de plannen voor een verregaande vereenvoudiging van de aërodynamica openlijk. Ferrari en Sauber waren lange tijd kritisch, maar schaarden zich toch achter de voorstellen.

Er hing veel af van de vergadering, want het was het laatste moment waarop nog wijzigingen doorgevoerd konden worden voor 2019. De Sportieve Reglementen schrijven voor dat de regels uiterlijk op 30 april worden bevestigd om teams duidelijkheid te verschaffen over de regels waaronder zij aan hun nieuwe auto’s zouden werken. Met een uitgebreider pakket van wijzigingen voorzien voor 2021 was het nu of nooit. Zouden de voorstellen niet worden aangenomen, dan zouden pas in 2021 aanpassingen volgen.

De teams leken voorbereid om gezamenlijk fel tegen de voorstellen in te gaan. De argumenten hadden ze in de weken ervoor uitgebreid doorgenomen. In Bahrein hadden ze ieder voor zich hun bedenkingen al geuit tegenover F1’s Managing Director Motorsports Ross Brawn.

Het zou te veel inzet en kosten vergen om de aërodynamische concepten voor slechts twee jaar zo verregaand aan te passen. Een aantal anderen vreesden bovendien dat er te weinig tijd was om de nieuwe reglementen goed uit te werken voor hun nieuwe auto’s. Red Bull Racing-teambaas Christian Horner noemde de voorstellen van de werkgroepen van de FIA en Liberty “overhaast” en “onvolwassen”.

De uitkomst van de vergadering leek op voorhand duidelijk. Zonder instemming van ten minste vier teams zouden de voorstellen het niet halen, maar kort voor het beginnen van de vergadering kreeg het een verrassende wending.

Mercedes en Force India informeerden de FIA 15 minuten voor het beginnen van de vergadering dat ze hun standpunt hadden gewijzigd. De teams zouden instemmen met de voorstellen. Ook Sauber stemde voor.

Bij die aantallen zou het voorstel kunnen worden aangenomen als zowel de vertegenwoordigers van de FIA, commerciële rechtenhouder en vertegenwoordigers van sponsors en promoters ermee instemden. Dat was het geval. Het minimale aantal van vier stemmen van de teams was gehaald (5 voor, 5 tegen) en daarmee werden de reglementswijzigingen met een minimaal aantal stemmen toch aangenomen.

De plotselinge wijziging van het standpunt van Mercedes deed Red Bull Racing’s Christian Horner in woede ontsteken. De Engelsman was fel gekant tegen de wijzigingen en voelde zich verraden door de medestander die hij dacht te hebben in Mercedes.

”Ik heb hem [Horner] nog nooit zo kwaad gezien”, zei Mercedes teambaas Toto Wolff in Barcelona.

”Zij zijn er blijkbaar enorm boos over. Ik weet niet waarom. Voor ons was het een 50-50 besluit.”

”We waren met 60% tegen en 40% voor. Wij hebben gekeken naar het concept en zagen dat het zinvol was. Je kunt niet altijd je veto inroepen”, zei Wolff.

“Wij wilden het werk dag is verricht steunen en de richting lijkt de juiste.”

Red Bull’s Dr. Helmut Marko verdenkt Mercedes ervan dat ze er bij de stemming een eigen agenda op nahield.

”Mercedes wilde de nieuwe regels, want zij zitten aan het einde van hun aërodynamisch concept. Zij willen van voren af aan beginnen, omdat dat ons pijn doet.”

Red Bull Racing-teambaas was evenmin onder de indruk van de plotselinge koerswijziging.

“Soms heeft deze sport de neiging om zichzelf in de voet te schieten”, zei hij in Barcelona.

”Het werk dat wordt verricht voor 2021 is heel goed. Het probleem is dat daar een fragment van is genomen, het is niet grondig geanalyseerd, er zijn geen bewezen conclusies van. Het is overhaast in een set reglementen verwerkt die haaks staan op de bestaande reglementen en nu zijn ze wat aan het schrappen geslagen om dat op te lossen.”

“Het verandert de de filosofie van de auto volledig. De voorvleugel wordt breder, die zal anders zijn. Het punt waar de lucht de auto raakt, is de voorvleugel en dat verandert alles daarachter: de ophanging, het bodywork, echt elk onderdeel.”

“We praten over kosten en verantwoordelijk zijn, maar wat er nu is geïntroduceerd, is een compleet nieuwe auto die miljoenen, miljoenen ponden gaat kosten.”

“Ik vind het gewoon zeer frustrerend dat besluiten worden genomen zonder bewijsvoering of zonder conclusies, maar op basis van theorieën en nu wordt er een enorme kostenlast bij de teams gelegd. Gaat dat garanderen dat auto’s elkaar volgend jaar dichter kunnen volgen? Waarschijnlijk niet”.

Ferrari’s Technisch Directeur Mattia Binotto is het niet met hem eens en stelt dat het “de juiste keuze is”.

”Het is er grote verandering, een drastische aanpassing van de regels met betrekking tot de aërodynamica. Ik denk dat elk team geconcentreerd zal zijn op het proberen uit te vinden wat de nieuwe reglementen betekenen. Het is een behoorlijke game changer”, stelt Binotto.

”Ik denk dat we als team een plicht hebben en een taak om de show, de Formule 1 te verbeteren. Ik denk dat de nieuwe reglementen een goede stap in die richting kunnen zijn.”

“Als we egoistisch waren geweest, hadden we kunnen vasthouden aan wat we hebben op dit moment, maar ik denk dat als je kijkt naar de show en het belang van de sport, dat het het juiste besluit was.”

admin