Home » Actueel » Todt verbaasd over kritiek coureurs op Halo

Todt verbaasd over kritiek coureurs op Halo

FIA President Jean Todt heeft met verbazing gereageerd op de kritiek van een aantal F1-coureurs op de halo. De cockpitbescherming die vanaf dit seizoen verplicht is in de Formule 1 mocht op lauwe reacties rekenen van een aantal coureurs.

Haas-coureur Kevin Magnussen noemde de beugel rond het hoofd van de coureur tijdens de wintertests ronduit “lelijk” en vroeg zich af of die bij een bocht als Eau Rouge niet het zicht naar voren belemmert.

“Het is heel beschamend. Lelijk”, zei Magnussen, “het is moeilijk om in de auto te komen, het is moeilijk om eruit te stappen, moeilijk om het stuur erop te krijgen en er weer af te halen, het is vreemd en beschamend”.

Over het zicht zei hij: “Als je de bocht instuurt, dan is het prima, want dan kijk je naar de zijkanten, links en rechts van de pijler in het midden, dus het is niet zo’n probleem om de bocht te zien. Maar het leidt af als je van richting wisselt in chicanes, waarbij je je zicht moet verplaatsen van de ene naar de andere kant van de pijler.”

Ook Max Verstappen en Nico Hülkenberg waren kritisch. Verstappen noemde de halo “lelijk en zwaar” en voor een coureur die wat langer en zwaarder is zoals hij niet in het voordeel. Hülkenberg is het met hem eens en zei eerder al te verwachten dat de cockpitbescherming geen lang leven beschoren is.

 

FIA President Todt zegt de kritiek niet te kunnen begrijpen, omdat de ingreep door de coureurs zelf werd gevraagd.

“Ze zijn kort van geheugen. het was een verzoek van de coureurs”, zei Todt tijdens een persconferentie op dinsdag, “op 16 december 2015 ontving ik een brief die was ondertekend door [GPDA directeuren] Jenson Button, Sebastian Vettel en Alex Wurz waarin zij ons vroegen om te besluiten over hoofdbescherming voor de coureurs. En ik zei: “Wij zijn aan boord, we zullen luisteren.”

“Wij hebben de technische mensen onmiddellijk gevraagd een prioriteit te maken van wat eruit kan komen. En op 27 juli 2016 wisten ze [de coureurs] dat er een vergadering zou komen en zij zeiden: ‘Wees niet zwak. Respecteer alsjeblieft was we jullie hebben gevraagd ten aanzien van de veiligheid’. Dus wij hebben dat meegenomen in onze overwegingen.”

“Ik moet zeggen dat ik zo verbaasd ben”, zei Todt over de kritiek, “en jullie weten dat ik van de F1 houd, maar ik haat dit onderdeel van de F1. Je hebt mensen die zich niet aan hun woord houden. Wat mij betreft praten we over de belangrijkste deugd in het leven: loyaliteit en je aan je je woord houden en de weg respecteren die je bent ingeslagen.”

“Wij hebben dat gerespecteerd en sommigen zijn dat vergeten, maar dat is waar we staan.”

Todt wilde niet reageren op een aantal opmerkingen, bijvoorbeeld die van Mercedes-teambaas Toto Wolff, die bij de presentatie van de nieuwe Mercedes zei dat hij de halo het liefst te lijf wilde gaan met een kettingzaag.

“Ik ga niet reageren op wat er is gezegd. Het is eenvoudigweg kinderachtig”, zegt hij, “ik zal alleen zeggen – ik houd van de F1 en ik vind dat we dat allemaal zouden moeten doen. Ik denk dat het heel ongepast is om, wie je ook bent, publiekelijk af te vallen wat we hebben geïntroduceerd. Wat mij betreft is constructieve kritiek altijd goed, want dat helpt je verder. Maar publieke kritiek die niet goed is voor de sport, daar zie ik de waarde niet van.”

“Voor mij is de halo geen probleem”, zei hij, “ik ben verbaasd dat mensen zeggen dat autosport gevaarlijk moet zijn en dat als zich een fataal ongeluk voordoet, dat nu eenmaal gebeurt. Maar als we het kunnen voorkomen, waarom zouden we het leven van wie dan ook dan niet beschermen?”

 

“De halo is een veiligheidsmaatregel. Het is heel menselijk dat men niet van veranderingen houdt, maar als we de verandering eenmaal kennen, na heel veel ervaringen en heel veel tests en weten dat het goed zit, dan moeten we het implementeren.”

“Kunnen jullie je voorstellen hoe we ons zouden voelen als er iets met iemand zou gebeuren en we wisten dat als we de halo hadden, het niet zou zijn gebeurd?”

admin