Home » Actueel » Afspraken kostenplafond aangepast

Afspraken kostenplafond aangepast

De afspraken omtrent de invoering van een kostenplafond in de Formule 1 zijn tijdens de vergadering van de FIA, Liberty Media en de teams op woensdag op punten aangepast. De teams legden zich formeel neer bij de invoering van Financiële Reglementen die de kosten vanaf 2021 moeten regelen. De financiële paragraaf werd op expliciet verzoek van McLaren, Racing Point, Renault en Williams uitgesloten van het uitstel dat werd afgesproken voor de goedkeuring van de reglementen tot uiterlijk 31 oktober aanstaande.

Het kostenplafond zal zoals eerder bericht vanaf 2021 gedurende vijf jaar worden gesteld op $175 miljoen per seizoen met mogelijkheden voor inflatiecorrectie en met een koppeling aan de wisselkoers met de Britse Pond en de Zwitserse Franc.

Naast die afspraken werd in Parijs overeengekomen dat het kostenplafond met $1 miljoen zal meebewegen voor elke race die meer of minder wordt verreden dan het huidige aantal van 21.

Het kostenplafond voor 2021 staat te boek als de ‘harde’ cost cap waarop zal worden toegezien door een oordelend panel van zes tot twaalf rechters. Voor overtredingen zullen twee categorieën worden gehanteerd: kleine overtredingen tot maximaal 5 procent van de limiet en grote overtredingen voor elke overschrijding daarboven. Besluiten van het oordelend panel kunnen evenals andere besluiten worden aangevochten via het FIA Internationaal College van Beroep.

Voor 2020 zal een zogenoemde ‘soft’ cap worden ingevoerd om de praktische implicaties van de reglementen te onderzoeken zonder dat die gevolgen hebben. Er zullen geen straffen worden opgelegd, maar teams zullen de FIA wel openheid van zaken geven over hun financiële huishouding, waarbij de budgetafspraken zoals die in 2021 zullen gelden zullen worden getoetst om teams de mogelijkheid te geven te wennen aan de regels en te zien waar zij zullen moeten bijsturen en tevens een mogelijkheid om de regels te verfijnen waar nodig.

Alle teams hebben zich aan de afspraken gecommitteerd door een overeenkomst te ondertekenen waarin ze afzien van hun rechten om de financiële reglementen te betwisten.

F1-Planet.com