Home » Actueel » Alfa Romeo verliest beroep tegen straffen Hockenheim

Alfa Romeo verliest beroep tegen straffen Hockenheim

Alfa Romeo Racing heeft haar beroepszaak tegen de tijdstraffen die ze ontving na afloop van de Grand Prix van Duitsland in Hockenheim verloren. Het team finishte aanvankelijk met Kimi Räikkönen en Antonio Giovinazzi op een zevende en achtste plaats in de punten, maar na afloop bleek dat het team een verboden engine mapping had gebruikt voor de staande start op een natte baan. Met die mapping kon het team de respons van het gaspedaal vertragen ten opzichte van de voorgeschreven responstijd van 70 milliseconden en daarmee kon ze een vorm van traction control nabootsen. Beide coureurs kregen daarop een tijdstraf van 30 seconden opgelegd, waardoor ze terugvielen tot buiten de punten.

Alfa Romeo tekende beroep aan tegen de zaak en die diende op dinsdag voor het FIA Internationaal College van Beroep in Parijs. Het team had in haar verweer na de race gesteld dat ze een mankement aan de koppeling had, waardoor de overtreding buiten haar macht had gelegen.

Het Internationaal College van Beroep verklaarde het beroep op 24 september echter niet ontvankelijk. Beroepskwesties kunnen alleen worden behandeld wanneer een team substantieel, nieuw bewijs weet aan te leveren tegen een besluit van de FIA dat ten tijde van de kwestie nog niet beschikbaar was. Daarvan was in Alfa Romeo’s geval geen sprake, oordeelden de stewards.

“Op 28 juli 2019 stelden de Stewards van de Grand Prix van Duitsland vast dat auto no. 7 (coureur Kimi Räikkönen) en auto No. 99 (coureur Antonio Giovinazzi) Artikel 27.1 van de FIA Formule 1 Sportieve Reglementen hadden overtreden, wat stelt dat “de coureur de auto alleen en zonder hulp moet besturen” (de torque in de koppeling bij de start van de race kwam niet overeen met de torque-uitvraag die er was toen de coureurs de koppeling binnen de vastgestelde maximum periode van 70 milliseconden loslieten. De stewards besloten daarom een 10-seconden stop-and-go penalty op te leggen aan beide coureurs (omgezet tot een tijdstraf van 30 seconden omdat die werd toegepast na de race)”, stelden de stewards in hun verklaring.

“Op 31 juli 2019 besloot Alfa Romeo Racing beroep aan te tekenen tegen de Besluiten No. 56 en 57 die genomen werden door de stewards tijdens de Formule 1 Grand Prix van Duitsland.

Als gevolg van het besluit zijn Räikkönen en Giovinazzi definitief als twaalfde en dertiende geklasseerd in de Grand Prix.

Het besluit houdt ook in dat Williams haar tot nu toe enige punt mag behouden. Robert Kubica schoof door de straffen van de Alfa Romeo-coureurs op naar de tiende plaats, maar moest vrezen dat die alsnog weer zou worden afgenomen als Alfa Romeo in het gelijk zou worden gesteld in de beroepszaak. Nu dat niet het geval is, zal Kubica die positie nu definitief behouden.

De definitieve uitslag van de Grand Prix van Duitsland is na het besluit al volgt.

PosCoureurTeamTijd
1Max VerstappenRed Bull Honda1:44:31.275
2Sebastian VettelFerrari+7.333
3Daniil KvyatToro Rosso Honda+8.305
4Lance StrollRacing Point Mercedes+8.966
5Carlos SainzMcLaren Renault+9.583
6Alexander AlbonToro Rosso Honda+10.052
7Romain GrosjeanHaas Ferrari+16.838
8Kevin MagnussenHaas Ferrari+18.765
9Lewis HamiltonMercedes+19.667
10Robert KubicaWilliams Mercedes+24.987
11George RussellWilliams Mercedes26.404
12Kimi Räikkönen*Alfa Romeo Ferrari+42.214
13Antonio Giovinazzi*Alfa Romeo Ferrari+43.849
14Pierre GaslyRed Bull Hondaronde 62
RValtteri BottasMercedesronde 57
RNico HulkenbergRenaultronde 40
RCharles LeclercFerrarironde 28
RLando NorrisMcLaren Renaultronde 26
RDaniel RicciardoRenaultronde 14
RSergio PerezRacing Point Mercedesronde 2
F1-Planet.com