Home » Actueel » Alonso: “Moeilijk te vatten dat je zo je rempunt kunt missen”

Alonso: “Moeilijk te vatten dat je zo je rempunt kunt missen”

McLaren-coureur Fernando Alonso zei na terugkeer in de pits na de startcrash in de Grand Prix van België dat hij niet kon bevatten dat een coureur zó zijn rempunt kan missen als Nico Hülkenberg deed voor het aanremmen van de eerste bocht. De Renault-coureur kwam vanaf de voorlaatste startrij, maar schatte zijn rempunt door de drukte voor de eerste bocht compleet verkeerd in. Hij blokkeerde en ramde de McLaren van Alonso op de achterkant. Die werd op de voorvleugel van de Renault gelift en werd een meter de lucht in gecatapulteerd. De McLaren scheerde zijdelings over de Sauber van Charles Leclerc, raakte met zijn neus de achtervleugel van Daniel Ricciardo en die zou op zijn beurt de Ferrari van Kimi Räikkönen niet kunnen ontwijken. De Fin liep een lekke band op en zou evenals Ricciardo later in de race uitvallen.

Hülkenberg, Alonso en Leclerc waren ter plekke uitvaller, maar waren alle ongedeerd gebleven. Vooral Leclerc kon opgelucht ademhalen. Zijn Sauber kreeg de McLaren over zijn dak en ving hem op met de halo. De op plekken volledig weggesleten verf toonden hoeveel geluk hij had gehad.

Voor Alonso was het een vreemd soort déja-vu nadat hij eerder in 2012 een bijna identiek incident meemaakte toen hij voor La Source crashte met Romain Grosjean.

“Opnieuw een situatie waarin iemand enorm zijn rempunt miste”, zei Alonso, “de vorige keer kreeg Romain een race schorsing, dus we zullen het deze keer wel zien.”

“Het positieve is dat we alle drie OK zijn, ook Charles. Ik vloog over zijn auto en het was heel goed dat we vandaag de halo hadden. Ik denk dat het hem heeft geholpen als ik naar de replay kijk. Ik was absoluut blij dat ik de halo had. We hoeven niet meer te bewijzen dat het iets goeds is om te hebben.”

Hülkenberg gaf toe dat hij een inschattingsfout had gemaakt, maar niet werd geholpen door de aërodynamica van zijn auto.

“Het is gewoon ongelooflijk om in ronde 1 uit te vinden hoe gevoelig deze auto’s zijn met de aërodynamica”, zei hij, “te zien hoeveel grip en downforce je verliest als je een paar auto’s voor je hebt die samenkomen. Toen ik de rem intrapte, blokkeerde ik onmiddellijk de voorwielen en daarna gleed ik gewoon tegen Fernando aan.”

“Waarschijnlijk was het een verkeerde inschatting van mij, iets te laat in de remmen, iets te gretig. Frustrerend voor hem [Alonso] en ook voor Charles, maar ook voor mezelf.”

Charles Leclerc was blij met de hulp van de halo.

“De halo heeft vandaag waarschijnlijk geholpen”, zei hij, “Ik begreep niet echt wat er gebeurde, alles ging heel snel. Ik wist natuurlijk dat er iemand over me heen kwam en ik wist dat het een McLaren was. Dat was Fernando. Ik dacht dat hij het was die een fout had gemaakt, maar na het zien van de beelden wist ik dat het Hülkenberg was. Ik weet niet of hij een probleem had.”

“Het is jammer. Het beëindigde onze race in de eerste bocht. Het was zo’n weekend waarin we de kans hadden om punten te scoren. Het is jammer voor ons, maar we zullen hier sterker van terugkomen.”

F1-Planet.com