Home » Actueel » Alonso wint de 24 Uur van Le Mans

Alonso wint de 24 Uur van Le Mans

Fernando Alonso heeft op zondag voor het eerst in zijn carrière de 24 Uur van Le Mans op zijn naam gebracht. De Spanjaard leidde met zijn teamgenoten Sebastien Buemi en Kazuki Nakajima het merendeel van de 24 uren op het Franse circuit in de Toyota TS050 Hybrid LMP1 met startnummer 8. De Toyota’s waren een klasse apart in deze 86e editie van de legendarische 24 Uur en na het hartenzeer in de laatste paar minuten van de race van 2016 kon het Japanse merk dan eindelijk voor het eerst in haar historie zegevieren. Ze deed dat met een klinkende dubbelzege met de nummer 7 bestuurd door Mike Conway, Kamui Kobayashi en Jose Maria Lopez met twee ronden achterstand op de tweede plaats.

De nummer 8 Toyota van Alonso, Buemi en Kobayashi was de race vanaf pole gestart na een bloedsnelle ronde van Buemi in de kwalificatie. In de race ontliepen de twee Toyota’s elkaar lange tijd nauwelijks. Het drietal voerde de race aan tot ze in de avonduren een stop-and-go penalty van 60 seconden ontvingen voor te snel rijden door Buemi in de slow zone. De nummer 7 Toyota nam daarop de leiding over, maar dankzij een snelle stint van Alonso in de nachtelijke uren werd een groot deel van de achterstand goed gemaakt. Na 15 uur passeerde Nakajima de nummer 7 voor de leiding.

Die positie werd geconsolideerd nadat de nummer 7 verder tijd verloor door een spin van Lopez bij de Dunlop chicane, vier uur voor het vallen van de vlag en een aantal penalty’s nadat Kobayashi zijn pitmoment miste en daardoor langer doorreed dan de maximale stintlengte van 11 ronden. Om met voldoende brandstof terug te keren moest de Japanner langzaam terugrijden en vervolgens nog de straffen incasseren. De nummer 7 zou daardoor met twee ronden achterstand finishen.

Achter de twee Toyota’s finishte de Rebellion van Mathias Beche, Thomas Laurent en Gustavo Menezes als derde. De Oreca van G-Drive Racing met coureurs Jean-Eric Vergne, Roman Rusinov en Andrea Pizzitola zegevierde in de LMP2-klasse, terwijl de Nederlander Laurens Vanthoor de GTE Pro klasse won met de Porsche 911 RSR, samen met teamgenoten Michael Christensen en Kevin Estre.

Voor het drietal van Toyota nummer 8 was het de eerste zege in Le Mans. Kazuki Nakajima en Sebastien Buemi waren er in 2016 al heel dichtbij. Nakajima zat destijds in de auto toen er in de laatste ronde in leidende positie problemen ontstonden en ze de overwinning alsnog aan Porsche moesten laten. De Japanse voormalig Formule 1-coureur zat ook nu in de auto in de laatste stint, maar nu verliep alles volgens plan en kon hij teamgenoten Buemi en Alonso ophalen op weg naar parc fermé voor de festiviteiten.

Alonso had bij zijn Le Mans-debuut een belangrijk aandeel in de overwinning. Mede dankzij zijn sterke stint in de nacht werd de achterstand ten opzichte van de nummer 7 goed gemaakt.

“Ik voelde me vanavond geweldig”, zei Alonso kort voor de finish, “ik weet niet hoe, maar het lukte me om de banden op het juiste moment voor ons te laten werken ondanks de lagere buitentemperatuur. Onze snelheid was goed en ik heb ook geluk gehad met het verkeer.”

“De Triple Crown is een aantrekkelijk doel, want het is zo moeilijk om te bereiken”, zei Alonso, “dit zijn de drie grootste races in de wereld van de autosport: de Indy 500, Monaco en Le Mans. Het is uitdagend, want alle drie vereisen een andere stijl en een andere rijtechniek.”

“Als je jezelf uitdaagt en op alle gebieden probeert de beste te zijn, moet je een complete coureur zijn. Ik wil niet alleen een goede coureur zijn, ik wil een complete coureur zijn en hopelijk de beste coureur ter wereld.”

Alonso oogstte veel lof van zijn teambaas bij Toyota Gazoo Racing, de Nederlander Rob Leupen. Die stelde dat de Spanjaard dit weekend in Le Mans geen voet verkeerd zette.

“Zonder alle zes coureurs zou dit niet mogelijk zijn geweest. Gegeven het feit dat hij een debutant was, was Fernando uitzonderlijk. Vooral in de nacht.”

“Seb en Kazuki zijn twee jongens waar je ook op kunt rekenen. Ze zijn geweldig voor het hele team. Helaas is Anthony [Davidson] geen deel meer van de line-up, maar we moeten hem ook bedanken. Het is gewoon een heel goed team.”

“Dat is wat de sport zo mooi maakt. Je hebt iemand die zich bij het team voegt met een enorme hoeveelheid talent die dingen als dit kan en goed integreert in het tea, Dat is waar je [als teambaas] van droomt.”

 

F1-Planet.com