Home » Actueel » Artsen verwachten volledig herstel Lauda

Artsen verwachten volledig herstel Lauda

De behandelend artsen van voormalig F1-coureur en huidig Mercedes AMG Voorzitter Niki Lauda verwachten dat de Oostenrijker volledig zal herstellen van de longtransplantatie die hij op donderdag onderging. Lauda werd eerder deze week met spoed opgenomen in het ziekenhuis in Wenen nadat een ogenschijnlijk onschuldige griep zich had ontwikkeld tot een zware longontsteking. Door de schade die Lauda al had opgelopen aan zijn longen bij zijn zware ongeval op de Nürburgring was de longontsteking te veel gevraagd van de organen.

Naar nu blijkt verbleef Lauda al ruim een week op de intensive care van het Algemeen Stadshospitaal van Wenen en werd hij al een week kunstmatig beademd omdat zijn beide longen te zwak waren om hem van zuurstof te voorzien. De transplantatie had daarom volgens zijn behandelend arts Dr. Walter Klepetko “de hoogste prioriteit”.

“Omdat de patiënt op het moment van opname door de wachtlijst die er is voor transplantatie door een buitenlichamelijk beademingsmembraam in leven werd gehouden, bij volle bewustzijn was en er geen andere therapiemogelijkheid was, kwam hij onmiddellijk in de hoogste urgentiecategorie voor orgaandonatie”, zei de arts.

Klepetko sprak van een geslaagde operatie.

“Het gaat op dit moment allemaal heel goed, we zijn zeer tevreden”, zei hij tegenover ZIB. De overlevingskans van een patiënt die een longtransplantatie ondergaat over een periode van vijf jaar is 70 procent, zo stelt hij.

“We hebben tegenwoordig de mogelijkheid de organen, die we anders niet zouden gebruiken, zo voor te bereiden en te verbeteren dat we ze toch kunnen transplanteren”, zei Klepetko, “de overlevingskansen bij longtransplantaties over een periode van vijf jaar is normaal gesproken rond de 70 procent. Daarbij moeten voor het verdere verloop ook de omstandigheden voorafgaand aan de operatie worden meegewogen voor individuele patiënten.”

Lauda zal al snel zelfstandig kunnen ademen.

“Het zelfstandige ademen begint op de volgende dag of een van de daaropvolgende dagen. Er is geen haast. Belangrijk is, dat het een rustig verloop heeft en dat men de patiënt rustig uit deze moeilijke situatie helpt”.

Er wacht de 69-jarige oud-coureur naar verwachting wel een lang herstel.

“Jonge patiënten kunnen meestal na twee of drie weken het ziekenhuis verlaten, bij oudere patiënten duurt dit langer.”

 

F1-Planet.com