Home » Actueel » Baku compenseert Williams voor schade putdekselincident

Baku compenseert Williams voor schade putdekselincident

De organisatie van de Grand Prix van Azerbaijan in Baku zal Williams de schade die ze opliep aan de auto van George Russell bij het putdekselincident in de eerste vrije training compenseren. Dat heeft promoter Arif Rahimov bevestigd.

Russell’s auto liep zware schade op toen hij op het rechte stuk voor Turn 3 over een van de putdeksels reed, die loskwam en de onderkant van de Williams zwaar beschadigde. De putdeksels van het Baku City Circuit bleken niet te zijn vastgelast. De bevestiging was niet bestand tegen de zuigkracht van de auto’s op volle snelheid. Na het incident werden de ruim 360 putdeksels op het 6 kilometer lange circuit in aller ijl alsnog vastgelast.

De schade die Williams door het incident moest incasseren, loopt in de tonnen. Williams Adjunct teambaas Claire Williams liet op vrijdag in Baku al doorschemeren in gesprek te willen gaan over compensatie van de schade.

“We gaan het bespreken met de FIA. Er is een precedent geschapen toen Haas schade ondervond [in Maleisië 2017]. Dus daar gaan we zeker over praten”, zei Williams.

Rahimov heeft nu bevestigd de schade te zullen compenseren.

“Dit was duidelijk onze fout”, zei Rahimov, “we hebben het toegegeven. Het is iets dat we als circuit niet hadden mogen laten gebeuren. We hebben onze verzekeringspolis erop nageslagen en het is volledig gedekt.”

“Onze juridische afdeling praat met de juridische afdeling van Williams en zij zullen volledig schadeloos gesteld worden. We zijn niet boos, want we begrijpen allebei dat dit nooit de bedoeling was en het was absoluut niet expres. We vonden het heel spijtig en hebben onze excuses aangeboden. We hebben ook wat bloemen gestuurd en zeiden dat het ons zeer spijt wat er is gebeurd.”

Rahimov is erop gebrand ervoor te zorgen dat Williams sneller zal worden gecompenseerd dan Haas toen dat team een schadevergoeding tegemoet kon zien na het loskomen van een putdeksel in de voorbereidingen voor de Grand Prix van Maleisië 2017. Dat team moest toen ruim een jaar wachten op het geld.

“We hebben dit gemeld bij Williams. We hebben met de verzekeraar besproken dat we ervoor moeten zorgen dat dit [compensatie] zo snel mogelijk gebeurt, niet over een jaar, want ze hebben dit geld nodig. We moeten ervoor zorgen dat ze het dit seizoen kunnen gebruiken. We zullen de verzekeraar pushen om de claim te bespoedigen en Williams zo snel mogelijk uit te betalen.”

De organisatie zette na het ongeval direct een actie in gang om de putdeksels vast te lassen. Nadien zijn alle putdeksels gedurende het raceweekend twee keer per dag gecontroleerd.

“We zijn begonnen alle putdeksels twee keer per dag te controleren: een keer in de avond nadat al het racen was geëindigd en één keer in de ochtend voor de middagklok en voordat de auto’s het circuit op gingen.”

“We hadden verschillende teams die elk van de ruim 300 putdeksels en drains hebben gecontroleerd, dus we hebben het absoluut serieus opgenomen. We zullen er zeker voor zorgen dat dit nooit meer gebeurt.”

 

F1-Planet.com