Home » Reports » Barcelona test II: Round Up

Barcelona test II: Round Up

Na de sneeuw en de kou van de eerste testweek braken voor de F1-teams in de afgelopen week vier heel belangrijke dagen aan: in de laatste testweek op Circuit de Catalunya moest heel veel werk worden verzet om de auto’s te doorgronden en voor te bereiden op de eerste race in Australië. Een exclusieve analyse van de tweede week.

Kon er in de eerste week nog weinig worden gezegd over de verhoudingen, in de tweede week zou het beeld hoe dan ook duidelijker worden. De teams zouden aanzienlijk meer rijden in uiteenlopende programmas en in veel realistischer omstandigheden , waardoor er veel meer  zou kunnen worden afgeleid.

Het was de laatste testweek en dus zouden weer de race- en kwalificatiesimulaties zijn en de pitstopoefeningen bij de teams, maar omdat de eerste testweek nauwelijks representatief was geweest resteerden er ook nog programmaonderdelen uit de eerste week. Voor veel teams was het daarom een heel drukke week, waarin de testprogramma’s werden gecomprimeerd om zoveel mogelijk data te verzamelen.

 

Mercedes solide favoriet

Mercedes oogde in de warmere condities in Barcelona weer als de geoliede machine zoals we ze kennen. De auto had zichtbaar aan stabiliteit gewonnen onder de toegenomen grip. Op het asfalt lag de W09 uiterst stabiel in de snelle bochten met de soepele motorreactie die de power unit al vier seizoenen op rij tot de klasse van het veld maakte.  De auto bleek in racetrim ook nog eens uiterst constant en snel. Daarin waren ze zo’n seconde per ronde sneller dan haar directe concurrenten, Ferrari en Red Bull Racing. Zowel Hamilton als Bottas liet daarin gemakkelijk lage 1:19’s noteren, terwijl de concurrentie bleef steken in 1:20’s en 1:21’s.

Het team begint tegen haar zin daarom toch weer als favoriet aan het seizoen, al was het team erg druk om de verwachtingen te temperen. Valtteri Bottas liet optekenen dat hij verwacht dat Mercedes “zeker geen volle seconde marge heeft” op de concurrentie.  Het vertrouwen is er echter wel bij het team dat ze de juiste dingen heeft gedaan. De rust die er heerste over het team, was de zichtbare bevestiging dat ze weet dat ze weer om de voorste posities zal strijden. Of en hoe gemakkelijk dat zal gaan is een andere kwestie.

Ferrari’s rondetijden zeggen niet alles

Ferrari domineerde in de tweede testweek de tijdenlijsten. Sebastian Vettel zette een nieuw baanrecord met een 1:17.182 op een set hypersofts met Räikkönen een dag later uiteindelijk als op één na snelste op 0,039 seconde. Toch was dat niet het echte verhaal van Ferrari’s testweek. De Scuderia kende zo haar problemen. Motorisch waren er vraagtekens. Steeds als de SF71H de pits uit reed werd dat voorafgegaan door een enorme rookontwikkeling waardoor de gehele pitbox blauw zag van de rook.

De handling van de auto was daarbij nog niet optimaal. Ferrari heeft de wielbasis met zo’n 7 centimeter verlengd ten opzichte van de auto van vorig jaar, maar de relatief hoge rake (achterkant) behouden. Dat lijkt ten koste te gaan van de grip die de auto weet te genereren. Zeker nu de Pirelli-banden aanzienlijk zachter zijn, is er veel te winnen als de verhoudingen de juiste zijn, maar Ferrari heeft de juiste snaar nog niet kunnen raken. Dat ondanks de snelle ronden op dag 3 en 4, die de verhoudingen vertekenden. Ferrari moest motorisch aftasten hoe de power unit zich zou houden bij piekbelasting. Het team moest vorig jaar haar titelkansen afschrijven door betrouwbaarheidsproblemen van de power unit in een cruciale fase in het kampioenschap. Er is veel aandacht besteed aan de betrouwbaarheid, maar om die te kunnen aantonen, moest er ook in de hoge toerentallen getest worden. De algemene indruk is dan ook dat Ferrari als enige van de top-3 teams tegen de top van haar mogelijkheden heeft getest. Dat klantenteam Haas over de breedte van de afgelegde ronden steeds maar rond de 0,2 seconde langzamer was, tekent dat Ferrari nog niet is waar ze moet staan. Het verschil met het Amerikaanse team zou ten minste toch zo’n halve seconde groter moeten zijn.

Sebastian Vettel bevestigde na afloop dat zijn team “nog wel wat raadsels op te lossen had” en dat er “meer performance nodig” was voor de SF71H. Kimi Räikkönen mocht dan stellen dat “hij nog wel sneller had gekund” dan zijn 1:17.221, vast staat dat Ferrari niet volledig tevreden uit Barcelona is vertrokken en moet vrezen dat ze als het derde team naar Melbourne afreist.

Red Bull Racing maakt indruk

Red Bull Racing oogstte veel bewondering in Barcelona. De RB14 lag in de tweede testweek indrukwekkend sterk op het Circuit de Catalunya. Vooral in de langgerekte bochten en de halfsnelle knikken was de stabiliteit groot. Daniel Ricciardo bevestigde het voorgevoel van het team dat het ook met de snelheid dit jaar goed zit. De Australiër was de eerste die het officieuze baanrecord verbrak, maar nog indrukwekkender was de constante waarmee Red Bull Racing de ronden wist te klokken.

De rondetijden daarbij lagen wel onder die van Mercedes, wat lijkt te impliceren dat Renault nog niet het volledige vermogen heeft ontsloten van haar power unit. De Fransen hebben steeds gezegd de betrouwbaarheid prioriteit te geven en het is een goed gebruik om de performance output stapsgewijs op de bouwen. Het had effect, want de power unit bleef gedurende de week wel betrouwbaar achterin de Red Bull. Waren er in de eerste week nog twee olielekken, dat euvel had Renault voor de tweede week verholpen.

Ondanks dat Ricciardo op dinsdag met het baanrecord een eerste indicatie heeft gegeven dat Red Bull snel kan zijn over een ronde, lijkt het erop dat het team nog steeds niet het achterste van de tong heeft laten zien. Ze werkte gedurende de week heel duidelijk een eigen programma af voor aërodynamicatests, power unit mapping en mechanische gripontwikkeling en daarbij liet ze de rondetijden echt voor wat ze waren. De Red Bulls reden veelvuldig op de medium band en met vermoedelijk veel brandstof aan boord.

Weer technische problemen bij McLaren

McLaren kende opnieuw een moeilijke week. Het team ondervond wederom vier mechanische problemen met de Renault power unit. Het team zou de gemoederen sussen en stellen dat de problemen niet per se gerelateerd waren, maar de algemene indruk is toch dat oververhitting het centrale probleem is als gevolg van het heel nauw ontworpen bodywork van de MCL33. De uitslaat zit te dicht op het bodywork en het team is marginaal in de koelingsvereisten. McLaren heeft weinig compromissen gesloten als het ging om het ontwerp en lijkt daar nu toch van terug te moeten komen. Herontwerp van het bodywork is op de thuisbasis in Woking al in volle gang.

Toch bleef het team optimistisch gestemd. McLaren is overtuigd van de kwaliteiten van het chassis en Fernando Alonso greep, op de momenten dat hij niet in de pits moest wachten op de zoveelste motorwissel, de kans aan om dat vertrouwen op de baan te laten zien. Op vrijdag nam hij in het laatste uur de gelegenheid te baat om een aantal heel snelle ronden te zetten en uiteindelijk de derde tijd van de week te laten noteren.

Het team stelde zelf ondanks alle problemen haar testprogramma’s te hebben kunnen afronden, maar met ‘slechts’ een totaal van 339 ronden klinkt dat weinig geloofwaardig. Het team heeft alleen met Vandoorne op donderdag een goede racesimulatie kunnen afleggen, waardoor de ervaring op dat vlak nog maar heel beperkt is.

Renault bouwt nog voort

Renault Sport F1 Team kon in de tweede testweek de positieve eerste bevindingen van de R.S.18 nog niet echt een vervolg geven. Ondanks dat Carlos Sainz op vrijdag zou afsluiten met de vierde tijd over-all, bleek de Renault in de warmere omstandigheden nog niet uit te blinken in balans. De coureurs hadden hun handen nog vaak vol aan de handling. Het team probeerde het te verhelpen met een keur aan aërodynamische ontwikkelingen, maar het gouden ei werd daarbij nog niet gevonden.Het team verloor veel tijd met mechanische problemen. Ook Renault voerde de achterkant zo nauw gepackaged uit dat een motorwissel het team meer dan vier uur kostte. Steeds moest de volledige achterkant gedemonteerd worden om bij het onderdeel te komen dat de problemen veroorzaakte. Wat niet hielp, was dat het team heel krap in de reserveonderdelen zat van de power unit, waardoor het blok steeds volledig opnieuw gemonteerd moest worden na een defect.

Het team nam vrij radicale aërodynamische innovaties mee. De auto viel al op door de veelbesproken geblazen uitlaat en een nieuwe voorvleugel. Op dag 3 en 4 probeerde het team een nieuwe voorvleugel en een aangepaste geometrie. De aanpassingen zijn met name gericht op het stabiliseren van de auto in situaties onder het remmen en bij het rijden over de curbs. De R.S.18 is daarmee nog steeds ‘Work in Progress’, zelfs zo kort voor de eerste race. Het team zou daarmee in korte tijd nog belangrijke progressie kunnen boeken en heeft daarmee nog steeds goede papieren om het voorste team in de subtop te worden.

Toro Rosso trekt ingezette lijn door

Toro Rosso kon ook in de tweede testweek ogenschijnlijk zonder mechanische problemen rijden met de Honda power unit. De progressie van de Japanse fabrikant met de performance en de betrouwbaarheid was een van dé gesprekspunten tijdens de eerste testweek. In de tweede week reed ze opnieuw zonder veel problemen, al moet gezegd dat Honda gedurende de acht testdagen zeker drie power units inzette – het equivalent van het toegestane aantal motoren gedurende het seizoen.

Het hielp het team in ieder geval om veel ronden te rijden. Ze bracht haar totaal op 822 ronden, waarmee ze na Mercedes en Ferrari het hoogste aantal ronden reed. De snelheid was solide, al bevond het team zich in de snelle ronde van Pierre Gasly op hypersofts op de vierde testdag nog op 1,1 seconde van de snelste tijd van Sebastian Vettel op die banden een dag eerder. Op racesnelheid was het verschil nog iets groter. Er moeten dan ook geen wonderen verwacht worden van Toro Rosso, maar het feit dat het team een solide basis lijkt te hebben met de STR13 en een respectabele Honda power unit is daar al een heel belangrijk gegeven. Teambaas Franz Tost is ervan overtuigd dat Honda gedurende het seizoen snel meer performance zal gaan ontsluiten en waagde zelfs te beweren dat Honda later in het jaar wellicht Renault voorbij zou kunnen streven.

Haas verrast in tweede week

Haas moet als de verrassing van de tweede testweek de boeken in gaan. De VF-18 leek ten opzichte van de koude omstandigheden in de eerste week aanzienlijk meer stabiliteit te hebben, ondersteund door een solide power unit performance van de Ferrari power unit. Het Amerikaanse team gooide een aantal testdagen hoge ogen met snelle tijden die maar enkele tienden verwijderd waren van het logische benchmark voor het team  – het fabrieksteam van Ferrari dat de snelste tijden van de week liet noteren.  Kevin Magnussen liet op donderdag de zesde tijd over-all noteren en liet zien dat Haas die bij herhaling kon neerzetten.

Het team lijkt het belangrijkste probleem van de afgelopen seizoenen – de stabiliteit onder het remmen – goed te hebben aangepakt. Romain Grosjean was aanzienlijk meer tevreden over de wegligging van de Haas. Toch moet daarbij gezegd dat Haas veelvuldig op de zachtere compounds reed en naar verwachting ook met iets minder brandstof reed dan de coureurs van de topteams.

Een andere kanttekening is dat het bandenmanagement over de lange afstand nog niet het gewenste resultaat gaf. De slijtage was hoger dan wenselijk. Onder griplevels wisten Grosjean en Magnussen echter heel constante rondetijden te rijden waarmee ze niet veel onderdeden voor Renault en McLaren. Het zal moeten blijken of het team dit ook op andere circuits kan volhouden.

Force India wacht op nieuwe onderdelen

Ondanks dat de auto door zijn felle kleur nauwelijks kan worden gemist, was Force India wel het team dat een van de meest onopvallende wintertests doormaakte. Het team sprong er niet bepaald uit in de twee testweken, maar dat komt vooral omdat de definitieve spec van de VJM11 pas in Melbourne klaar zal zijn. Het team testte dus met een basischassis dat nog veel aërodynamica van de 2017-auto had.

Het team richtte zich dus met name op het verzamelen van data van de banden en het oefenen van de raceroutines: bandenwissels, proefstarts en veel racesimulaties. Van alle teams buiten de top-3 maakte het team de meeste kilometers, maar de rondetijden vielen tegen. Esteban Ocon was de voorste van de twee coureurs, maar zijn snelste tijd op hypersofts van 1,7 seconde langzamer dan de tijd van Vettel.

De feedback  van de coureurs was dat de auto wat zwaar aanvoelde. Het team wacht dus met smart op de nieuwe specs, want ze zal zich schrap moeten zetten om de strijd aan te kunnen met grootmachten Renault en McLaren.

Malaise bij Williams

Williams gold als het team dat de donkerste testweken heeft doorgemaakt van alle tien teams. De handling van de FW41 bleek in de eerste testweek al ronduit problematisch en hoop dat het samenhing met de lage temperaturen verdampte al snel bij aanvang van de eerste testweek. Het team heeft ronduit een groot probleem.

Williams kreeg de banden ook bij de hogere temperaturen nog niet goed werkend. De grip die de auto aan de voorkant genereert is onvoldoende om bij het insturen van de bochten vertrouwen in te boezemen bij de coureurs. Het feit dat Lance Stroll en Sergey Sirotkin ervaring missen, hielp het team niet. Vooral Lance Stroll was nerveus in de auto. Het hielp de Canadees niet dat hij door technische problemen steeds weinig aan rijden toekwam. De situatie was zo nijpend dat Robert Kubica zijn dagdeel op dag 4 uiteindelijk opofferde om Stroll meer tijd in de auto te gunnen.

Sergey Sirotkin bleef rustiger onder de problemen. De Rus zette de snelste tijd van het team van de twee testweken, maar zelfs in die run op zachte banden gaf het team twee seconden toe op de snelste tijden.

Williams eindigde elke testdag in week 2 onderaan de tijdenlijsten, al moet daarbij worden opgemerkt dat het team de zachtste compounds nog links liet liggen. Het feit dat het team al problemen had met de zachte en medium banden, maakte het resultaat bij runs op zachtere compounds bij voorbaat voorspelbaar.

Sauber boekt forse progressie

Sauber werkte in Barcelona haar eigen programma af. Het Zwitserse team weet min of meer dat ze het seizoen waarschijnlijk opnieuw als laatste team zal beginnen, maar ze zet in op ontwikkeling gedurende het seizoen. Het team zette weliswaar een betere snelste tijd dan Williams, maar de tijd van Charles Leclerc op vrijdag werd gezet op hypersofts, waar Williams’ beste tijd op die dag door Sirotkin werd gereden op de zachte band.

Het team kende helemaal geen slechte week, wist de performance flink te verbeteren. Na de 1:22.2 van vorige week vond ze deze week drie seconden. Het nieuwe aërodynamische pakket begint zich daarmee te bewijzen en het team profiteert duidelijk van de sterkere Ferrari-motor. Ondanks de progressie, moet het team van ver komen.

Coureurs Marcus Ericsson en Charles Leclerc waren op momenten nog wat grillig met wat foutjes gedurende de week. Ericsson ging er op donderdag af bij Turn 4, op vrijdag crashte Charles Leclerc bij Turn 12, maar het belangrijkste gegeven was dat beide keren een driver error  aan de basis lag en de betrouwbaarheid van de C37 geen probleem vormde.

Barcelona test II – Circuit de Catalunya – 6 – 9 maart 2018

Tijden

PosCoureurTeamTijdVerschilDagBanden
1Sebastian VettelFerrari1:17.182Dag 3Hypersoft
2Kimi RäikkönenFerrari1:17.2210,039Dag 4Hypersoft
3Fernando AlonsoMcLaren Renault1:17.7840,602Dag 4Hypersoft
4Daniel RicciardoRed Bull TAG Heuer1:18.0470,865Dag 2Hypersoft
5Carlos SainzRenault1:18.0920,910Dag 4Hypersoft
6Kevin MagnussenHaas Ferrari1:18.3601,178Dag 3Supersoft
7Pierre GaslyToro Rosso Honda1:18.3631,181Dag 3Hypersoft
8Lewis HamiltonMercedes1:18.4001,218Dag 2Ultrasoft
9Romain GrosjeanHaas Ferrari1:18.4121,230Dag 4Ultrasoft
10Valtteri BottasMercedes1:18.5601,378Dag 2Ultrasoft
11Nico HülkenbergRenault1:18.6751,493Dag 3Hypersoft
12Stoffel VandoorneMcLaren Renault1:18.8551,673Dag 3Hypersoft
13Brendon HartleyToro Rosso Honda1:18.9491,767Dag 4Hypersoft
14Esteban OconForce India Mercedes1:18.9671,785Dag 4Hypersoft
15Charles LeclercSauber Alfa Romeo1:19.1181,936Dag 4Hypersoft
16Sergey SirotkinWilliams Mercedes1:19.1892,007Dag 4Soft
17Marcus EricssonSauber Alfa Romeo1:19.2442,062Dag 3Hypersoft
18Robert KubicaWilliams Mercedes1:19.6292,447Dag 3Supersoft
19Sergio PerezForce India Mercedes1:19.6342,452Dag 3Hypersoft
20Max VerstappenRed Bull TAG Heuer1:19.8422,660Dag 3Soft
21Lance StrollWilliams Mercedes1:19.9542,772Dag 4Soft

Totaal aantal ronden per team in twee testweken

PosTeamRonden
1Mercedes1.019
2Ferrari929
3Toro Rosso Honda822
4Williams Mercedes819
5Renault815
6Sauber Alfa Romeo786
7Red Bull TAG Heuer783
8Force India Mercedes711
9Haas Ferrari694
10McLaren Renault639

Lees ook de volledige reportages van de testdagen in Barcelona
Barcelona Test II dag 1
Barcelona Test II dag 2
Barcelona Test II dag 3
Barcelona Test II dag 4

admin