Home » Actueel » Besluit over F1-reglementen 2021 uitgesteld tot oktober

Besluit over F1-reglementen 2021 uitgesteld tot oktober

De Formule 1 heeft op woensdag formeel besloten om een besluit over de F1-reglementen voor 2021 uit te stellen tot oktober. Tijdens een vergadering op het hoofdkwartier van de FIA in Parijs werd door vertegenwoordigers van alle tien F1-teams unaniem besloten om de deadline voor het aftekenen van de reglementen, die op basis van de International Sporting Code lag op 30 juni aanstaande, vier maanden op te schuiven, waardoor die nu in oktober moeten worden afgerond en dan worden gepresenteerd aan het World Motor Sport Council.

De teams kwamen tot dat besluit nadat ze het erover eens werden dat de conceptreglementen die sinds een week circuleerden nog niet voldoende gedetailleerd zijn om te kunnen worden goedgekeurd.

Behalve de teambazen, Technisch Directeuren, vertegenwoordigers van de FIA, Liberty Meida en bandenfabrikant Pirelli, waren ook enkele coureurs namens de Grand Prix Drivers Association aanwezig, onder hen: Lewis Hamilton, Alexander Wurz en Nico Hülkenberg.

In een gezamenlijke verklaring stellen de FIA en FOM:

”Hoeek de belangrijkste betrokkenen van het FIA Wereldkampioenschap Formule 1 het erover eens zij dat de kerndoelstellinge voor de toekomstige set van reglementen zijn gedefinieerd, is in het belang van de sport besloten dat de beste uitkomst zal worden bereikt door extra tijd te nemen voor verdere verfijning en aanvullende consultatie.”

”Na de eerste vergadering van vandaag met de genoemde betrokkenen, zal in de komende maanden een reeks aanvullende vergaderingen worden gehouden.”

De set van reglementen die de sport voor 2021 is omvangrijk, complex en baanbrekend te noemen. De huidige set van Technische en Sportieve Reglementen worden aangevuld met maar drie aanvullende reglementen: een Governance reglement, dat het bestuur van de sport moet regelen en in plaats komt van de Concorde Overeenkomst, Financiële Reglementen en een apart reglement voor de Power Units.

De Technische Reglementen, die de bepalingen ten aanzien van het chassis regelen, zouden van die vijf documenten het meest nadere verdieping behoeven. In de reglementen wordt onderscheid gemaakt tussen vier categorieën onderdelen:

  • Team-specifieke onderdelen  (TSC), waarvan het intellectuele eigendom bij één team ligt, effectief zoals de huidige onderdelen die op een lijst van de FIA is aangemerkt als team-eigen.
  • Standaard geleverde onderdelen (SSC): geproduceerd door een door de FIA aangewezen partij, vastgesteld via een aanbestedingsprocedure van de FIA
  • Onderdelen met vastgesteld ontwerp (SDC): onderdelen die weliswaar door de teams zelf worden vervaardigd, maar naar een vastgesteld ontwerp van de FIA.
  • Overdraagbare onderdelen (TRC): onderdelen die door teams mogen worden geleverd aan andere teams, tegen prijzen die onderdeel zijn van het kostenplafond.

De teams zouden sterk behoefte hebben om precies te weten welke onderdelen onder welke categorie  vallen en hoe bijvoorbeeld de definities van onderdelen met een vastgesteld ontwerp zullen worden bepaald. Helemaal duidelijk is de koers op het vlak van de onderdelen nog niet. Onlangs draaide de FIA een tender voor de interne mechanica van de versnellingsbak terug.

F1-Planet.com