Home » Actueel » Binotto vervangt Arrivabene als teambaas Ferrari

Binotto vervangt Arrivabene als teambaas Ferrari

Ferrari-teambaas Maurizio Arrivabene heeft de Scuderia verlaten. Hij wordt vervangen door Technisch Directeur Mattia Binotto. Ferrari heeft dat inmiddels bevestigd. Het vertrek van Arrivabene volgt op een slepend conflict tussen Arrivabene en Binotto. De twee hadden fundamentele meningsverschillen over hoe de toekomst van het F1-team zou moeten worden benaderd. Het conflict kwam onder nog hogere spanning te staan nadat opnieuw de strijd om de wereldtitel werd verloren. Over en weer verweten de twee elkaar strategische en technische blunders die een aandeel zouden hebben gehad in de nederlaag.

Voor compromissen bleek weinig ruimte of ze waren niet in het belang van het team. Ferrari President John Elkann besloot daarop knopen door te hakken en geeft de dagelijkse leiding aan Binotto, wiens koers het meest de belangen van Ferrari zou dienen.

Voor Kerst wilde Arrivabene van geen wijken weten en verwees hij geruchten dat Binotto op het punt zou staan om het team te verlaten fake news.

“De geruchten over Mattia zijn fake news, in de wereld gebracht om instabiliteit in het team te creëren”, stelde Arrivabene, “het is een poging om problemen te creëren waar die er niet zijn. Ik wil niet meer reageren op onjuiste geruchten.”

“Gedurende dit seizoen zijn er vele pogingen geweest om het team uit balans te brengen. Soms met verhalen over de coureurs, anderen over de technici.”

“Mijn positie? Vraag [CEO Louis] Camilleri maar.”

De Ferrari-bazen besloten toch anders en verkozen Binotto als de nieuwe man die de Scuderia in 2019 moet leiden. Arrivabene vertrekt na vier seizoenen bij het team.

“Na vier jaar van onvermoeibare toewijding, verlaat Maurizio Arrivabene het team”, stelt Ferrari in een verklaring, “het besluit was genomen door de gezamenlijke leiding van het bedrijf na langdurige discussies in relatie tot Maurizio’s persoonlijke belangen en die van het team zelf.”

“Ferrari wil Maurizio bedanken voor zijn waardevolle bijdrage aan de toenemende competitiviteit van het team in de afgelopen jaren en wens hem het beste voor de toekomst.”

“Met onmiddellijke ingang zal Mattia Binotto het overnemen als Scuderia Ferrari’s teambaas. Alle technische gebieden zullen direct blijven rapporteren aan Mattia.”

Maurizio Arrivabene trad eind 2014 aan als teambaas van Ferrari nadat hij jarenlang al betrokken was bij het team vanuit zijn rol als hoofd van het sponsorprogramma van Philip Morris International, dat nog altijd hoofdsponsor is van het team.

Mattia Binotto is sinds 1995 bij Ferrari en vervulde verschillende technische functies op de organisatorische ladder van Maranello. Van de rol van test engineer promoveerde hij naar de rol van race engineer in het Schumacher-tijdperk. In 2009 speelde hij een sleutelrol in het ontsluiten van de eerste hybride energie als Hoofd KERS en enkele jaren later werd hij verantwoordelijk voor de motorafdeling. Sinds het vertrek van James Allison in 2017 was hij technisch eindverantwoordelijke bij het team.

 

F1-Planet.com