Home » Actueel » Bottas maakte zich zorgen om de dubbele pitstop Mercedes

Bottas maakte zich zorgen om de dubbele pitstop Mercedes

Mercedes-coureur Valtteri Bottas heeft toegegeven dat hij zich zorgen maakte om de dubbele pitstop die Mercedes AMG in ronde 36 van de Grand Prix van China besloot uit te voeren. Het team haalde Hamilton en Bottas in dezelfde ronde naar binnen en wisselde achtereenvolgens hun banden. Het team timede de stop zo, dat Bottas als de tweede van de Mercedes-coureurs niet hoefde te wachten. Daar was de Fin op voorhand niet zeker van toen hij geïnformeerd werd dat hij gelijktijdig naar de pits zou komen met zijn teamgenoot.

“Ik maakte me er heel veel zorgen om”, gaf Bottas na afloop toe, “je weet dat je als de achterste auto tijd verliest, maar het was door de start dat ik in die positie kwam. Ik plaatste daar vraagtekens bij tegen het team en vroeg of ik later kon stoppen of door kon gaan zonder te stoppen. Maar dat was een te groot risico voor de banden, of we het daarmee zouden halen of niet.”

“Ik plaatste vraagtekens, want als ik iets anders zou kunnen doen anders dan achter Lewis stoppen. Dat was mijn enige kans om de race te winnen. Ik wist dat als we allebei binnen zouden komen, dat het dan zo goed als voorbij was tenzij er iets geks zou gebeuren.”

“Maar ik was blijdat de pitstop goed ging. Ik verloor wat tijd, maar minimaal, dus het team heeft dat goed gedaan en nu, als ik naar alle data kijk, denk ik dat het vanuit het oogpunt van het team het juiste was om te doen om ervoor te zorgen dat we één en twee zouden worden.”

“Ik wilde het risico nemen, maar nu, terugkijkend, denk ik niet dat het met de bandenslijtage genoeg zou zijn geweest [als ik door zou rijden].”

Mercedes-teambaas Toto Wolff gaf toe dat zijn team de leidende positie van Lewis Hamilton wilde beschermen met de dubbele stop.

“Het was een interessante situatie, want het was duidelijk dat Valtteri onder druk stond van Sebastian [Vettel]”, zei hij, “dus als Sebastian gestopt zou zijn, zou hij een undercut hebben op Valtteri, dus het was logisch om Valtteri als eerste te laten stoppen. Maar als je Valtteri als eerste had laten stoppen, zou hij een undercut hebben op Lewis.”

“Dus we wilden niet ingrijpen in de volgorde, dus daarom besloten we het achter elkaar te doen. We wisten dat we net genoeg marge [tussen de auto’s] hadden om ze goed na elkaar uit te voeren en verzekerden Valtteri dat hij geen tijd zou verliezen en het was heel indrukwekkend hoe de jongens het hebben gedaan.”

F1-Planet.com