Home » Actueel » Brawn: “F1 moet penalty’s beter uitleggen”

Brawn: “F1 moet penalty’s beter uitleggen”

Er was niets sinisters aan de penalty van Sebastian Vettel, maar de Formule 1 zal penalty’s wel beter moeten uitleggen om onbegrip bij de fans te voorkomen. Dat stelt F1’s Managing Director Motorsports Ross Brawn.

De tijdstraf van Vettel in Canada werd, niet in de laatste plaats door de hoofdpersoon zelf, in opspraak gebracht. Tal van coureurs en prominenten steunden de zienswijze van Vettel dat hij weinig anders kon doen en het nu eenmaal onderdeel van het racen is dat coureurs soms van de baan gaan.

Ross Brawn kan zich goed voorstellen dat fans door de controverse niet meer weten of de penalty nu terecht is opgelegd of niet. De crux zit wat hem betreft in het beter uitleggen van de besluiten. De uitleg van de stewards beperkt zich nu vaak tot kort geformuleerde oordelen als “de coureur is op onveilige wijze teruggekeerd op het circuit” en “dwong een andere coureur van de baan en het nemen van ontwijkende actie”. Brawn denkt dat dat in sommige gevallen niet genoeg is om twijfels weg te nemen.

”Het moet moeilijk zijn voor fans om te begrijpen waarom de coureur die op de hoogste trede van het podium staat niet degene is die als eerste over de finish ging.”

”Daarom is transparantie belangrijk als het gaat om het uitleggen van de besluiten van de stewards, vooral in zo’n complexe sport als de Formule 1. In het voetbal wordt, ondanks de introductie van de VAR, nog steeds gediscussieerd of een handsbal moet worden bestraft met een penalty of niet.”

”Het zou nuttig kunnen zijn om met de FIA te gaan werken aan oplossingen die zulke besluiten beter uitleggen aan de fans en nader uitleggen hoe ze ertoe zijn gekomen.”

Brawn stelt, zonder op het besluit zelf in te willen gaan, dat er niets obscuurs is aan het besluit dat werd genomen en bezweert dat er geen verborgen agenda’s zijn.

”Ik wil er heel graag aan toevoegen dat er niets sinisters is aan een besluit als dit. Je kunt het ermee eens zijn of niet, maar geen van de mensen die in een weekend de rol van steward op zich neemt heeft een verborgen agenda. Daar kunnen de fans zeker van zijn.”

“Ik wil geen mening geven over het besluit, want in mijn positie zou dat niet juist zijn. Ik heb heel veel respect voor het werk van de stewards en voor hun professionaliteit en ik geloof dat zij de eerste zouden zijn dat ze liever niet hadden gehad dat de uitkomst van een race wordt beslist door een penalty.”

F1-Planet.com