Home » Actueel » Brown: “McLaren in IndyCar zal niet ten koste gaan van F1-programma”

Brown: “McLaren in IndyCar zal niet ten koste gaan van F1-programma”

McLaren’s fulltime deelname in IndyCar vanaf 2020 zal niet ten koste gaan van haar F1-programma. Dat heeft CEO Zak Brown verzekerd. McLaren kondigde op vrijdag haar partnership met Arrow Schmidt Peterson Racing voor een deelname aan het volledige IndyCar-seizoen met twee auto’s in een programma met Chevrolet-motoren.

Met die aankondiging gaat een langgekoesterde wens van Brown in vervulling, maar die haast zich te stellen dat het nieuwe avontuur geen enkele afbreuk zal doen aan haar F1-programma.

“Het eerste punt op de checklist toen we moesten besluiten of we zouden gaan racen in IndyCar was dat het geen afleiding mag zijn voor de Formule 1”, zei hij, “we moeten met de Formule 1 een sterke basis hebben.”

“Ik zou het IndyCar-plan niet hebben doorgezet als ik niet het gevoel had dat we beide naast elkaar zouden kunnen runnen. Ze zullen elkaar commercieel aanvullen, maar zullen vanuit het oogpunt van het circuitwerk nul afleiding opleveren.”

“Als het nu 2018 was, dan denk ik niet dat ik het zelfs maar zou hebben voorgesteld, want ik zou hebben geconstateerd dat we niet klaar waren voor een nieuw project.”

Brown wond er sinds zijn aantreden in 2015 geen doekjes om dat hij McLaren graag zou zien deelnemen aan alle prominente evenementen in de autosport. Naast Indianapolis zou op termijn ook Le Mans weer tot de mogelijkheden behoren. McLaren heeft ook daar een succesvol verleden. In 1995 won ze de 24 Uur van Le Mans met een McLaren F1.

Brown sluit ook een terugkeer in Le Mans niet uit.

“Le Mans is net als Indy iets dat we graag zouden doen en het is denk ik geweldig voor ons autobedrijf”, zei Brown, “maar er zit een langere lead time in om het ontwerp te maken en de auto’s te bouwen.”

“Ik zou niet zeggen dat we het op de lange baan hebben gezet. Het beweegt zich gewoon met een lagere snelheid voort, want het is gecompliceerder omdat we het moeten laten aansluiten op ons autobedrijf.”

Brown stelt ook dat de vraag of McLaren zich gelijktijdig aan drie grote autosportprogramma’s kan committeren ook samenhangt met de budgetafspraken die in de Formule 1 op de agenda staan.

“We moeten het kostenplafond echt in overweging nemen als we onze middelen voor de toekomst moeten gaan toewijzen”, zei Brown, “we moeten echt weten hoe de Formule 1 eruit gaat zien voordat we onze analyse kunnen afronden of een potentieel WEC-programma mogelijk is.”

F1-Planet.com