Home » Actueel » Carey: “Kritiek van promoters een beetje vreemd”

Carey: “Kritiek van promoters een beetje vreemd”

F1 CEO Chase Carey heeft zijn verbazing geuit over de kritiek die hij vorige week te verwerken kreeg van een grote groep promoters van Grands Prix.

Vijftien promoters verenigd in de Formula One Promoters’ Association (FOPA) stelden een verklaring op waarin ze hun frustraties uitten over het feit dat ze door de nieuwe eigenaren van de Formule 1 nauwelijks worden betrokken bij de vorming van de toekomstplannen en dat die plannen nog nauwelijks concreet zijn. Tegelijkertijd stelden ze tegenstrijdige ontwikkelingen aan de kaak in de voorwaarden waaronder Liberty Media Grands Prix contracteert. Zo zou Miami op basis van een winstdelingsafspraak nauwelijks risico’s dragen terwijl de traditionele Grands Prix juist hogere fees berekend krijgen.

Carey bevestigde dat alle drie geuite zorgen van de FOPA-promoters zijn besproken in de vergadering die hij met ze had, maar stelde ook dat hij zich verbaasde over de timing van de kritiek. Die kwam daags voor de vergadering naar buiten.

“Ik heb alle drie [zorgen van de promoters] toegelicht, maar om eerlijk te zijn heeft niemand er een van zelf aangekaart. Ze hebben het alleen in een persbericht naar buiten gebracht en dat was een beetje vreemd.”

“Dat bevreemdde me het meest, want ze stuurden het de avond ervoor [voor de vergadering] uit, dus we hadden de dag al voorbereid om over de initiatieven te praten en zij – wel, een aantal van hen – brachten een persbericht uit waarin ze stelden dat we moeten praten over initiatieven.”

“Het feit dat er een aantal was dat iets wilde vinden om over te klagen, zo is het leven. Het gaat niets veranderen aan wat we doen en een overgrote meerderheid van de promoters steunen ons en vinden het geweldig wat we doen.”

“Ik denk dat, realistisch gezien, als je 21 mensen in een ruimte hebt, dan zijn er altijd wel een paar die iets hebben om over te klagen.”

Carey blikt desondanks terug op een positieve vergadering.

“In alle eerlijkheid vond ik de vergadering ongelooflijk positief. Ik vond er een enorme steun van de overgrote meerderheid en zij waarderen zeer wat we doen.”

“Ze geloven dat de sport, voor hen en in het algemeen, er veel beter voor staat dan een paar jaar geleden en dat die de goede kant op gaat. En wij hebben een lijst van plekken die we zouden willen toevoegen aan de sport, maar die we nu niet tegemoet kunnen komen.”

“We zijn er zeker niet op uit om nieuwe locaties te introduceren ten koste van bestaande [races]. De realiteit is dat we, sinds we zo’n twee jaar geleden de controle overnamen, contracten hebben vernieuwd. De enige waarbij we dat niet hebben gedaan is Maleisië en dat was een gezamenlijk besluit. Dat is de realiteit. Dat gezegd hebbende, we willen lange-termijn partnerships en ik denk dat het belangrijk om een frisse benadering te hebben en het met nieuwe energie te benaderen.”

“Vietnam is een nieuwe race en wordt een geweldige race, dus ik denk dat het spannend is voor de fans en de ontvangst die we over de wereld hebben gehad is geweldig. Wij willen in een aantal markten toetreden waar we nog niet zijn. Daar zijn kansen voor en er zijn er een aantal waar we wel zijn, maar waar we er nog niet zijn zoals we denken dat zou kunnen. Dus in de VS zijn we heel duidelijk aanwezig in Texas, maar we denken dat er een mogelijkheid is om daar nog groter te worden.”

“Ik denk dat we zeker onze huidige partners waarderen en de meeste van die relaties zijn lange termijn. Ik verwacht dat de meeste daarvan zullen worden voortgezet, maar ik denk dat het belangrijk is dat als er een mogelijkheid komt om iets bijzonders toe te voegen, we een nieuwe race kunnen toevoegen.”

F1-Planet.com