Home » Actueel » Consortium rond Stroll redt Force India

Consortium rond Stroll redt Force India

Een consortium van bedrijven rond Lance Stroll’s vader Lawrence Stroll heeft op dinsdag Force India F1 Team gered van de ondergang. De curatoren van het Britse team hebben een bod van het consortium geaccepteerd. De surseance van betaling zal met de overname binnen afzienbare tijd worden beëindigd waarmee de toekomst van het team is veiliggesteld. Alle crediteuren van het team worden betaald. In de overname blijven alle 405 banen bij het team behouden.

Force India moest twee weken geleden uitstel van betaling aanvragen nadat ze in een rechtszaak aangespannen door een groep crediteuren van het team de verschuldigde bedragen niet kon voldoen. De rechtbank in Londen wees FRP Advisory aan als curator en dat bureau moest op zoek naar nieuwe investeerders. Aan belangstelling was geen gebrek, maar het zou altijd afwachten zijn of die uiteindelijk ook concreet zou worden en zou resulteren in een redding.

Naar nu blijkt heeft Lawrence Stroll, rijk geworden in de kledingindustrie, een groep zakenpartners bijeengebracht om de overname te kunnen afronden. Onder zijn mede-investeerders Canadees ondernemer Andre Desmarais, Jonathan Dudman van Monaco Sports and Management, modemagnaat John Idol, telecommiljardair John McCaw Jr, financieel expert Michael de Picciotto en Stroll’s zakenpartner Silas Chou.

De partijen ondertekenden op dinsdag een exclusiviteitsovereenkomst waarin wordt vastgelegd dat de partijen alleen met elkaar verder zullen praten. Het eigendom van het team gaat met de overeenkomst met de curatoren over van Vijay Mallya’s Orange India Holdings Sarl naar het consortium.

Er waren verscheidene andere belangstellenden, waaronder opnieuw het Amerikaanse Rich Energy, maar geen van de investeerders had zo’n brede steun van welgestelde investeerders als het Stroll-consortium.

“Het is zelden zo dat een bedrijf gered kan worden en terug kan keren in een positie van solventie”, zegt curator Geoff Rowley, “de kwaliteit van de verschillende geïnteresseerde partijen was indrukwekkend en er was een zorgvuldige afweging nodig naarmate de surseance van betaling vorderde.”

“Vanaf vandaag zullen er financiële middelen beschikbaar komen om het team te ondersteunen en er zal aanzienlijk meer beschikbaar komen als het bedrijf uit de surseance van betaling komt. Wij verwachten dat dat in de komende twee to drie weken zal gebeuren.”

Force India’s Chief Operations Officer Otmar Szafnauer is blij en opgelucht met de doorbraak.

“Deze uitkomst verzekert de toekomst van het Force India-team in de Formule 1 en zal ons team van racers in staat stellen om naar ons volledige potentieel te presteren”, stelt hij.

“Ik ben heel blij dat we de steun hebben van een consortium van investeerders die in ons als team geloven en die het aanzienlijke businesspotentieel dat Force India heeft in de F1, nu en in de toekomst, herkennen.”

“Bij Force India betekent onze expertise en toewijding dat we altijd boven onze macht hebben gevochten en deze investering zorgt ervoor dat we een mooie toekomst voor ons hebben.”

“Ik wil ook Vijay, de Sahara Groep en de familie Mol bedanken voor hun steun en het feit dat ze het team zover hebben gebracht als hun omstandigheden toestonden.”

Szafnauer vreesde eenzelfde lot voor zijn team als eerder Caterham en Manor Racing ondergingen toen zij uitstel van betaling moesten vragen. Van beide teams kon alleen de boedel worden verkocht.

“Toen we uitstel van betaling moesten aanvragen – dat is een aantal keren gebeurd, maar dat is nooit naar buiten gekomen”, onthult Szafnauer, “was er heel veel onrust en vrees onder alle teamleden, want we wisten niet waar dit toe zou leiden.”

“Het is een enorme opluchting dat er nu een toekomst voor het team is. We zullen nu door kunnen gaan als een normaal Formule 1-team.”

De banen bij het team blijven behouden, maar het is nog niet duidelijk wat het consortium van plan is met het zittende management.

“Het is nog vroeg”, stelt Szafnauer daarover. Hij vormde de teamleiding met eigenaar Vijay Mallya en Adjunct teambaas Bob Fernley.

“Ik hoop dat ze het senior management laten zitten. Dit is net gebeurd. Ik heb nog niet met de nieuwe eigenaren gezeten om te bespreken wat zij willen doen.”

Met de overname door het consortium zal de overstap van Lance Stroll naar het team van zijn vader vanaf 2019 een formaliteit zijn. De jonge Canadees maakt een moeilijk seizoen door bij Williams, waar de relatie tussen de coureur, zijn vader en de teamleiding de laatste maanden onder druk van de teleurstellende resultaten zienderogen verslechterde. Force India heeft nog een optie op de diensten van Esteban Ocon. Sergio Pérez, die de rechtszaak tegen het team aanvoerde, zei eerder dat een langer verblijf bij het team wat hem betreft ook nog tot de mogelijkheden behoort als het team de financiële problemen achter zich kan laten.

F1-Planet.com