Home » Actueel » Cosworth keert waarschijnlijk niet zelfstandig terug in de F1

Cosworth keert waarschijnlijk niet zelfstandig terug in de F1

Motorfabrikant Cosworth keert waarschijnlijk niet volledig op eigen kracht terug in de Formule 1. Dat heeft Managing Director Powertrain Bruce Wood gezegd. Cosworth was in juli een van de geïnteresseerde partijen die de vergadering bijwoonden over de toekomstige motorreglementen in de Formule 1. Deze was zeldzaam opengesteld voor partijen die nog niet deelnemen in de Formule 1.

Cosworth volgt de ontwikkelingen in de gesprekken over toekomstige motorreglementen met grote belangstelling. De Britse fabrikant was voor het laatst actief als motorfabrikant in de F1 in 2006. Na een ontluisterend seizoen met Williams vond de motorenbouwer destijds geen nieuw klantenteam. Ze zag de kosten in de sport ondertussen explosief toenemen en realiseerde zich dat die niet langer houdbaar waren voor een kleine onderneming die Cosworth is.

Nu de F1 praat over een nieuwe generatie motoren die goedkoper en minder complex is en er tegelijkertijd door de nieuwe eigenaren Liberty Media weer deuren worden geopend voor nieuwe toetreders in de sport, wordt de casus voor een rentree mogelijk toch weer interessant.

Wood stelt echter dat hij niet verwacht dat Cosworth volledig zelfstandig zal terugkeren. Het risico van het zelfstandig ontwikkelen van een krachtbron is te groot, stelt hij.

“Om te beginnen, zouden we het geweldig vinden om erbij te zijn”, stelt Wood, “het is ruimschoots bekend dat wij nauw betrokken zijn bij de lopende gesprekken.”

“We hebben vanaf het begin gezegd dat het onwaarschijnlijk is dat je een compleet onafhankelijk Cosworth zult zien op basis van ‘als je hem bouwt, komen ze [de teams] vanzelf. Dat is niet waarschijnlijk, want het is economisch moeilijk is om dat te laten werken.”

“We hopen dat we misschien een samenwerking kunnen aangaan met een kleine fabrikant die wil bouwen wat hopelijk een nieuwe set reglementen wordt die een veel lagere investering vereist om de F1 te halen.”

Wood geeft ronduit toe dat het onder de huidige reglementen voor het bedrijf onmogelijk zou zijn om in te stappen.

“Het is geen geheim dat het huidige niveau van technologie in de F1 erg beperkend is, zelfs voor een bedrijf met de achtergrond van Cosworth, omdat er zo veel elementen zijn die absoluut van topklasse zijn.”

“Het systeem voor hergebruik van warmte zou al een investering van tientallen miljoenen vergen.”

De reglementsvoorstellen die nu worden besproken zouden volgens Wood wel mogelijkheden bieden voor een terugkeer.

‘De regels die worden voorgesteld zouden Cosworth technisch zeker in staat stellen om terug te keren en de kosten worden teruggebracht naar een niveau waarop er veel meer onafhankelijke partijen zijn, niet noodzakelijk autofabrikanten maar andere sponsors, die in de Formule 1 zouden willen stappen als ze dat met dat soort budgetten kunnen doen.”

F1-Planet.com