Home » Actueel » Coureurs willen op vrijdag duidelijkheid over kwalificatie

Coureurs willen op vrijdag duidelijkheid over kwalificatie

De F1-coureurs willen op vrijdag duidelijkheid van de FIA over het al dan niet doorgaan van de kwalificatie voor de Grand Prix van Japan op zaterdag. De sport moet zich schrap zetten voor de aankomst aan land van supertyfoon Hagibis. De tyfoon nam in de afgelopen dagen op de Pacifische Oceaan enorme proporties aan. Ondanks dat die op zaterdag aanzienlijk zal in kracht zal zijn afgenomen, zijn er nog steeds windsnelheden van boven 120 km/u mogelijk.

In die omstandigheden is het volgens de coureurs “onmogelijk” om te rijden.

De FIA stelde in een officiële verklaring de ontwikkeling van de tyfoon nauwlettend te volgen.

“De FIA, Formule 1, het Suzuka circuit en de Japanse Automobiel Federatie volgen nauwlettend tyfoon Hagibis en zijn potentiële impact op de FIA Formule 1 Grand Prix van Japan 2019.”

“Alles wordt in het werk gesteld om de verstoring van het Formule 1-tijdschema tot een minimum t e beperken, maar de veiligheid van de fans, deelnemers en iedereen op het Suzuka circuit blijft de hoogste prioriteit.”

“Alle partijen blijven de situatie monitoren en zullen op korte termijn verdere updates geven.”

Haas-coureur Romain Grosjean zei dat, als de windsnelheden inderdaad boven 120 km/u komen, het voor niemand op het circuit veilig zal zijn.

“Er komen windvlagen aan van 120 km/u op zaterdag en als dat het geval is, denk ik niet dat het veilig zal zijn op het circuit, op de tribunes of waar dan ook”, zei hij, “ik denk dat het geen zin heeft om erover te praten. Ik geloof dat ze het beste besluit zullen nemen.”

“Een tyfoon kan van richting wijzigen enzovoort, maar tot nu toe lijkt het erop dat hij behoorlijk dichtbij gaat komen.”

“Ik doe veel aan kitesurfen, dus ik kijk naar mijn apps en je kunt zien waar de wind staat en waar die zich naar toe beweegt. Het besluit zal op vrijdagavond moeten worden gemaakt voor alle toeschouwers die komen.”

De coureurs tijdens de officiële persconferentie waren eensgezind in hun standpunt dat ze niets anders kunnen doen dan afwachten en hun vertrouwen stellen in de organisatie.

“Ik denk dat we in de afgelopen jaren wel hebben gezien dat, als het gaat over regen, we niet veel nodig hebben voor een onveilige situatie. Vooral als er ook nog wind bij komt”, zei Renault-coureur Nico Hülkenberg, “dan wordt het denk ik behoorlijk listig. We kunnen er heel veel over praten en discussiëren, maar ik denk dat we gewoon moeten afwachten wat er op ons af komt en hoe slecht het al dan niet is en op het juiste moment de juiste besluiten nemen.

“Er zijn hier natuurlijk heel veel fans. Wij willen racen, zij willen ons zien racen. Dus ik denk dat we moeten proberen dit weekend doorgang te laten vinden, maar we moeten zien wat er gebeurt en we zijn overgeleverd aan het weer.”

Max Verstappen grapte:

“Ik heb m’n speedboot standby, dus ik ben klaar voor zaterdag.”

Hij hoopt dat de coureurs worden gekend in de besluiten.

“Yeah, dat denk ik wel, maar het wordt toch wel duidelijk of het mogelijk is of niet. Op dit moment ziet het er niet echt naar uit dat het gaat werken op zaterdag. Zondag ziet er prima uit. Yeah, laten we het maar afwachten.”

Charles Leclerc sloot zich bij hem aan.

“Yeah, zoals Max zei, het is behoorlijk duidelijk dat de tyfoon hier naar toe komt en we zullen zeker niet kunnen rijden, maar wat betreft mijn eerdere ervaringen – ik heb maar anderhalf jaar in de Formule 1 gereden, maar ze zijn altijd heel veilig omgegaan met de omstandigheden. Dus yeah, ze hebben ons altijd gevraagd naar wat we dachten van het circuit als we eenmaal in de auto zaten, dus yeah, ik vind het prima. We zullen zien.”

Carlos Sainz zei zijn vertrouwen te leggen in de racedirectie.

“Ik heb er niets aan toe te voegen. Ik heb het volste vertrouwen in Michael [Masi] en zijn team en dat we in veilige omstandigheden zullen rijden als we rijden. Hockenheim is een goed voorbeeld. De eerste vijf ronden was het waarschijnlijk iets te nat en tot de coureurs in het middenveld niet zeiden dat het veilig genoeg was, was er zeker geen groene vlag, dus het is geen probleem voor mij.”

George Russell zei dat aquaplaning tot de grootste gevaren behoort voor de coureurs.

“Er is niet veel aan toe te voegen. Zoals de jongens zeiden, het zal zaterdag behoorlijk duidelijk zijn hoe de situatie zal zijn. Ik denk dat we behoorlijk wat water kunnen hebben. Het is vooral het stilstaande water en aquaplaning wat de grootste beperking voor ons is. Dus zoals Carlos zei, ik weet zeker dat ze het juiste besluit nemen.”

F1-Planet.com