Home » Actueel » De F1 rouwt om overlijden Niki Lauda

De F1 rouwt om overlijden Niki Lauda

In de Formule 1 is met verslagenheid gereageerd op het overlijden van Niki Lauda. De Oostenrijker overleed op maandag aan de gevolgen van een verzwakte gezondheid nadat hij eerder een longtransplantatie onderging. Lauda was vier decennia lang een van de meest markante figuren in de Formule 1. Eerst als coureur, vervolgens als adviseur en in latere jaren in de rol van teambaas en bestuurslid. Als laatste bij Mercedes AMG, waar hij sinds 2012 tot aan zijn longtransplantatie Niet-Uitvoerend Voorzitter was van de racedivisie.

Mercedes ging dan ook voorop in de betuigingen van verslagenheid over zijn overlijden.

“De autosportwereld heeft haar grootste vechter verloren”, schreef Daimler Voorzitter Dieter Zetsche in zijn reactie, “De Mercedes-familie heeft een ongelooflijke mentor verloren. En ik heb een echte vriend verloren.”

“Niki zal altijd een van de grootste legendes van onze sport blijven”, stelt Mercedes-teambaas Toto Wolff, “hij combineerde heldhaftigheid, menselijkheid en eerlijkheid in en buiten de cockpit. Niki, je bent eenvoudigweg onvervangbaar. Er zal nooit iemand zijn zoals jij. Het was een eer om je onze Voorzitter te noemen en mijn voorrecht om je mijn vriend te mogen noemen.”

Mercedes CEO Ola Källenius vulde hem aan: “We rouwen om het verlies van een heel bijzonder persoon die een geweldige vechtersmentaliteit heeft laten zien. Niki Lauda heeft enorme successen bereikt en heeft een enorme impact gehad op de autosport. Hij was een uitzonderlijk getalenteerde coureur en een echte inspiratie als zakenman. Zijn familie is op dit droevige moment in onze gedachten.”

Ferrari, waarmee Lauda zijn grootste successen als coureur vierde met twee wereldtitels en 15 van zijn 25 overwinningen, schreef op haar social media accounts:

“Vandaag is een trieste dag voor de F1. De grootse Ferrari-familie heeft met groot verdriet kennis genomen van de dood van onze vriend Niki Lauda, drievoudig wereldkampioen, waarvan twee met de Scuderia (1975-1977). Je zult voor altijd in onze harten blijven en in die van de fans. #CiaoNiki”

McLaren, waar Lauda in 1985 zijn carrière als coureur afsloot na het behalen van zijn derde wereldtitel met het team een jaar eerder, schreef:

“Iedereen bij McLaren is diep bedroefd na kennis te hebben genomen dat onze vriend, collega en wereldkampioen van 1984, Niki Lauda, is overleden. Niki zal voor altijd in onze harten zijn en verklonken met onze geschiedenis.”

De Formula One Group schreef:

“Rust in vrede, Niki Lauda. Voor altijd meegedragen in onze harten, voor altijd onsterfelijk in onze geschiedenis. De autosportgemeenschap rouwt om het verlies van een ware legende. De gedachten van iedereen bij F1 zijn bij zijn familie en vrienden.”

Lewis Hamilton schreef over de man die hem in 2012 tot een overstap naar Mercedes verleidde:

“Ik kan maar moeilijk geloven dat je er niet meer bent”, zei hij, “ik zal onze gesprekken, lachbuien, de grote omhelzingen na het samen winnen van races missen. God hebbe je ziel. Dank dat je een helder licht in mijn leven was. Ik zal er altijd zijn voor je familie als ze me ooit nodig mochten hebben. Ik hou van je man.”

Nico Rosberg schreef:

“Beste Niki. Dankjewel voor alles wat je voor me hebt gedaan. Ik heb zo veel van je geleerd. Je passie, je vechtersmentaliteit, om nooit op te geven. Je geloof dat je elkaar altijd twee keer treft in het leven en je eeuwige geduld met ons, jongelingen. Ik en al je 100 miljoen fans over de wereld, die je zo sterk hebt geïnspireerd om nooit op te geven in de moeilijkste tijden denken aan jou en je familie en wensen dat je in vrede mag rusten.”

Max Verstappen schreef:

“Ik ben geschokt door het verlies van Niki Lauda. Hij was een echte legende in onze sport en iemand voor wie ik een groot respect had. Moge hij rusten in vrede #RIPNiki.”

Mario Andretti, die tegen Niki Lauda racete in de jaren ’70, schreef:

“Mijn hart is zwaar vandaag. Ik betreur het verlies van een collega en vriend. Niki Lauda… een goudeerlijke, geweldige man.”

Bernie Ecclestone, die Lauda’s teambaas was bij Brabham, zei in een video:

“Niki Lauda was een uitzonderlijk persoon. Na dat eerste originele ongeluk, waarvan hij terugkwam. Dat had hij niet moeten doen, hij zou het toch niet meer halen, maar hij kwam terug, reed weer en won het Wereldkampioenschap. Hij was gewoon een heel bijzonder persoon. Ik mis hem. Hij wist wat hij moest zeggen en wanneer hij dat moest zeggen. Hij hield zich niet in als hij iets te zeggen had. Als coureur was hij super. Niki wist altijd wanneer hij op de limiet reed of wanneer hij nog iets meer kon vinden. Na de kwalificatie kwam hij terug en zei: we kunnen nog iets vinden. Mensen respecteerden hem en luisterden naar hem. Zelfs in het team luisterden ze naar hem. Hij was een stabiliserende factor. Hij heeft zelf ook moeilijke tijden doorgemaakt, ook zakelijk. Hij hield van de Formule 1. Toen hij in het ziekenhuis was, wilde hij een ding nog heel graag doen: hij wilde weer vliegen en wilde weer naar een paar races gaan.”

Damon Hill schreef:

“Niki Lauda was in alle opzichten opmerkelijk”.

F1-Planet.com