Home » Actueel » Ecclestone: “Ik weet niet wat de FIA zonder Whiting moet”

Ecclestone: “Ik weet niet wat de FIA zonder Whiting moet”

Voormalig F1-baas Bernie Ecclestone heeft in een reactie op het overlijden van zijn jarenlange trouwe vazal Charlie Whiting gezegd dat hij zich eenvoudigweg geen voorstelling kan maken van wat de FIA nu zonder hem moet. De 88-jarige Ecclestone nam Whiting in 1978 aan bij zijn Brabham F1-team en benoemde hem al snel tot Hoofdmonteur. In 1988 volgde Whiting Ecclestone naar de FIA. Ecclestone werd Vice President, Whiting werd Technisch Gedelegeerde en promoveerde in 1997 naar de rol van Racedirecteur. Een positie die hij tot aan zijn dood, 22 jaar lang, vervulde.

“Hij heeft gewoon geweldig werk gedaan voor de FIA”, zei Ecclestone op donderdag, “ik weet om eerlijk te zijn niet wat ze nu gaan doen of hoe ze hem moeten vervangen. Hij heeft een superjob gedaan.”

“Charlie was iemand die ik kon vertrouwen”, zei Ecclestone over zijn samenwerking met Whiting, “de meeste mensen wisten dat ze hem konden vertrouwen, want als hij zei dat hij iets toezegde, dan deed hij het ook. Hij zou het doen als hij het kon. Ik heb niets slechts over hem te zeggen.”

In hun gezamenlijke tijd bij Brabham speelde Whiting letterlijk een sleutelrol in de beide wereldtitels van Nelson Piquet, in 1981 en 1983. Maar zijn rol was groter dan dat, stelt Ecclestone.

“Hij was niet echt de Hoofdmonteur. Hij was min of meer de teamleider”, zegt Ecclestone nu, “hij leidde het team en hij leidde het naar de overwinning. Alle coureurs vertrouwden hem en mochten hem graag en dat gold ook voor alle andere mensen in het team. Er was niemand waarvan je kon zeggen dat die tegen hem was om wat voor reden dan ook. Ze steunden hem allemaal.”

“Ik dacht dat hij degene was die het kon”, zei Ecclestone over het moment dat hij Whiting vroeg als Racedirecteur, “hij is sterk genoeg en laat zich niet in de maling nemen door mensen.”

“Natuurlijk heeft hij zo af en toe wat mensen boos gemaakt, want hij nam besluiten die coureurs niet leuk vonden, maar het was meestal het juiste besluit. De stewards volgden hem als ze niet wisten welk besluit ze moesten nemen. Ze zouden Charlie vragen en Charlie zou hen helpen.”

Ecclestone kreeg het nieuws van Whiting’s overlijden laat op donderdagavond te horen van FIA President Jean Todt.

“Het enige goede hiervan is, als er al iets goeds is, dat ik me kan voorstellen dat hij gisteren gelukkig naar bed is gegaan, wetende dat hij om 7 uur in de ochtend wakker zou worden om zijn werk weer op te pakken en hij is niet meer wakker geworden. Als ik ga, hoop ik dat ik op dezelfde manier ga.”

F1-Planet.com