Home » Actueel » F1 bevestigt Grand Prix in Vietnam in 2020

F1 bevestigt Grand Prix in Vietnam in 2020

De F1 Group heeft op woensdag bevestigd dat Vietnam in 2020 zal worden toegevoegd aan de Grand Prix-kalender met een race op een stratencircuit in de hoofdstad Hanoi. F1-eigenaar Liberty Media heeft daarvoor een meerjarige overeenkomst gesloten met promoter Vingroup.

De Grand Prix van Vietnam zal worden verreden op een stratencircuit dat grotendeels gebruik maakt van het bestaande wegennet in Hanoi. Er zal speciaal voor de F1 wel een nieuwe sectie worden aangelegd waar onder meer de pits en het paddock zullen worden aangelegd. Voor het ontwerp werkte F1’s Motorsports team samen met de Hanoi Feasibility Group met input van de FIA en circuitgoeroe Hermann Tilke.

Het circuit zal verrijzen rond het My Dinh National Stadium. Het circuit ligt in aan de uiterste westkant van Hanoi, waardoor het circuit ondanks het karakter van een stratencircuit in de hoofdstad ook wat countryside aandoet, omdat het in een relatief groen kwartier ligt. Het circuit wordt gekenmerkt door een 1,5 kilometer lang rechte stuk, waar de coureurs een snelheid van 335 km/u kunnen halen. De nauwe Turns 1 en 2 zijn gemodelleerd naar de eerste baansectie van de Nürburgring, terwijl de sectie tussen Turns 16 en 19 vergelijkbaar zijn met de Esses van Suzuka.

F1 CEO Chase Carey is heel blij met de toevoeging van Hanoi op de F1-kalender.

“Wij zijn heel blij dat we kunnen aankondigen dat Hanoi een Formule 1 Grand Prix zal organiseren”, zei hij, “sinds het begin van onze betrokkenheid in deze sport in 2017 hebben we gesproken over het ontwikkelen van nieuwe stedelijke locaties om de aantrekkingskracht van de Formule 1 te verbreden en de Grand Prix van Vietnam is de realisatie van die ambitie.”

“Wij zijn heel blij om hier in Hanoi te zijn, een van de spannendste steden ter wereld op dit moment met zo’n rijke geschiedenis en met een ongelooflijke toekomst voor zich. Dit is de perfecte formule voor Grand Prix racen en ik kijk ernaar uit dat dit een echt hoogtepunt wordt van de F1-kalender.”

“Ons Motorsports team heeft samengewerkt met de stad Hanoi en promoter Vingroup om een circuit te realiseren dat niet alleen de coureurs zal testen, maar er ook voor zal zorgen dat onze fans kunnen genieten van het racespektakel. Wij kijken er echt naar uit om vanaf 2020 Formule 1-auto’s op snelheid te zien rijden rond de straten van deze fantastische stad.”

Stadsbestuurder Nguyen Duc Chung zei vereerd te zijn met de komst van de Formule 1.

“Wij zijn heel trots dat we de Formule 1 Grand Prix van Vietnam mogen organiseren en de stad Hanoi vanaf 2020 kunnen laten zien aan de wereld met haar bijzondere combinatie van oude en moderne schoonheden. Het is weer een teken van Vietnam’s kwaliteit als een van de snelst groeiende economieën ter wereld om wereldwijd gevolgde evenementen te huisvesten en toerisme aan te trekken naar het land. Dat geeft ons de mogelijkheden voor binnenlandse investeringen in Vietnam en om wiel-aan-wiel racen van de Formule 1 naar de mensen van Vietnam te brengen.”

Vingroup’s Vice-voorzitter Nguyen Viet Quang voegde daaraan toe dat zijn organisatie al lang heeft toegewerkt naar dit moment.

“Wij zijn heel blij dat ons werk met de Formule 1 eindelijk tot wasdom is gekomen. Een essentieel onderdeel van deze samenwerking is ervoor te zorgen dat we niet alleen de stad Hanoi laten zien, maar ook een spannende race voor Formule 1-fans in Vietnam en over de hele wereld leveren. Met de missie van “een beter leven voor de mensen van Vietnam”, wil de Vingroup deze race naar Vietnam halen vanwege de algemene voordelen voor de samenleving, zoals het creëren van banen, een verbeterde infrastrucuur voor Hanoi en het aantrekken van andere wereldwijde evenementen naar Vietnam. Vingroup zal door het F1 race-evenement de eerste Vietnamese autofabrikant gaan promoten aan miljoenen mensen over de hele wereld, Vinfast.”

F1-Planet.com