Home » Actueel » F1-teams steunen uitstel nieuwe motorreglementen tot 2023

F1-teams steunen uitstel nieuwe motorreglementen tot 2023

Onder de F1-teams is brede steun voor een voorstel om de geplande, nieuwe motorreglementen die gepland stonden voor 2021 met twee jaar uit te stellen tot 2023. Nadat de gesprekken tussen de FIA, Liberty Media en de fabrikanten en teams in de F1 over hoe de nieuwe power units er uit zouden moeten zien stuitten op verdeeldheid, kwam er recent een nieuwe discussie op gang over het nut en de noodzaak tot het wijzigen van de reglementen.

Het voornaamste argument voor de introductie van nieuwe power units was nieuwe fabrikanten aan te trekken door eenvoudigere en vooral goedkopere motoren. Dat miste doel, want ondanks dat verschillende fabrikanten van buiten de Formule 1 de open vergaderingen over de reglementen bijwoonden en de ontwikkeling met belangstelling volgden, zou geen van hen concrete plannen hebben om vanaf 2021 in te stappen. De planning daartoe staat, zeker voor nieuwe toetreders, ook steeds meer onder druk, omdat er nog slechts 2,5 jaar resteren voor de ontwikkeling van een volledig nieuwe motor.

De fabrikanten plaatsten daarop vraagtekens bij de noodzaak tot verandering, want het continueren van de huidige power units zou voor hen aanzienlijk minder kostbaar zijn dan het ontwikkelen van een volledig nieuwe krachtbron. Zij zagen daarbij een nadeel in het parallel ontwikkelen van twee verschillende motoren, omdat een bevriezing van het huidige concept niet voldoende steun zou krijgen.

“Het is belangrijk om stabiliteit te hebben”, zei Red Bull Racing-teambaas Christian Horner, “er komen geen nieuwe fabrikanten. Deze reglementen zijn onmogelijk voor een nieuwe fabrikant als die al zouden komen.”

“Ik denk dat we in plaats van een halfslachtige verandering en het maar half goed doen, beter iets meer tijd kunnen nemen om er echt goed over na te denken wat de juiste motor is voor de toekomst van de Formule 1. Als dat iets meer tijd kost, een paar jaar om dat te bereiken, dan is dat een logische stap.”

“Op dit moment zie ik niets veranderen voor het seizoen 2023, als ik eerlijk ben.”

Sauber-teambaas Frédéric Vasseur is het met hem eens en stelt dat de F1 echt goed de tijd moet nemen voor de afwegingen en daarmee ook de veranderingen aan het chassis zou moeten uitstellen.

“Het zou verkeerd zijn om het steeds met een jaar uit te stellen. Het slaat nergens op om een volledig nieuwe auto te ontwerpen en na een jaar opnieuw een nieuw chassis te moeten bouwen omdat de motor anders is. Ofwel we stellen het met twee of drie seizoenen uit en krijgen in 2023 of 2024 een nieuwe motor. 2022 heeft geen zin.”

Renault Sport F1 Managing Director Cyril Abiteboul waarschuwt dat de F1 met de plannen voor een nieuwe motorformule vanaf 2021 een zeer ambitieuze weg is ingeslagen.

“Wat de Formule 1 probeert te doen voor 2021 is extreem ambitieus. Het kan noodzakelijk zijn, maar het is extreem ambitieus.”

“Wat ik daarmee bedoel is dat het in feite de eerste keer is in de F1-geschiedenis dat we tegelijkertijd de chassisreglementen, motorreglementen, Concorde Overeenkomst, bestuursstructuren en een nieuw kostenplafond introduceren. Dat is heel veel tegelijk. Er kan een risico in zitten om te veel tegelijk te willen doen en uiteindelijk niets zinvols te bereiken.”

“In onze visie zouden we proberen om iets pragmatischer te zijn en te focussen op wat de grootste noodzaak is voor de Formule 1 en ik denk dat voor de show de ongelijkheid tussen de teams, de ongelijkheid in de inkomsten echt prioriteit zou moeten hebben.”

De FIA zou nu nog overtuigd moeten worden, maar zal gevoelig zijn voor de kostenafweging die door de fabrikanten wordt gemaakt.

 

F1-Planet.com