Home » Actueel » F1-teams wijzen unaniem 2020-banden Pirelli af

F1-teams wijzen unaniem 2020-banden Pirelli af

De tien F1-teams hebben bij een stemming unaniem de door Pirelli ontwikkelde 2020-generatie banden afgewezen. De teams deden dat nadat de overwegend negatieve reacties op de nieuwe banden van engineers en coureurs aanhielden na de bandentest in Abu Dhabi. De eerste geluiden dat de banden het seizoen 2020 mogelijk niet zouden halen waren er in Austin, waar de teams tijdens de vrije trainingen voor het eerst met het eindproduct van de Italianen mochten testen. Een aantal teams was zo negatief, dat ze de banden liefst nog voor de post-season test wilde wegstemmen. Daarvoor was nog niet de benodigde meerderheid van 70%. Na de tweedaagse test van vorige week was die er wel bij de stemming door de teambazen. Zij waren eensgezind in hun oordeel en wezen de banden af. Als gevolg van de stemming zullen de 2019-banden in 2020 worden gehandhaafd.

In een verklaring stelde de FIA:

“Na analyse van alle resultaten en teambeoordelingen van de recente test in Abu Dhabi, werd een stemming voor de specificatie van de banden voor het seizoen 2020 uitgevoerd overeenkomstig artikel 12.6.1 van de Technische Reglementen. De stemming resulteerde in een unaniem besluit om de 2019-specificatiebanden voor het 2020-seizoen te behouden door de Formule 1-teams.”

Gezamenlijk waren er verschillende factoren in dat besluit:

“Hierdoor kunnen de teams ononderbroken doorgaan met de ontwikkeling van hun 2020-auto’s – die zich al in een vergevorderd stadium bevinden. Het gebruik van de 2019-banden garandeert ook de stabiliteit van het team, met het voordeel van het gebruik van een bekend product tijdens het laatste seizoen van de huidige voorschriften.

“De nieuwe oplossingen voor de 2020 constructiebanden die vorige week in Abu Dhabi zijn getest, die Pirelli zich vanaf 2021 verder zal ontwikkelen voor het 18-inch tijdperk, laten lagere bandenspanningen toe dan die welke op dit moment worden gebruikt. Als gevolg hiervan zijn ze in staat om de verwachte hogere prestaties van de volgende generatie auto’s te compenseren.”

Deze nieuwe oplossingen op de 18-inch banden die vanaf 2021 zullen worden gebruikt, met de eerste tests op het circuit in deze maat, hebben al positieve resultaten opgeleverd.

De ontwikkelingstestcampagne met 18-inch banden voor 2021 zal gedurende 2020 worden voortgezet, beginnend in februari met Ferrari in Jerez in Spanje.”

F1-Planet.com