Home » Actueel » F1: “Toekomst Grand Prix Silverstone niet verzekerd”

F1: “Toekomst Grand Prix Silverstone niet verzekerd”

Er zijn geen garanties dat de Grand Prix van Groot-Brittannië ook in de toekomst verreden zal worden op Silverstone. Dat heeft F1’s Commercieel Manager Sean Bratches laten doorschemeren. Het circuit in Northamptonshire zegde in 2017 haar contract voor het organiseren van de Grand Prix na de editie van 2019 op en sindsdien is er nog geen oplossing gevonden voor de toekomst van de Britse Grand Prix.

F1’s Commercieel Manager Sean Bratches gaf na de bekendmaking van de Grand Prix van Vietnam toe dat het mogelijk is de Grand Prix in de toekomst vertrekt uit Silverstone. Hij sluit daarbij geen enkele optie uit – die van een verhuizing naar een ander circuit noch die van een straatrace in een stad als Londen.

“We zijn een bedrijf dat 68 jaar oud is en het zit in de aard van het Grand Prix-racen dat het dynamisch is”, stelt Bratches, “Silverstone was de eerste Grand Prix, maar we hebben niet in al die 68 jaar op Silverstone geracet. De race is ook op Brands Hatch en andere plekken verreden. Niets is een gegeven in deze sport als het gaat om waar we racen.”

‘We waarderen bepaalde races zeer en we doen wat we kunnen om het racen op die plaatsen te beschermen, maar we zijn een bedrijf. We zijn een beursgenoteerde onderneming en we hebben heel veel betrokkenen en betrokken partije. We proberen te combineren wat het beste is voor de fans met het runnen van een succesvol bedrijf.”

Silverstone is sinds 1987 onafgebroken de thuishaven geweest van de Grand Prix van Groot-Brittannië, maar de race heeft, zowel wat betreft de F1 als wat betreft het circuit, meerdere keren ter discussie gestaan. Eerder leek het circuit de Grand Prix te verliezen aan Donington, inmiddels wil Silverstone zelf onder het 17-jarige contract uit dat ze in 2009 ondertekende, omdat de voorwaarden die toenmalig F1-baas Bernie Ecclestone bedong, zeer ongunstig zouden zijn. De fee zou op basis van dat contract elk jaar met 5 procent toenemen en daarmee gedurende de looptijd meer dan verdubbelen, van £12 miljoen in 2010 tot £27 miljoen in 2026.

De nieuwe eigenaren van de F1 hebben gezegd zich er hard voor te zullen maken dat de Grands Prix voor alle partijen gunstig moeten zijn, maar tegelijkertijd wil ze grenzen verleggen en met de F1 meer mensen bereiken. Een van de manieren omdat te doen is straatraces te organiseren in dichtbevolkte, aansprekende wereldsteden.

“We kijken er op drie manieren naar”, stelt Bratches, “aller eerst willen we de historische races behouden. Die zijn heel belangrijk voor de Formule 1 en ze zijn heel belangrijk voor de fans.”

“Ik heb het over de Silverstones, de Spa’s en de Monza’s van deze wereld. Daarnaast hebben we een aantal straatraces en hybride straatraces, waar we racen in parken en in straten, zoals in Melbourne, Montreal en Mexico City.”

“Het derde segment zijn speciaal aangelegde circuits zoals Shanghai, Austin en Bahrein.”

“Daarnaast willen we nog een aantal straatraces aanwijzen. Deze race [Vietnam] is weer een stap in het realiseren van die visie.”

F1 CEO Chase Carey bevestigt dat de F1 nog steeds in gesprek is met Silverstone.

“Ik denk dat er aanhoudende onderhandelingen en discussies zijn. Wij hebben in het verleden gezegd dat deze sport wel in het openbaar lijkt te onderhandelen en ik denk niet dat dat de gezondste manier is om met partners om te gaan. Ik denk niet dat we te veel van wat achter gesloten deuren wordt besproken in de openbaarheid willen brengen over lopende gesprekken.”

“We waarderen de race in Silverstone, maar we moeten naar een plek die voor ons werkt. En die gesprekken zijn gaande. Er zijn altijd andere opties. Een van de dingen waar we zeker van willen zijn is dat we een aantal opties blijven ontwikkelen.”

“We zijn in een goede uitgangspositie nu we meer locaties hebben die races willen hebben dan we kunnen racen. En dat is een goede situatie om in te zijn.”

“We zullen die opties blijven ontwikkelen en zullen ervoor zorgen dat we de beste besluiten nemen voor de fans, voor het racen en voor ons als bedrijf. Al die dingen zijn van belang en we zijn er actief mee bezig.”

F1-Planet.com