Home » Actueel » F1 wil in 2030 CO2-neutraal zijn

F1 wil in 2030 CO2-neutraal zijn

De Formule 1 heeft zich tot doel gesteld om vanaf 2030 CO2-neutraal te zijn. De F1 werkte in de afgelopen twaalf maanden nauw samen met duurzaamheidsexperts, teams, promoters en partners en stelde zich het ambitieuze doel om in de komende tien jaar de stikstofuitstoot te reduceren tot nul. De reductieprogramma’s gaan per direct van start.

De F1 heeft in de afgelopen jaren de uitstoot met de hybride power units al aanzienlijk teruggebracht. De hybride power units zijn zuiniger dan hun normaal geaspireerde voorgangers en  brandstoftoevoerlimieten van maximaal 100 kg/u hebben de fabrikanten van de F1 tot ongekende brandstof-prestatieratio’s gestimuleerd. Zo wordt in een gemiddelde race op topniveau gepresteerd met een verbruik van ca 150 kg: zo’n 0,5 liter per kilometer, ruim de helft minder dan eerder het geval was met de V8’s en V10’s.

De F1 wil in 2025 alle Grands Prix duurzaam organiseren. Alle gebruikte materialen moeten duurzaam zijn en gefocust op hergebruik en het uitbannen van wegwerpplastic. De F1 zal daarnaast fans groenere manieren aanbieden om naar de Grands Prix te reizen en wil daarbij rekening houden met het welzijn van fans, met de natuur en kansen voor de lokale bevolking en bedrijven.

“Het plan volgt na 12 maanden intensief werken met de FIA, duurzaamheidsexperts, F1-teams, promotors en partners, resulterend in een ambitieus, maar haalbaar leveringsplan”, stelt de F1 Group in een verklaring, “Projecten voor CO2-reductie beginnen onmiddellijk en beginnen aan de reis van een duurzamere sport.”

“Naast de plannen om de CO2-footprint van de F1-auto’s en de activiteiten op het circuit te elimineren, omvatten onze initiatieven maatregelen om ervoor te zorgen dat we overgaan op ultra-efficiënte logistiek en reizen en 100% duurzame kantoren, faciliteiten en fabrieken.”

“Tegen 2025 zullen we er ook voor zorgen dat al onze evenementen duurzaam zijn. Dit betekent het gebruik van duurzame materialen bij alle evenementen waarbij wegwerpplastic wordt geëlimineerd en al het afval wordt hergebruikt, gerecycled of gecomposteerd.

“Bij de uitvoering van het plan zal F1 samenwerken met de FIA en al haar partners, promotors, sponsors en de teams en voortbouwen op het werk dat velen van hen al doen op het gebied van duurzaamheid.”

F1 CEO Chase Carey is blij met de ambitieuze doelstelling.

“Gedurende zijn 70-jarige geschiedenis heeft F1 pionierswerk verricht met tal van technologieën en innovaties die een positieve bijdrage hebben geleverd aan de samenleving en hebben bijgedragen aan de bestrijding van koolstofemissies. Van baanbrekende aërodynamica tot verbeterde remontwerpen, de vooruitgang geleid door F1-teams heeft vandaag de dag honderden miljoenen auto’s op de weg geholpen.”

“Weinig mensen weten dat de huidige F1 hybride krachtbron de meest efficiënte ter wereld is en meer vermogen levert met minder brandstof, en dus CO2, dan elke andere auto. Wij geloven dat F1 een leider kan blijven voor de auto-industrie en het werk met de energie- en automobielsector om ’s werelds eerste hybride hybride verbrandingsmotor ter wereld te leveren die de CO2-uitstoot wereldwijd enorm vermindert.

“Bij het lanceren van F1’s allereerste duurzaamheidsstrategie erkennen we de cruciale rol die alle organisaties moeten spelen bij het aanpakken van dit wereldwijde probleem. Door gebruik te maken van het enorme talent, de passie en de drive voor innovatie van alle leden van de F1-gemeenschap, hopen we een significante positieve impact te hebben op het milieu en de gemeenschappen waarin we actief zijn. De acties die we vanaf vandaag uitvoeren, zullen onze CO2-voetafdruk verkleinen en ervoor zorgen dat we tegen 2030 geen CO2 meer hebben. ”

FIA President Jean Todt is enthousiast over het initiatief van de F1 Group en steunt het van harte.

“Onze betrokkenheid bij wereldwijde milieubescherming is cruciaal”, begint Todt, “De FIA ​​verwelkomt dit Formule 1-initiatief. Het is niet alleen zeer bemoedigend voor de toekomst van de autosport, maar het kan ook grote voordelen hebben voor de samenleving als geheel.”

“Deze strategie is in lijn met initiatieven die enkele jaren geleden door de FIA ​​zijn gestart met de oprichting van het milieuaccreditatieprogramma, recenter met de FIA ​​Environment and Sustainability Commission, en onderzoek naar hernieuwbare racebrandstof. Verder hebben we in 2014 de hybride kracht geïntroduceerd in de Formule 1, die essentieel was voor de ontwikkeling van de hoogste categorie van de autosport.

“Het is om dezelfde reden dat we deze filosofie hebben gehandhaafd in het kader van de Formule 1-voorschriften die van toepassing zijn vanaf 2021. Met de betrokkenheid van de teams, coureurs, de vele belanghebbenden van F1 en cruciaal de miljoenen fans over de hele wereld, de FIA en Formule 1 zetten zich in voor ontwikkeling en zorgen ervoor dat motorsport groeit als laboratorium voor milieuvriendelijke innovaties. ”

F1-Planet.com