Home » Actueel » Fabrikanten willen huidige power units toch behouden na 2020

Fabrikanten willen huidige power units toch behouden na 2020

De fabrikanten in de Formule 1 lijken aan te sturen op een sensationele ommezwaai in de koers voor de motorreglementen voor 2021 en daarna. Ze leken in te zullen stemmen met de voorstellen van de FIA en Liberty Media om een kostenefficiënter power unit concept in te voeren. De nieuwe motor zou nog steeds een hybride V6 turbo-motor zijn, maar dan zonder de complexe en kostbare MGU-H en met een aantal gestandaardiseerde onderdelen. Die plannen staan nu alsnog op losse schroeven nu de fabrikanten collectief lijken terug te keren op hun eerdere schreden. Ze willen het huidige motorconcept inclusief de MGU-H behouden.

De verandering van standpunt lijkt ingegeven door de dreiging die de fabrikanten zien in de vereenvoudiging van de regels ten opzichte van eventuele nieuwe toetreders. Elk van de fabrikanten heeft tientallen miljoenen Euro’s geïnvesteerd in de huidige hybride technologie en die heeft nu, ook bij de fabrikanten achter Mercedes en Ferrari, een niveau van volwassenheid bereikt. De fabrikanten ervaren het als een vorm van desinvestering als ze die technologie nu alweer moeten afschrijven.

Er is bovendien nog altijd geen oplossing gevonden voor de situatie waarin de fabrikanten gedwongen zijn om twee motoren naast elkaar te ontwikkelen. Zolang er nog grote onderlinge verschillen bestaan tussen de verschillende power units, zullen ze het niet eens worden over een freeze van de huidige motorconcepten, maar ondertussen zouden ze ook aan een nieuw ontwerp moeten werken voor 2021. Dat is niet alleen vele malen kostbaarder dan het behouden en doorontwikkelen van de MGU-H technologie, het maakt de fabrikanten ook kwetsbaarder voor nieuwe toetreders, want een instappend fabrikant hoeft zich alleen op de nieuwe motorformule te richten.

De fabrikanten zouden wel bereid zijn om variabelen als geluidsniveaus en brandstofconsumptie te bespreken, maar zouden met de huidige power unit configuratie willen blijven racen.

Nu Honda’s power unit aanzienlijke stappen heeft gezet, heeft dat voor een nieuwe dynamiek gezorgd in de groep van fabrikanten, want ook de Japanners neigen nu naar het behouden van de huidige formule. Honda ging eerder dit jaar een groot contract aan met Red Bull en gaat daarvoor grote investeringen doen in haar huidige power unit. Mercedes en Ferrari waren al geen voorstander van de nieuwe regels, met Honda erbij slaat de balans in de groep uit in het voordeel van de tegenstrevers van de plannen van de FIA en Liberty Media. Renault sprak zich eerder alleen uit voor een nieuwe motor als er een oplossing wordt gevonden voor de twee motorconcepten die in 2019 en 2020 naast elkaar ontwikkeld zouden moeten worden.

De fabrikanten waren al sinds oktober met de FIA en Liberty Media in gesprek. De regelgever en rechtenhouder hoopten eind juni de nieuwe motorreglementen te kunnen bekrachtigen, maar tijdens de F1 Strategy Group vergadering van vorige week lieten de fabrikanten weten toch niet in te zullen stemmen met de voorgestelde regels. Het belangrijkste argument dat werd aangedragen was het feit dat er vooralsnog helemaal geen belangstelling lijkt te zijn van nieuwe toetreders. Porsche zei de F1 met belangstelling te volgen. Het merk nam deel aan de open gesprekken over de nieuwe reglementen, maar heeft nog geen plannen voor een F1-deelname aangekondigd. Aston Martin lijkt tot de conclusie te zijn gekomen dat een competitief motorproject toch niet haalbaar is.

Het nieuwe, gezamenlijke standpunt heeft de FIA en Liberty Media onaangenaam verrast en lijkt de start van een nieuwe fase waarin de partijen opnieuw tot overeenstemming moeten proberen te komen.

“Het staat nog steeds open voor discussie”, zei Mercedes-teambaas Toto Wolff, “we hebben een presentatie gekregen die inhield dat we de motor zouden moeten herontwerpen.”

“Alle vier op dit moment in de F1 actieve fabrikanten zou er hun voorkeur aan geven om de huidige power unit te behouden, met een overeenstemming dat we misschien wat meer geluid nodig hebben en een discussie over brandstofconsumptie die belangrijk is.”

“Maar alleen een motor herontwerpen zonder dat er iemand anders toetreedt slaat nergens op.”

“Dus als iemand zou toezeggen dat ze de F1 in zouden komen op de manier waarop wij ons hebben gecommitteerd – wij hebben ons alle vier gecommitteerd. gaan door hoogte- en dieptepunten, doen de uitgaven en investeringen die nodig zijn – dan kunnen we over de motorreglementen praten, maar als er niemand toetreedt, wordt het een academische discussie.”

Red Bull Racing-teambaas Christian Horner, die eerder een voorvechter was voor een nieuwe, goedkopere motorformule, gaf toe dat het uitblijven van een concrete toezegging van een nieuwe toetreder een probleem vormde.

“Ik denk dat de regelgever en de commerciële rechtenhouder moeten doen wat zij denken dat goed is voor de sport”, zei hij, “het lijkt er niet op dat er nieuwe toetreders komen, dus ik denk echt dat de FIA en Liberty moeten besluiten wat ze willen.”

Renault-teambaas Cyril Abiteboul heeft gezegd dat de kosten van de motorontwikkeling moeten worden beteugeld. Renault wil zich niet in een ontwikkelingswedloop op twee fronten storten.

“Ik denk dat we altijd prioriteit moeten geven aan stabiliteit”, zei Abiteboul, “ik denk dat dat de baseline voor alles is, vooral in de F1, wat zo’n competitieve en kostbare omgeving is.”

“Dat geldt voor de motoren en dat geldt ook voor al het andere, voor aërodynamische ontwikkeling enzovoort.”

“Ik denk dat we de voordelen van stabiliteit voor de kosten voor iedereen – voor de fabrikanten, maar ook voor de teams en voor de show – onderschatten, want we willen close racing, close actie.”

F1-Planet.com