Home » Actueel » Fernando Alonso racet in 2019 niet in de Formule 1

Fernando Alonso racet in 2019 niet in de Formule 1

McLaren-coureur Fernando Alonso rijdt in 2019 niet in de Formule 1. Dat heeft McLaren op dinsdag namens de coureur bekendgemaakt. Alonso twijfelde al langere tijd over zijn toekomst in de Formule 1 en heeft nu besloten om, in ieder geval voorlopig, een punt te zetten achter zijn F1-loopbaan.

Alonso racete in de afgelopen jaren met maar heel beperkt gevolg bij McLaren in de Formule 1. Het team uit Woking maakte een uiterst moeizame periode door met motorfabrikant Honda. Dit seizoen racet het team voor het eerst met Renault power units, maar door ontwerpfouten en een tekort aan motorvermogen bleef het beste resultaat van het team vooralsnog beperkt tot een vijfde plaats in de openingsrace in Australië. In de afgelopen jaren richtte de Spanjaard zich al naast zijn F1-verplichtingen op andere raceklassen. In 2017 nam hij deel aan de Indianapolis 500 met een speciaal voor hem ingezette McLaren-Andretti IndyCar en dit jaar won hij met Toyota de 24 Uur van Le Mans. Hij rijdt naast het F1-seizoen ook het gehele super season van het WEC.

Het betekent dat Alonso, een van de meest succesvolle coureurs van zijn generatie, na 17 seizoenen niet meer in de F1 te bewonderen zal zijn. Hij behaalde twee wereldtitels met Renault in 2005 en 2006 en bij Renault, McLaren en Ferrari reed hij 32 overwinningen, 22 pole-positions en 97 podiumplaatsen bij elkaar.

“Na 17 prachtige jaren in deze geweldige sport is het voor mij tijd voor voor verandering en om verder te gaan. Ik heb van elke minuut van die ongelooflijke seizoenen genoten en ik kan de mensen die eraan hebben bijgedragen om ze allemaal zo bijzonder te maken niet genoeg bedanken”, zei Alonso in een verklaring.

“Er zijn nog steeds een paar Grands Prix te gaan dit seizoen en ik zal er met meer toewijding en passie aan deelnemen dan ooit.”

“Laten we zien wat de toekomst in petto heeft: er zitten spannende nieuwe uitdagingen aan te komen. Ik maak een van de gelukkigste perioden ooit in mijn leven door, maar ik moet verder gaan om nieuwe avonturen te gaan beleven.”

“Ik wil iedereen bij McLaren bedanken. Mijn hart is voor altijd bij dit team. Ik weet dat ze in de toekomst nog sterker en beter dan ooit terug zullen komen. Dat zou me echt heel gelukkig maken”, zei hij.

“Ik heb zo veel geweldige relaties opgebouwd met zo veel mensen bij McLaren en zij hebben mij de kans gegeven om mijn horizon te verbreden en te racen in andere categorieën. Ik voel me nu meer dan ooit een completere coureur.”

“Ik heb dit besluit een aantal maanden al genomen en het was een duidelijke. Niettemin zou ik Chase Carey en Liberty Media willen bedanken voor hun pogingen om me van gedachten te laten veranderen en iedereen die in die periode contact met me heeft opgenomen.”

“Tot slot wil ik mijn voormalige teams, teamgenoten, tegenstanders, collega’s, partners, journalisten en iedereen waarmee ik heb gewerkt in mijn F1-carrière bedanken. En vooral aan mijn fans over de gehele wereld, Ik weet behoorlijk zeker dat onze paden elkaar in de toekomst weer zullen kruisen.”

McLaren Chief Executive Officer Zak Brown betreurt, maar begrijpt het besluit van zijn coureur.

“Fernando is niet alleen een geweldige ambassadeur voor McLaren, maar ook voor de Formule 1. In zijn 17 jaar in de sport als misschien wel de bij uitstek dé coureur van zijn generatie en zonder twijfel een van de groten in de Formule 1 heeft hij een extra laag toegevoegd aan de rijke historie van de Formule 1.”

“Er komt voor iedereen een moment om te veranderen en Fernando heeft besloten dat dat moment voor hem aan het einde van dit seizoen komt. Wij respecteren zijn besluit ook al geloven wij dat hij in de beste vorm van zijn carrière is. Onze open dialoog met Fernando betekende dat we rekening konden houden met deze mogelijkheid.”

“Terwijl hij zijn toekomst in de afgelopen maanden overwoog, was Fernando onverminderd competitief. Hij heeft altijd op het hoogste niveau gepresteerd en zal datzelfde doen in de resterende negen races van het kampioenschap van dit jaar.”

“Ik weet dat het hele team met mij Fernando enorm wil bedanken voor zijn enorme bijdragen aan McLaren. Hij is een legende voor zowel het kampioenschap als McLaren. Fernando is een belangrijk onderdeel van ons verhaal en voegt zich bij een illuster rijtje McLaren-coureurs. Namens Sjeik Mohammed [bin Essa al-Khalifa], Mansour [Ojjeh] en de gehele directie willen we Fernando voor de toekomst alle succes wensen.”

 

Fernando’s boodschap aan de F1.

F1-Planet.com