Home » Actueel » Ferrari ziet af van protest tegen tijdstraf Vettel

Ferrari ziet af van protest tegen tijdstraf Vettel

Ferrari heeft er van afgezien om haar protest tegen de tijdstraf van Sebastian Vettel in de Grand Prix van Canada door te zetten. Dat heeft het team op woensdag bevestigd. Het team had tot woensdag 12.00 uur om de intentie die ze aantekende na afloop van de race gevolg te geven met een formeel beroep, maar ziet daar nu toch van af.

De reden is dat een beroepszaak tegen een straf uitgedeeld tijdens een officiële sessie vrijwel zeker in eerste aanleg zou stranden, omdat de straffen in principe onomkeerbaare en niet achteraf te betwisten zijn.

Ferrari heeft de FIA formeel geïnformeerd dat ze afziet van een beroepszaak. Dat had ze formeel niet hoeven doen. De intentieverklaring zou zonder doorzetten van het beroep na 96 uur automatisch vervallen.

Het team verkent nu een andere route die binnen de juridische wegen van de FIA mogelijk is en dat is het Recht van Review. Die is bedoeld voor deelnemers die stellen dat hen door de besluitvorming van de stewards, onrecht is aangedaan. De procedures die daartoe leiden worden door de dan dienst doende stewards opnieuw getoetst. Voorwaarde is dat de benadeelde partij nieuw bewijs kan overleggen dat mogelijk een nieuw licht werpt op de zaak.

Artikel 14.1.1 van de International Sporting Code stelt hierover:

“Indien in wedstrijden die deel uitmaken van een FIA-kampioenschap, beker, trofee, challenge of reeks, of van een internationale reeks, een significant en relevant nieuw element wordt ontdekt dat niet beschikbaar was voor de partijen die om de herziening vroegen ten tijde van de Competitie in kwestie, ongeacht of de stewards al een uitspraak hebben gedaan, deze stewards of, anders dan deze aangewezen door de FIA, moeten (persoonlijk of op andere manieren) bijeenkomen op een datum die onderling is overeengekomen, waarbij de betrokken partij (en) worden opgeroepen om relevante verklaringen te horen en te beoordelen in het licht van de feiten en elementen die hen zijn voorgelegd.”

Ferrari heeft maximaal 14 dagen, gerekend vanaf de Grand Prix van Canada, om zich te beroepen op het Recht van Review. De vervaldatum, 23 juni aanstaande, valt samen met de Grand Prix van Frankrijk. Mocht ze die weg inslaan, dan is het waarschijnlijk dat de stewards van die Grand Prix zich opnieuw over de kwestie zullen buigen.

 

F1-Planet.com