Home » Actueel » FIA: “Assen geschikt voor Formule 1”

FIA: “Assen geschikt voor Formule 1”

Het TT Circuit Assen is in principe geschikt voor het organiseren van een Formule 1 Grand Prix. Dat is het oordeel van de FIA naar aanleiding van een eerste, verkennende inspectie van het circuit door de automobielfederatie. Het circuit vroeg de inspectie aan via de KNAF en ontving vorige week het officiële oordeel. Die is slechts een aller eerste stapje op weg naar een ‘Grade 1’-licentie die een circuit nodig heeft om een Grand Prix te mogen organiseren.

Het circuit, dat al sinds jaar en dag vooral bekend staat om haar motorraces, zou volgens het rapport van de FIA ondanks de traditie op twee wielen nauwelijks verbreed hoeven worden om aan de veiligheidsnormen te kunnen voldoen.

De FIA keert in januari terug naar Assen voor een vervolgonderzoek. Dan zullen de simulaties die ze heeft uitgevoerd aan de praktijk worden getoetst. Ook de faciliteiten van het circuit – het pitcomplex, de pitstraat, de hospitality- en persruimten zullen dan worden bestudeerd. Mocht ook dat positief uitpakken, dan bepaalt de circuitcommissie van de FIA over het definitief toekennen van de licentie.

Zelfs dan is de Grand Prix er nog niet: de tekortkomingen zullen met forse investeringen moeten worden opgelost, de Grand Prix moet een promoter vinden die het risico neemt en vervolgens moet het circuit er ook nog uit komen met F1-rechtenhouder Liberty Media.

“Facilitair gezien is het TT-circuit al bijna 100 procent klaar voor de Formule 1. Het hangt van de technische aspecten af”, zegt Circuit Voorzitter Arjan Bos.

“We hebben gezegd: we bekijken het in fasen. De eerste: kunnen we überhaupt een F1-licentie krijgen als circuit? Het eerste tussenbericht is positief. Geldt dat ook voor het eindoordeel, dan hebben we de belangrijkste stap voor het circuit gezet: we kunnen het facilitair aan. Daarna leggen we de bal in feite op de stip: is er een promotor, zijn er bedrijven of personen die het financieel mogelijk willen maken en de fee voor de organisatie van een Grand Prix op tafel willen leggen?”

“Als laatste stap komt het krijgen van een plekje op de kalender. Wordt het allemaal positief beoordeeld, dan denk ik dat het binnen drie jaar mogelijk moet kunnen zijn.”

De nieuwe eigenaar van de Formule 1 zou heel graag een Grand Prix in Nederland organiseren, maar heeft een uitgesproken voorkeur voor een straatrace. Als het gaat om permanente circuits, is er veel concurrentie. Onder meer van Zandvoort, dat heel duidelijk claimt dat de Formule 1 daar thuishoort.

Bos is zich bewust van die concurrentie.

“Natuurlijk, Zandvoort is hét autosportcircuit. Ik wens ze ook alle succes toe en ik vind het bewonderenswaardig hoezeer circuiteigenaar Bernhard van Oranje zijn nek uitsteekt. Hij toont veel ondernemerschap. Alleen is Assen als circuit wel verder dan Zandvoort.”

Bos bevestigt dat er al gesprekken met Liberty Media zijn gevoerd, maar wil daar verder niets over kwijt.

“We zijn in gesprek geweest, ja.”

F1-Planet.com