Home » Actueel » FIA blaast standaardisering versnellingsbak af

FIA blaast standaardisering versnellingsbak af

De FIA heeft plannen om het binnenwerk van de versnellingsbak vanaf 2021 te standaardiseren afgeblazen nadat ze eerder een tender uitschreef voor de levering van een standaard binnenwerk door één enkele leverancier in de periode 2021-2024. Het World Motor Sport Council is echter zeldzaam in het geweer gekomen en heeft het plan weggestemd.

De tenderprocedure van de FIA was in volle gang en zou de belangstelling van vier partijen hebben opgeleverd, waarvan versnellingsbakleverancier Xtrac de enige was die dat publiekelijk heeft bevestigd.

Het World Motor Sport Council heeft het plan ongedaan gemaakt naar aanleiding van een advies van de Technische Afdeling van de FIA, die toch meer vrijheidsgraden wilde voor de versnellingsbakken. Teams zouden bij de FIA aanhangig hebben gemaakt dat de versnellingsbakken nu al weinig voor elkaar onder doen en derhalve een standaard leverancier niet nodig zou zijn.

“Na gedetailleerde analyse van de FIA Technische Afdeling van de inschrijvingen voor een aanbesteding die op 18 februari 2019 is ingezet voor de enkelvoudige levering van een versnellingsbakcasette in het FIA Wereldkampioenschap Formule 1 vanaf 2021, heeft het World Motor Sport Council bij meerderheid de aanbeveling overgenomen om geen enig leverancier te benoemen voor dit onderdeel.”

“Het besluit van het Council was gebaseerd op de overweging van technische en financiële informatie beschikbaar gemaakt door teams en leveranciers”, zei de FIA, “de technische data liet zien dat de versnellingsbaktechnologie in de Formule 1 in hoge mate naar elkaar toe is gegroeid en als gevolgd daarvan is het al nauwelijks meer een prestatiedifferentiator.”

“Het werd ook aangehaald dat, door de complexiteit van de onderdelen, de versnellingsbakken een gevoelige zaak blijven als het gaat om de betrouwbaarheid en dit was een factor in de evaluaties van de Technische Afdeling van de FIA.”

De FIA houdt de intentie om een groot aantal onderdelen vanaf 2021 te standaardiseren. Er lopen nog aanbestedingen voor standaardisatie van velgen en brandstofsystemen.

F1-Planet.com