Home » Actueel » FIA introduceert regel om uitzitten kwalificatie te voorkomen

FIA introduceert regel om uitzitten kwalificatie te voorkomen

De FIA heeft voor 2019 een aanpassing doorgevoerd aan de reglementen om het uitzitten van de kwalificatie door coureurs te voorkomen. In het afgelopen jaar waren er op diverse momenten situaties waarbij coureurs die gridpenalty’s ontvingen door wissels van de versnellingsbak of motoronderdelen de kwalificatie aan zich voorbij lieten gaan omdat ze toch al achteraan moesten starten.

De startvolgorde van coureurs die door gridpenalty’s naar de achterkant van de grid zijn verwezen werd, als er meerdere coureurs zijn met penalty’s voor wissels van meerdere onderdelen, tot nu toe bepaald door de timing van de melding van de wissel van de onderdelen bij de FIA. De prestaties in de kwalificatie hadden daarop geen invloed. Coureurs hadden daardoor geen reden om nog naar buiten te gaan en verkozen het sparen van het materiaal dan vaak boven het rijden.

Die situatie zorgde er in de kwalificatie voor de Grand Prix van Rusland voor dat in Q2 van de kwalificatie maar tien van de vijftien coureurs de baan op gingen. De spanning was daardoor na één run volledig weg. Max Verstappen, Daniel Ricciardo en Pierre Gasly bleven binnen omdat zij een motorwissel hadden laten uitvoeren. De beide Renaults besloten daarop ook niet te gaan rijden, omdat zij de voorkeur gaven aan de vrije bandenkeuze voor de race die verbonden is aan posities 11 en 12 op de grid boven een poging om in de top-10 te geraken en daarbij te moeten starten op de banden uit Q2.

In de nieuwe situatie zullen de coureurs op de grid worden gerangschikt op basis van hun kwalificatiepositie. Niet het moment van de wissel, maar de kwalificatiepositie geeft de doorslag, waardoor uitzitten niet gunstig is.

In Artikel 23 van de Sportieve Reglementen voegt de FIA de volgende bepalingen toe:

“Een coureur die vanaf de achterkant van de grid start nadat hij een penalty heeft ontvangen onder Artikel 23.3(b) [coureurs die een gridpenalty ontvangen vanwege gewisselde onderdelen] zal worden gerangschikt op de grid achter een coureur die gestraft wordt onder [23.3] c) [coureurs die een overtreding begaan].”

“Als meer dan één coureur de race vanaf de achterkant van de grid moet starten, dan worden ze gerangschikt op basis van de kwalificatievolgorde.”

F1-Planet.com