Home » Actueel » FIA legt besluit waarschuwingsvlag in duel Leclerc-Hamilton uit

FIA legt besluit waarschuwingsvlag in duel Leclerc-Hamilton uit

FIA Racedirecteur Michael Masi heeft tekst en uitleg gegeven bij het besluit om naar aanleiding van het duel van Charles Leclerc en Lewis Hamilton voor de Variante della Roggia in de race alleen de waarschuwingsvlag te tonen aan de verdedigende Ferrari-coureur in plaats van het uitdelen van een tijdstraf.

Leclerc verdedigde zijn positie bij het ingaan van de 23e ronde ten opzichte van Hamilton, die in de slipstream van de Ferrari dook en vanuit de Curva Grande op de staart van de Ferrari zat. Hamilton probeerde de buitenkant te kiezen om vervolgens het voordeel te hebben voor de tweede apex van de chicane, maar Leclerc liet hem geen ruimte om die lijn te nemen. Hij hield zijn lijn en de twee raakten elkaar licht op de wielen.

Leclerc kreeg voor het incident de waarschuwingsvlag, door Masi eerder dit weekend “de gele kaart van de Formule 1” genoemd.

“Het is behoorlijk duidelijk dat Charles Lewis afkneep”, zei Masi na de race, “en, in lijn met wat vorig weekend gebeurde in Spa met Pierre Gasly, werd als gevolg daarvan de vlag voor onsportief gedrag getoond, ook wel de zwart-witte vlag, die werd getoond aan Auto 16 [Leclerc[ voor de manoeuvre en het afknijpen in het remgebied.”

“Voor een kleine overtreding, laten we zeggen een ‘professionele overtreding’ maar niet over het randje, zullen we absoluut vaker de zwart-witte vlag hanteren.”, zei hij.

“Het is een teken aan iedereen dat de coureur in de gaten wordt gehouden, want je krijgt er maar één per race. Als je het weer doet, dan zal de volgende overtreding worden doorgelegd bij de stewards.”

“Als er nog verder contact was geweest [in het duel], dan zouden we er nog meer in detail naar hebben gekeken, maar in lijn met de ‘laat ze racen’-filosofie waar de teams, de F1 Group, de coureurs en de FIA samen aan hebben gewerkt en na de boodschap aan de teams bij de vorige race in Spa, zullen we de zwart-witte vlag vaker gaan gebruiken. Dat is op hun verzoek, moet ik erbij zeggen.”

 

F1-Planet.com