Home » Actueel » FIA stemt in met Racing Point Force India inschrijving

FIA stemt in met Racing Point Force India inschrijving

De FIA heeft ingestemd met de deelname van de volledig nieuwe Racing Point Force India-inschrijving voor de rest van het Wereldkampioenschap Formule 1 van 2018. Racing Point Force India komt voort uit de overname van Force India F1 Team, dat in het weekend van de Grand Prix van Hongarije in surseance van betaling werd gesteld. Een consortium rond Williams-coureur Lance Stroll’s vader Lawrence Stroll nam het team over.

Door problemen rond de liquidatie van de Orange India Holdings van Vijay Mallya door 13 Indiase banken die weigerden in te stemmen met de doorhaling van de houdermaatschappij dreigde het team niet te kunnen deelnemen in Spa-Francorchamps. Het Stroll-consortium had de eigendommen van het team ondergebracht in een nieuwe entiteit, maar de rechten van Force India in het Wereldkampioenschap zouden niet kunnen worden overgenomen zonder de afwikkeling van de liquidatie van de houdende entiteit van de rechten.

In de afgelopen dagen werkten juristen van de FIA en van het team aan een ingrijpend onderzoek naar de juridische status en de mogelijkheden binnen de reglementen om de nieuwe inschrijving per direct te kunnen aanvangen zodat het team kan deelnemen in Spa-Francorchamps. De nieuwe inschrijving houdt in dat de resultaten van Force India F1 Team in het Wereldkampioenschap van 2018 zullen worden geschrapt. Het team begint onder haar nieuwe inschrijving zonder punten in het Constructeurskampioenschap aan het laatste deel van het seizoen.

Het team kondigde na groen licht van de FIA de nieuwe inschrijving aan in een verklaring. Zoals eerder bevestigd heeft het team Chief Operating Officer Otmar Szafnauer aangesteld als CEO en teambaas. Adjunct teambaas Robert Fernley heeft het team inmiddels verlaten. Het team bevestigde dat de rest van het management team ongewijzigd blijft.

Het team gaat verder onder de naam Racing Point Force India F1 Team, evenals zijn rechtsvoorganger een Britse inschrijving. Ze handhaaft dit jaar om commerciële redenen de naam Force India nog in haar naam. De verwachting is dat die naam vanaf 2019 definitief zal worden losgelaten. Het team blijft dit seizoen racen in de kleuren roze en wit, maar voegt daar een tint blauw aan toe.

“Racing Point Force India F1 Team zal haar debuut maken in de Grand Prix van België van komend weekend na de overname van Force India Formula One Team door Racing Point UK Limited”, stelt het team in een verklaring.

“Het nieuwe eigenaarschap werd op donderdag 16 augustus afgerond door een consortium van investeerders geleid door Lawrence Stroll, dat instemde met de voorwaarden waaronder de toekomst van het team wordt veiliggesteld.”

“De investeerders zijn Canadees ondernemer Andre Desmarais, Jonathan Dudman van Monaco Sports and Management, modebusiness topman John Idol, telecommunicatie-investeerder John McCaw Jr, financieel expert Michael de Picciotto, zakenman Lawrence Stroll en zijn zakenpartner Silas Chou.”

Lawrence Stroll was blij met de afronding van de overname.

“Op maandag stond ik voor het personeel in Silverstone en Brackley en heb het team gecomplimenteerd met de prestaties van dit team ind e afgelopen jaren. De kracht van elk bedrijf is de mensen die het vormen en het is een enorm voorrecht om deze spannende, nieuwe reis te beginnen met zo’n getalenteerde groep mannen en vrouwen. Ik heb het geluk gehad dat ik een groeiend aantal succesvolle bedrijven heb kunnen starten en uitbouwen, maar de kans om dit team verder te brengen naar het volgende niveau is misschien wel de grootste uitdaging tot nu toe. Samen met mijn mede-aandeelhouders zullen we investeren in nieuwe middelen en verse energie brengen om het personeel de middelen te geven om op het hoogste niveau te blijven deelnemen.”

“We zijn allemaal gepassioneerd van de autosport. We onderkennen de racespirit van Force India en we zijn extreem gemotiveerd om dit team in de komende jaren nog specialer te maken.”

CEO en teambaas Otmar Szafnauer is blij dat de inzet om het team via een overname te redden het team een nieuw toekomstperspectief heeft gegeven.

“Nu we terugkomen van de zomerbreak en ons voorbereiden op de aankomende Grand Prix van België wil ik al het personeel bedanken voor hun geduld en loyaliteit in de transitieperiode”, zei Szafnauer in een verklaring, “nu we onder nieuw eigenaarschap zijn en de toekomst van het team verzekerd is, kunnen we ons concentreren op waar we goed in zijn – racen. We hebben een geweldig management team en deze stabiliteit zal extreem waardevol zijn nu we aan een nieuw tijdperk beginnen.”

Szafnauer bedankte Robert Fernley, met wie hij 10 jaar lang nauw samenwerkte.

“Ik wil Bob Fernley bedanken voor zijn bijdrage aan het succes van dit team in de afgelopen tien jaar en mijn dank uitspreken voor de steun van de vorige aandeelhouders voor het maken van Force India wat het vandaag de dag is.”

De FIA bevestigde het besluit om het team via de nieuwe inschrijving toe te laten. De FIA stelt dat met de acceptatie van de inschrijving de competitie in de F1 is beschermd.

“De Fédération Internationale de l’Automobile (FIA) heeft vandaag, op 23 augustus, de entree van Racing Point Force India in het midden van het seizoen van het FIA Wereldkampioenschap Formule 1 met onmiddellijke ingang geaccepteerd, in lijn met Artikelen 8.1 en 8.2 van de 2018 Formule 1 Sportieve Reglementen. Dit betekent dat het team dit weekend zal racen in de Grand Prix van België.”

“Sinds Force India Formula One Team Limited  in surseance van betaling was gegaan op 27 juli, heeft de FIA samen met de curatoren (Geoff Rowley en Jason Baker van FRP Advisory LLP), Racing Point UK Limited en Formula One Management gewerkt om ervoor te zorgen dat een doelmatige en rechtmatige transitie van de eigendommen van het team naar de nieuwe inschrijving werd afgerond. Dit succesvolle proces heeft de autosportcompetitie op het hoogste niveau evenals de banen van meer dan 400 medewerkers.”

“Na een disciplinair onderzoek van de FIA onder Artikel 4 van de FIA’s Juridische en Disciplinaire regels, heeft het Sahara Force India F1 Team haar uitsluiting van het FIA Wereldkampioenschap 2018 met onmiddellijke ingang geaccepteerd. Door haar onvermogen om te voldoen aan Artikel 8.2 van de Sportieve Reglementen en ze verliest alle punten uit het Constructeurskampioenschap onder Artikel 6.2.”

“De curatoren van Force India Formula One Team Limited hebben de verkoop van het bedrijf en de overgang van haar eigendommen naar Racing Point UK Limited, het investeringsconsortium geleid door Lawrence Stroll en het senior management van het team afgerond.”

FIA President Jean Todt reageerde verheugd op de oplossing.

“Ik ben heel blij dat er een sterke, positieve uitkomst is bereikt en ik verwelkom de inschrijving midden in het seizoen van Racing Point Force India. Het creëren van een omgeving van financiële stabiliteit in de Formule 1 is een van de belangrijkste uitdagingen waar de sport voor staat, maar dankzij het harde werken van de FIA, de curatoren, Racing Point en Formula One Management hebben we nu een situatie die de toekomst van alle hoog-getalenteerde medewerkers van het team veiligstelt en zal de faire en gereguleerde competitie in het kampioenschap voor de tweede helft van het seizoen waarborgen.”

F1-baas Chase Carey is blij dat het team met de oplossing behouden blijft voor de Formule 1.

“Wij zijn heel blij dat de situatie rond Racing Point Force India is opgelost en dat het team blijft racen in de Formule 1. Het geeft ook veel voldoening dat we samen met de betrokkenen de banen van de vele honderden mensen die werken op de basis in Silverstone hebben veiliggesteld. Het is enorm belangrijk dat we een volle grid van competitieve en capabele teams hebben in de Formule 1 en wij hebben er vertrouwen in dat Racing Point Force India in de toekomst nog sterker zal worden.”

Curator Geoff Rowley is blij dat het overnameproces met succes is afgerond.

“Dit is een complex proces geweest, maar als resultaat van een gedetailleerde en grondige procedure hebben we een succesvolle uitkomst bereikt. Onder haar nieuwe eigenaren, zal het team naar haar volle potentieel kunnen werken en is haar toekomst veiliggesteld.”

F1-Planet.com