Home » Actueel » FIA verscherpt eisen aan FP1-coureurs

FIA verscherpt eisen aan FP1-coureurs

De FIA heeft de eisen ten aanzien van coureurs die willen uitkomen in de vrije trainingen voor de Grands Prix voor 2018 verscherpt. Nadat ze eerder al de superlicentie-eisen aanscherpte, legt de FIA de lat nu ook hoger voor deelname de trainingssessies. Tot nu toe was de enige eis dat een coureur 300 kilometer moest hebben afgelegd in een “representatieve F1-auto” om te mogen deelnemen aan een vrije training. Daar komt vanaf 2018 verandering in.

Dan zal een coureur die zich wil kwalificeren voor een FP1-sessie ten minste zes races moeten hebben deelgenomen in de Formule 2 of ten minste 25 superlicentie punten moeten hebben verzameld voor hun eerste FP1-deelname. Die punten worden vergaard op basis van de klasse en de klassering van de coureur in de eindstand van het kampioenschap. Willen ze daar een vervolg aan geven, dan zullen ze ten minste een jaar ervaring in de Formule 2 moeten aantonen of over een periode van drie jaar 25 superlicentie punten hebben verzameld.

De eerder gestelde eisen in de FIA Sporting Code dat een coureur “continue basis moet hebben bewezen dat hij over uitstekende kwaliteiten beschikt om een single seater Formule-auto te besturen” blijft van kracht.

De verscherpte eisen hebben maar beperkt impact op de coureurs die in 2017 al deelnamen aan FP1-sessies. Antonio Giovinazzi, Sergey Sirotkin, Santino Ferrucci en Charles Leclerc hadden elk de benodigde ervaring in de Formule 2 en punten. Toro Rosso-testcoureur Sean Gelael kwam niet aan de 25 licentiepunten, maar had wel het jaar Formule 2/GP2-ervaring. Alleen Force India-testcoureur Alfonso Celis Jr. zou op basis van de nieuwe reglementen niet meer in actie kunnen komen.

De FIA scherpte in 2016 de eisen voor deelname aan Grands Prix al aan nadat Toro Rosso Max Verstappen in 2015 op 18-jarige leeftijd liet debuteren in de Formule 1. Ze kondigde toen een superlicentiesysteem waarin coureurs zich op basis van merite kwalificeren voor licentie. In september scherpte ze dat systeem verder aan. Vanaf 2018 kan een coureur alleen met een titel in de Formule 2 op basis van één jaar ervaring in de door de FIA geselecteerde single seater kampioenschappen doorstromen naar de Formule 1. In alle andere situaties moet een coureur minimaal nog een jaar in een opstapklasse hebben doorgebracht om aan de verplichte 40 punten te komen.

F1-Planet.com