Home » Actueel » Force India in surseance van betaling

Force India in surseance van betaling

Force India F1 Team is op vrijdag in surseance van betaling gegaan. Het Britse team, dat al weken kampt met grote financiële problemen, stond op vrijdag voor de rechter nadat een bedrijf gelinkt aan coureur Sergio Pérez een vordering wilde afdwingen van zo’n $4 miljoen: geld dat het team niet beschikbaar had. De rechter besloot naar aanleiding van de zaak de surseance in te stellen en een curator aan te stellen.

Curatoren Geoff Rowley en James Baker van FRP Advisory waren eerder al betrokken bij de faillissementen van Marussia/Manor Racing en moeten nu koortsachtig zoeken naar een oplossing voor het team. Het is bevestigd dat het team in de beschikbare tijd dat de curatoren hun onderzoek verrichten op normale voet kan doordraaien en de Grand Prix van Hongarije gewoon kan afmaken. De weken in de zomerbreak zullen niettemin cruciaal zijn voor het team, dat nieuwe investeerders zal moeten aantrekken om te kunnen blijven bestaan.

“Er is vanavond een curator voor Force India F1 aangesteld door de rechtbank”, bevestigde Adjunct teambaas Bob Fernley op vrijdag. De Brit was in Engeland gebleven om de rechtszaak bij te wonen.

Curator Geoff Rowley bevestigde de aanstelling.

“Wij zullen met de belangrijkste betrokkenen urgent om tafel gaan om de best mogelijke uitkomst voor de crediteuren te bewerkstelligen”, bevestigde hij, “in de tussentijd zal het team zoals gewoonlijk blijven opereren, inclusief het racen in Hongarije dit weekend. Ons doel is business as usual terwijl we de opties overwegen om de toekomst van het team te verzekeren.”

Teambaas en eigenaar Dr. Vijay Mallya heeft op vrijdag alle Force India-medewerkers aangeschreven en hen ingelicht over de laatste ontwikkelingen. In die brief bevestigde de teambaas dat de aanvraag voor surseance afkomstig was van Sergio Pérez en zei verrast te zijn dat die actie werd ondersteund door Mercedes-Benz, dat voor €10,5 miljoen aan vorderingen heeft op het team en haar hoofdsponsor BWT, dat stelde dat de sponsoring van het team eigenlijk op basis van leningen plaatsvond. Mallya zei die visie te bestrijden.

De grootste crediteur, Orange India Holdings Sarl zou meer dan £159 miljoen uit hebben staan bij het team. Dit bedrijf betreft de holding waarin Mallya’s aandelen in het team zijn ondergebracht. De grootste van de kleinste crediteuren zouden elk minder dan £10m aan vorderingen hebben.

Mallya bevestigde dat de holding met de curator zal samenwerken om het team uit de surseance van betaling te krijgen of het “tegen de best mogelijke prijs” te verkopen. Juridisch  is de grootste crediteur daar ook toe verplicht.

Mallya bevestigde tevens dat hij en adjunct teambaas Bob Fernley tot nader order nog steeds in functie zijn bij het team.

Sergio Pérez verbrak op donderdag in Boedapest het zwijgen over de financiële situatie van het team en stelde dat die “kritisch” was. Dat werd op vrijdag bevestigd door COO Otmar Szafnauer.

Szafnauer zei er op vrijdag vertrouwen in te hebben dat een oplossing kan worden gevonden.

“Ik denk dat het ophanden is”, zei Szafnauer over de oplossingen, “ik weet dat er gesprekken gaande zijn in de achtergrond en ik ben daar niet bij betrokken, want het is een aandeelhoudersprobleem”.

“Ik ben geen aandeelhouder, anders zou ik meer weten. Het zal heel snel duidelijk worden.”

Szafnauer gaf toe dat het team door een kritieke fase gaat.

“Er is een hoge correlatie tussen een kritische financiële situatie en een sportieve situatie”, zei Szafnauer, “dus hoe meer geld je hebt in dit spel, hoe meer je kunt doen.”

“Hopelijk zal dat snel opgelost worden en kunnen we weer op normale wijze aan het werk zoals we gewend zijn.”

“In deze kritische periode, die een week of twee kan duren, moeten we onze rug rechten en ons best doen hier en daarna genieten van de break na de test en daarna vechtend terugkeren.”

Het team is al vele maanden onderwerp van overnamegeruchten. Verschillende partijen zouden zich in het afgelopen maanden hebben gemeld om een overname te bespreken. De meest bekende is Rich Energy, dat daadwerkelijk gesprekken voerde. Uiteindelijk draaiden die op niets uit. Teambaas Vijay Mallya maakte er geen geheim van alleen te willen verkopen als hij een goed bod ontving voor het team.

Het team is binnen de huidige structuur van aandeelhouders aan handen en voeten gebonden en moet het voor nieuwe investeringen elders zoeken. Mallya zelf leeft in ballingschap na beschuldigingen en een veroordeling bij verstek van malversaties in zijn thuisland India. Mede-aandeelhouder Subrata Roy zit daar al een gevangenisstraf uit voor verduistering van leningen. De Nederlandse familie Mol heeft het minderheidsaandeel overgehouden aan het in 2007 opgekomen en weer snel geëindigde Spyker-avontuur.

Het team zou gesprekken voeren met Dmitry Mazepin, de vader van testcoureur Nikita Mazepin, die een fortuin verdiende in de kunstmestindustrie. Mazepin zou het team mogelijk willen kopen. Lawrence Stroll, de vader van Lance, zou eveneens willen investeren, maar het team niet willen kopen. Het zijn die aanknopingspunten die maken dat de curator de situatie nader zal onderzoeken en het team vooralsnog ongemoeid laat. De komende weken zal duidelijk moeten worden of die daadwerkelijk tot oplossingen leiden.

F1-Planet.com