Home » Actueel » Force India verder als Racing Point F1 Team

Force India verder als Racing Point F1 Team

De naam Force India verdwijnt na 11 seizoenen uit de Formule 1. Het team uit Silverstone gaat in 2019 verder als Racing Point F1. Dat blijkt uit de officiële inschrijvingslijst van het Wereldkampioenschap Formule 1 2019, die op vrijdag door de FIA is gepubliceerd. Het Sahara Force India F1 Team ging in juli van dit jaar in surséance van betaling en kreeg een doorstart onder nieuwe eigenaren, die zich verenigden in een consortium met de naam Racing Point UK. Het consortium wordt aangevoerd door Lawrence Stroll, de vader van coureur Lance Stroll.

Stroll senior verwierf een kapitaal in de modebranche, waar hij onder meer de merken Tommy Hilfiger, Michael Kors, Ralph Lauren en Pierre Cardin onder zijn hoede had. Stroll ziet de overname van Force India als een echte uitdaging en is erop gebrand om dit over de lange termijn tot een succes te maken.

“Ik ben hier niet voor mijn ego, ik ben hier niet om geld te verliezen. Ik ben hier voor de lange termijn, net als in elk ander bedrijf dat ik in eigendom heb gehad, of dat nu Tommy Hilfiger is, Michael Kors of wat dan ook.”

Stroll stelt dat hij er goed over na heeft gedacht en gesprekken heeft gevoerd met F1-eigenaar Liberty Media voor hij besloot het team over te nemen.

“Het is geen geheim dat er een soort budgetplafond gaat komen en een betere verdeling van de inkomsten voor de kleinere teams”, zegt Stroll, “het moet nog duidelijk worden hoe dat uit zal pakken, maar er wordt wel goed aan de weg getimmerd en ik heb genoeg gesprekken gevoerd met Chase [Carey, F1 CEO] om te weten dat dit de richting is die ze in willen en moeten nemen voor het bedrijf. Voor mij is dat een financiële kans en kijkend naar 2021 zou het een winstgevende businesskans zijn.”

Stroll ziet goede mogelijkheden voor het team, dat hij in de komende jaren met zo’n 125 FTE wil laten groeien.

“Met het juiste budget, het juiste leiderschap en de juiste motivatie is er geen reden waarom we geen hoge verwachtingen mogen hebben en nog verder boven onze gewichtsklasse zouden kunnen knokken. Hopelijk kunnen we voor de derde plaats gaan vechten.”

Force India F1 Team ontstond in 2008 nadat teameigenaar Vijay Mallya het team overnam van de vorige eigenaren van Spyker, die zich hadden verkeken op de investeringen die de Formule 1 vergt. Onder leiding van Vijay Mallya kwam het team na een aantal jaren van opvolgende wisselingen van naam en eigenaren in rustiger vaarwater en kreeg ze weer echt de kans om haar kwaliteiten als getalenteerde, kleine organisatie te benutten. Al heel snel waren er opvallende resultaten, zoals de eerste pole-position en podiumplaats met Giancarlo Fisichella in 2009. Gedurende de jaren verbeterden ook de klasseringen in het Constructeurskampioenschap gestaag. Ze versloeg daarbij geregeld fabrieksteams met een veelvoud van haar eigen budget. In 2016 en 2017 eindigde het team als vierde in het kampioenschap, als best of the rest achter Mercedes, Ferrari en Red Bull Racing.

Ondanks de successen kreeg het team het de afgelopen jaren financieel steeds moeilijker. Teameigenaar Vijay Mallya kwam in eigen land in opspraak en moest na een veroordeling voor malversaties uiteindelijk in ballingschap in het Verenigd Koninkrijk leven. Mede-aandeelhouder Subrata Roy zat op dat moment in India al een celstraf uit voor verduistering. Hoewel het team kon blijven doordraaien, hielp het twijfelachtige juridische allooi van haar eigenaren niet bij het aantrekken van nieuwe sponsors en investeerders. Mallya wilde ondanks diverse biedingen op zijn team volharden en wachten op “het juiste bod”. Dat kwam echter niet op tijd. In juli ging het team in surséance van betaling nadat de schuld aan een groep verzamelde crediteuren waren opgelopen tot boven de € 10 miljoen.

Alle inschrijvingen voor het Wereldkampioenschap Formule 1 2019 op een rij.

F1-Planet.com