Home » Actueel » Gasly ontsnapt aan straf voor incident met Pérez

Gasly ontsnapt aan straf voor incident met Pérez

Toro Rosso-coureur Pierre Gasly is op zondag ontsnapt aan een straf voor het incident in de 53e ronde van de Grand Prix van Japan met Racing Point-coureur Sergio Pérez. De stewards deden het incident bij Turn 2 af als een race-incident, waarbij geen van beide coureurs de volledige schuld had.

De Mexicaan baande zich in de slotfase van de race op verse banden een weg door het middenveld en kwam dook bij het ingaan van de laatste ronde via de buitenkant van Bocht 1 naast Gasly. De Racing Point had zichtbaar veel meer grip dan de Toro Rosso en Pérez leek de Toro Rosso nog voor het ingaan van Turn 2 achter zich te hebben gelaten, maar Gasly kwam terug en raakte hem op de achterkant toen Pérez strakker naar de racelijn bewoog voor het insturen van de bocht.

Pérez raakte door het contact in een spin en raakte de bandenstapels naast de baan. De Mexicaan leek daardoor een zekere negende plaats te verliezen, maar door een fout bij het afvlaggen zou de wedstrijdleiding het einde van de 52e ronde hanteren voor de uitslag. Op basis daarvan werd Pérez alsnog geklasseerd.

In hun verklaring stelden de stewards:

“De stewards hebben het videobewijs bestudeerd en vastgesteld dat auto’s 11 [Pérez] en 10 [Gasly] elkaar raakten bij de apex van Turn 2 nadat ze uit Turn 1 en in Turn 2 zij aan zij reden, waarbij auto 11 een inhaalactie langs de buitenkant probeerde. Daardoor zou auto 11 buiten de baan geraken.”

“Beide coureurs droegen bij aan het contact, omdat auto 11, die net voor lag en aan de buitenkant van de baan reed, een nauwe lijn nam naar de apex van Bocht 2, terwijl auto 10 voorafgaand aan het contact aan de binnenkant van de baan – en waarschijnlijk niet geheel zichtbaar voor auto 11 – niet zo’n nauwe lijn nam als mogelijk was door de apex. Geen van beide coureurs is het incident volledig te verwijten.”

F1-Planet.com