Home » Actueel » Geen overheidssteun voor F1-plannen Zandvoort

Geen overheidssteun voor F1-plannen Zandvoort

Circuit Zandvoort hoeft voor haar plannen om de Formule 1 naar Nederland te halen niet te rekenen op financiële steun van de overheid. Daarover heeft minister Bruins van Medische Zorg en Sport zich uitgesproken.

De Formule 1 is volgens de minister onderdeel van een beursgenoteerd bedrijf en daarom zou een overheidsbijdrage niet passend zijn. Circuit Zandvoort vroeg voor haar plannen een overheidssteun van € 5 miljoen.

“Het kabinet is van mening dat een rijksbijdrage daarom niet nodig, noch gerechtvaardigd is”, stelde Bruins op dinsdag, “Ook andere commerciële sportevenementen kunnen zonder financiële steun van de Rijksoverheid worden georganiseerd. Daarnaast zijn er, gezien de omvang en impact van de GP Formule 1, voldoende mogelijkheden voor het Nederlands bedrijfsleven om hieraan een financiële bijdrage te leveren en daar voordeel uit te halen.”

Zandvoort zou indien de Grand Prix wordt gerealiseerd wel op niet-financiële ondersteuning van de Staat kunnen rekenen, zoals politie-inzet en het verlenen van vergunningen, benadrukte minister Bruins.

De resolute uitspraken van de minister zijn een tegenvaller voor de circuitdirectie, die een budget omstreeks € 30 miljoen probeert te realiseren om de benodigde verbouwingen en de komst van de F1 naar Nederland te bekostigen.

Eerder al zei bierbrouwer Heineken de ontwikkelingen nauwlettend te volgen, maar vast te houden aan haar betrekkingen als wereldwijd partner van de F1 en niet separaat te zullen investeren in een Grand Prix in Nederland.

De directie van Circuit Zandvoort reageert teleurgesteld op de uitspraak van de minister, maar zegt “keihard door te zullen werken” om de Grand Prix te realiseren.

“We hebben kennis genomen van de reactie van minister Bruins op onze ambitieuze plannen om de Grand Prix terug te halen naar Nederland”, stelt Circuit Zandvoort in een verklaring.

“In de brief geeft de minister aan dat de door ons gevraagde overheidssteun niet past binnen de financiële kaders, maar dat hij bereid is om via modelgaranties het evenement alsnog te ondersteunen.”

“Als circuitdirectie voelen we ons, met onze mede-initiatiefnemers TIG en SportVibes, gesteund door het feit dat de minister ons initiatief toejuicht”, stelt directeur Robert van Overdijk.

“Wij zullen de boodschap van de minister meenemen in onze gesprekken met het FOM en werken in de tussentijd keihard door aan het realiseren van dit unieke evenement.”

F1-Planet.com