Home » Actueel » Ghosn treedt terug als topman van Renault

Ghosn treedt terug als topman van Renault

Een maand na zijn arrestatie in Japan voor vermeende belastingontduiking is Renault-topman Carlos Ghosn op woensdag formeel teruggetreden uit zijn functie. Ghosn werd sinds zijn arrestatie al waargenomen en was al ontheven uit zijn functie van CEO van Nissan en Mitsubishi.

Renault hield Ghosn aanvankelijk nog in het zadel omdat de feiten waarvan hij werd beschuldigd nog niet waren bewezen. Eigen onderzoek van het merk wees ook niet op fraude, maar inmiddels zijn steeds meer feiten aan het licht gekomen. Zo zou de topman zich via een in Nederland gevestigde entiteit van Nissan-Mitsubishi €6,9 miljoen hebben laten betalen buiten de boeken van de Groupe Renault om. Dat zou verband houden met de druk die de Franse overheid uitoefende op het topinkomen van de Braziliaan.

De aanhoudende bewaring van Ghosn in Japan en de deuk in zijn imago waren toch reden om terug te treden. Renault heeft Michelin CEO Jean-Dominique Senard benaderd om haar nieuwe bestuursvoorzitter te worden. Ghosn’s rol als CEO zou worden overgenomen door Operationeel Directeur Thierry Bollore. De taken van Ghosn worden daarmee verdeeld.

Senard en Bollore zijn op donderdag door Renault bevestigd in hun functies.

Veranderingen in de organisatiestructuur en het aansturingsmodel zouden een herhaling van de problematiek moeten voorkomen.

“Naast alle normale taken die worden uitgevoerd door de Bestuursvoorzitter, zal de nieuwe Bestuursvoorzitter Renault’s aansturingsmodel moeten evalueren en zo nodig aanpassen om er voor te zorgen dat ze de transitie kan maken naar de nieuwe structuur.”

“Hij zal zijn voorstellen voor de evolutie van de aansturing aan de directie presenteren voor de volgende Algemene Vergadering van Aandeelhouders.”

“Daarnaast wenst Renault’s directie om actief het functioneren van de Alliantie [met Nissan-Mitsubishi] te bewaken en besluit om haar Voorzitter de volledige verantwoordelijkheid te geven voor het managen van de Alliantie namens Renault, in samenspraak met de Chief Executive Officer.”

F1-Planet.com