Home » Reports » GP van China: Ricciardo schiet naar de overwinning

GP van China: Ricciardo schiet naar de overwinning

Daniel Ricciardo heeft op zondag de Grand Prix van China gewonnen. De Red Bull Racing-coureur stoof in de laatste fase van de race naar de overwinning na een tactische wissel naar de zachte banden onder de safety car. Die wissel verraste Mercedes en Ferrari vooraan, die vroeg in de race waren gewisseld naar de medium band. Max Verstappen kende een incidentrijke race. De Nederlander vocht duels uit met Lewis Hamilton en raakte daarin van de baan en niet veel later spinde hij onder het inhalen van Sebastian Vettel. Door een tijdstraf van 10 seconden werd hij als vijfde geklasseerd.  

Met gebalde vuisten, de armen geheven liet hij de vreugde de vrije loop. Hij had de afgelopen week vaak op zijn tanden moeten bijten, de technische problemen brachten hem even van zijn stuk en deden hem echt even twijfelen over zijn toekomst, maar op zondagmiddag was Daniel Ricciardo de gevierde man nadat hij feilloos was doorgestoten naar de leiding in de race. De Red Bull-coureur was onder de safety car direct naar de pits gedoken voor een wissel naar de zachte band en die pakte verrassend goed uit.

Tot dat moment was er geen twijfel over geweest dat Ferrari en Mercedes het onderling zouden uitvechten voor de overwinning. Sebastian Vettel had bij de start besluitvaardig de leiding genomen, vóór Kimi Räikkönen. Räikkönen werd door zijn teamgenoot wat afgeknepen voor het ingaan van de eerste bocht en kreeg daardoor Valtteri Bottas langszij. Lewis Hamilton zat eveneens aan de binnenkant bij de Fin, maar zou op zijn beurt voor Turn 2 Max Verstappen aan de binnenkant zien duiken. Räikkönen was de volgende die door de sterk gestarte Nederlander werd ingehaald. Verstappen hield de buitenlijn door Turn 6 en trok langszij.

Vettel trok in de beginfase met rondetijden in de 1:38 een klein gat naar Valtteri Bottas, maar kon de Fin nooit helemaal afschudden. Na een viertal ronden stabiliseerde het gat rond de 2,5 seconden. Ook achter de twee kon Max Verstappen het tempo van de twee coureurs aan kop niet volgen. Het veld settelde wat in die beginfase, coureurs lieten zich wat terugzakken tot 1 à anderhalve seconde om hun banden te behoeden voor oververhitting, wat betekende dat de race pas echt tot leven kwam bij de pitstops.

Het was op voorhand een gegeven dat de bandenkeuze met de drie duidelijk contrasterende bandencompounds een sleutelrol zou spelen in de race. De beide Renault-coureurs trapten het strategische steekspel met de banden af met een vroege wissel naar de medium band. In ronde 18 was Verstappen de eerste van de top-3 die zijn stop maakte. Ook de Nederlander wisselde naar de medium, in dezelfde ronde direct gevolgd door Daniel Ricciardo. De dubbele wissel van de Red Bulls dwongen Mercedes te antwoorden. Lewis Hamilton was de eerste die de wissel maakte, Valtteri Bottas volgde een ronde later.

In ronde 21 kwam ook Vettel als leider in de race naar de pits. De Duitser had net iets te lang doorgereden op de zachte banden en zag bij het uitrijden van de pitstraat Bottas vóór hem voorbij de pituitgang komen. De Ferrari zette de achtervolging in, raakte tot op een seconde, maar zou de Mercedes niet voorbij komen. Ferrari zou de teamkaart spelen om te trachten Vettel alsnog voorbij de Fin te loodsen: het team liet de nog niet gestopte Räikkönen terugzakken om Bottas in de klauwen van Vettel te drukken. De twee Fins raceten hard, maar Bottas zou zich met een sterke move over de curbs door Turns 11 en 12 sterk losmaken uit de Ferrari-val. Vettel zou Räikkönen snel passeren en opnieuw de jacht inzetten.

Een incident in het achterveld tussen de beide Toro Rosso’s zou het keerpunt vormen in de race. Pierre Gasly probeerde bij Turn 14 ultralaat zijn teamgenoot Brendon Hartley uit te remmen. De Nieuw-Zeelander had hem daar duidelijk niet verwacht en stuurde normaal in. Gasly klapte op de zijkant van de auto van Hartley en de brokstukken die daardoor in Turn 14 lagen, maakten dat de wedstrijdleiding de safety car uitbracht.

In een split second besloot Red Bull Racing te reageren en wisselde zowel Verstappen als Ricciardo naar de zachte band. Het kostte de twee maar één plekje, maar zij hadden vervolgens wel het voordeel van het nieuwe rubber. Bij de herstart zou Bottas aan de kop Vettel verrassen door al voor de hairpin op het gas te gaan en zou daarmee de leiding veiligstellen. Achter hen zette Verstappen aan om de vierde positie te heroveren op Lewis Hamilton. De Nederlander waagde een uiterst gewaagde manoeuvre buitenom Turn 7. Op de vuile lijn kreeg hij een plotseling moment van overstuur en schoot buiten de baan. Daardoor zou hij Hamilton en zijn teamgenoot Daniel Ricciardo weer voor zich moeten dulden.

Dat moment ontketende Ricciardo, want als de voorste Red Bull ging de Australiër voluit om zijn voorliggers te achterhalen. Hij was Kimi Räikkönen al zonder hulp van DRS voorbij gegaan in Turn 14 en remde Lewis Hamilton in de 41e ronde op datzelfde punt met een late manoeuvre uit voor de derde plaats. Sebastian Vettel was even later op het lange rechte stuk al voor de bocht gezien en vervolgens kreeg hij al heel snel Bottas in het vizier. Ricciardo zette aan met DRS en verraste de Fin compleet voor het aanremmen van de hairpin. Hij dook in een minimaal gat, maar kon de actie afmaken voor de leiding in de race.

In zijn kielzog herstelde Verstappen zich van zijn off bij Turn 7 en passeerde Hamilton opnieuw. De Engelsman had niet de grip om zich te verzetten en liet de Nederlander na de actie bij Turn 1 al snel gaan. De Nederlander naderde daarna Sebastian Vettel snel. De Duitser kampte eveneens met gripproblemen op de medium banden en schoot onder druk van de Red Bull bij het aanremmen van Turn 14 wat wijd. Verstappen dook instinctief in het gat, maar kreeg wat onderstuur en toucheerde de Ferrari in de flank. Beide maakten een halve spin. Beide konden zonder schade verder, maar Verstappen was daarbij eerder weer op weg. Hij verloor plekken aan Räikkönen en Hamilton, Vettel zag ook Nico Hülkenberg nog langszij komen. Verstappen zou van de wedstrijdleiding de schuld krijgen van het incident en een tijdstraf van 10 seconden opgeteld krijgen op zijn racetijd. Hij zou Hamilton voor de derde keer in de race passeren, maar virtueel zou de Mercedes-coureur het voortouw houden.

Vooraan was er geen houden aan Daniel Ricciardo. De Australiër kon zijn geluk niet op met de onverwachte overwinning aan de finish. De twee Finnen aan weerszijden waren zichtbaar nog wat beduusd van de verrassende afloop van de race. Achter hen likten Verstappen, Hamilton en Vettel hun wonden. Elk om hun eigen redenen moesten ze terugkijken op een mislukte race en zullen hopen dat ze over twee weken in Baku sterker terug kunnen komen.

 

Grand Prix van China
Ronde 3
Shanghai International Circuit
Lengte: 5,451 km – 56 ronden

zondag 15 april 2018

Race


Baantemperatuur:  39’C
Luchttemperatuur: 18’C

PosCoureurTeamVerschil
1Daniel RicciardoRed Bull TAG Heuer1:35:36.380
2Valtteri BottasMercedes+8.894
3Kimi RäikkönenFerrari+9.637
4Lewis HamiltonMercedes+16.985
5Max VerstappenRed Bull TAG Heuer+20.436
6Nico HulkenbergRenault+21.052
7Fernando AlonsoMcLaren Renault+30.639
8Sebastian VettelFerrari+35.286
9Carlos SainzRenault+35.763
10Kevin MagnussenHaas Ferrari+39.594
11Esteban OconForce India Mercedes+44.050
12Sergio PerezForce India Mercedes+44.725
13Stoffel VandoorneMcLaren Renault+49.373
14Lance StrollWilliams Mercedes+55.490
15Sergey SirotkinWilliams Mercedes+58.241
16Marcus EricssonSauber Ferrari+1:02.604
17Romain GrosjeanHaas Ferrari+1:05.296
18Pierre GaslyToro Rosso Honda+1:06.330
19Charles LeclercSauber Ferrari+1:22.575
RBrendon HartleyToro Rosso Hondaronde 52

 

Standen

2018 Drivers’ Championship
Stand na ronde 3

PosCoureurTeamPunten
1Sebastian VettelFerrari54
2Lewis HamiltonMercedes45
3Valtteri BottasMercedes40
4Daniel RicciardoRed Bull TAG Heuer37
5Kimi RäikkönenFerrari30
6Fernando AlonsoMcLaren Renault22
7Nico HülkenbergRenault22
8Max VerstappenRed Bull TAG Heuer18
9Pierre GaslyToro Rosso Honda12
10Kevin MagnussenHaas Ferrari11
11Stoffel VandoorneMcLaren Renault6
12Carlos SainzRenault3
13Marcus EricssonSauber Ferrari2
14Esteban OconForce India Mercedes1

 

2018 Constructors’ Championship
Stand na ronde 3

PosTeamPunten
1Mercedes85
2Ferrari84
3Red Bull TAG Heuer55
4McLaren Renault28
5Renault25
6Toro Rosso Honda12
7Haas Ferrari11
8Sauber Ferrari2
9Force India Mercedes1

 

F1-Planet.com