Home » Reports » GP van Canada: Hamilton wint na tijdstraf Vettel

GP van Canada: Hamilton wint na tijdstraf Vettel

Lewis Hamilton heeft op zondag in Montreal de Grand Prix van Canada op zijn naam gebracht na een controversiële slotfase waarin Vettel een tijdstraf kreeg voor het onveilig terugkeren op de baan nadat hij in de strijd met Hamilton kort van de baan was gegaan in Turn 3. De Ferrari ging als eerste onder de zwartwit geblokte vlag door, maar zou vijf seconden tijdstraf opgeteld krijgen bij zijn racetijd, waardoor Hamilton als winnaar werd geklasseerd. Het besluit zorgde voor grote woede bij Vettel, die direct naar de pits baande en aanvankelijk niet naar het podium wilde. Max Verstappen had een zware race met remproblemen en finishte als vijfde.

Twee auto’s in parc fermé, de andere nergens te bekennen evenals zijn bestuurder, die uitzinnig van woede was en direct naar de pits en vervolgens de paddock stierde. De commotie was compleet na het vallen van de vlag in Montreal. De race kreeg uiteindelijk een andere winnaar dan de coureur die als eerste onder de zwartwit geblokte vlag ging: Sebastian Vettel kreeg een tijdstraf van vijf seconden opgeteld bij zijn racetijd nadat hij in ronde 48 in het heetst van de strijd kort naast de baan ging bij Turn 3. Vol onder druk van Hamilton ging de Ferrari over het gras in Turn 3 en keerde bij de exit van de chicane terug op de baan. Lewis Hamilton moest in de remmen en kon nog maar net vermijden dat hij met de Ferrari crashte of tussen de Ferrari en de muur gedrukt zou worden.

De stewards deden er lang over om tot een besluit te komen over het moment, maar besloten uiteindelijk dat de Ferrari-coureur onveilig terug was gekeerd op de baan en een andere coureur naast de baan dwong. Vettel reageerde ongemeen fel op het besluit. Hij stelde dat hij  geen kant op kon nadat hij op het gras was gegaan en alles had gedaan om een incident te voorkomen. Het besluit van de stewards was echter onbetwistbaar. Vettel kon in de slotfase geen afstand nemen van Hamilton, die het momentum weliswaar even kwijt was na het incident, maar daarna de druk weer vol op kon voeren. Uiteindelijk finishte hij 1,3 seconde voor de Mercedes, wat betekende dat hij in de eindklassering terugviel naar de tweede plaats.

Vettel was furieus, haalde over de boordradio al hard uit naar de “blinde” stewards en ging direct na terugkeer verhaal halen bij Race Control. Hij beende daarna door naar de Ferrari hospitality unit en leek de podiumceremonie te zullen negeren. Na enkele minuten zou hij toch terugkeren naar parc fermé en het pitgebouw voor het podium. Op weg daar naar toe kon hij het niet laten om het markeringsbord met de nummers 1 en 2 te verwisselen en het nummer 1 te plaatsen op de lege plek waar zijn Ferrari had moeten staan. Bij Hamilton plaatste hij het nummer 2.

Het waren opmerkelijke taferelen na een intense race waarin de twee grootste coureurs van dit moment elkaar naar de absolute toppen van hun kunnen dreven. Ze hielden het tempo moordend hoog terwijl ze elkaar rondenlang op de hielen zaten. Vettel had bij de start de leiding behouden en dat vormde het recept voor een racelange strijd tussen de twee, waarin Hamilton onverminderd zou jagen op de koppositie van de Ferrari. Vettel zou die positie vanaf de start consolideren, maar geen moment in veilige haven kunnen brengen. Steeds bleef Hamilton binnen twee seconden van de Ferrari, die op het lange rechte stuk met het motorvermogen lang kon voorkomen dat die binnen schootsafstand kwam, maar gedurende de race steeds meer onder druk kwam.

Op de medium band kon Vettel Hamilton’s rondetijden in de eerste stint aanvankelijk nog pareren. Het hoge tempo eiste echter zijn tol van de banden en aan het einde van de stint kon Hamilton daardoor de druk opvoeren. Hij kwam voor het eerst sinds de eerste ronden binnen 2 seconden van zijn voorligger. Vettel beantwoordde die druk nog met een snelle rondetijd, maar in de daaropvolgende ronden knaagde Hamilton de tienden van de marge af. In ronde 27 was het gat terug op 1,7 seconde en op dat moment besloot Ferrari de knuppel in het hoenderhok te gooien en Vettel als eerste van de top-3 naar de pits te halen. De pitstop pakte verrassend goed uit, want de Ferrari kwam terug in een gat waardoor hij in zijn eerste ronden vrij baan zou hebben. Hamilton daarentegen zou achter de Mercedes van Valtteri Bottas en de Red Bull van Max Verstappen terugkeren als hij direct na Vettel zou stoppen. Mercedes hield Hamilton daarom een ronde langer buiten, maar op het moment dat hij terugkeerde op de baan na zijn stop in ronde 29, zou de achterstand ten opzichte van Vettel 4,7 seconden bedragen.

Vettel leek daarmee een belangrijke slag te hebben gewonnen, maar op de harde band vond Hamilton duidelijk meer snelheid dan de Ferrari. Binnen acht ronden bracht Hamilton het gat terug tot 1,2 seconde en bij het ingaan van ronde 40 had de Mercedes DRS op de Ferrari. Hamilton zou aanzetten om de druk nu echt verder op te voeren. Het DRS bracht hem door het vermogen van de Ferrari op het rechte stuk nog niet in stelling voor een aanval en een klein moment van blokkeren voor de hairpin hielp niet. De Mercedes won in de eerste twee sectoren van de baan echter structureel meer tijd dan Vettel op het rechte stuk kon goedmaken, zeker toen Hamilton werd geholpen door DRS. De achterblijvers maakten dat Vettel zich aanvankelijk nog onder de enorme druk kon ontworstelen, maar in ronde 47 bedroeg het gat nog 0,7 seconde. Vettel ging in de hairpin een fractie wijd en dat leek Hamilton een eerste kans te kunnen geven, maar Vettel hield net genoeg marge om als eerste door de laatste chicane te gaan. De Mercedes volgde hem nu echter als een schaduw en voor het aanremmen van Turn 3 was er het moment van de race: de verremming van Vettel, die voor Turn 3 het gras op ging, de chicane afsneed en de Ferrari net op tijd weer in het rechte spoor kreeg om een spin en een crash met Hamilton te voorkomen.

Het incident leek het momentum bij Hamilton wat te hebben weggenomen. Het gat liep weer op tot boven de twee seconden, maar de dip was van korte duur. Hij voerde de snelheid op en kwam opnieuw binnen DRS-bereik. Negen ronden na het Turn 4-incident kwam door dat de stewards Vettel een tijdstraf van vijf seconden toekenden. Hamilton wist vanaf dat moment dat hij de Ferrari niet op de baan hoefde te passeren om de race te winnen, maar alleen in zijn spoor moest blijven. Dat hij dat zou doen, was eigenlijk boven twijfel verheven gegeven de kracht waarmee hij zijn klopjacht had gevoerd. Alleen een heel onverwacht moment zou daar nog verandering in brengen, maar daarvan kwam het niet. Vettel en Hamilton kwamen met 1,3 seconde afstand tussen hen na 70 ronden voor de laatste keer over startfinish.

Achter hen was de derde plaats van Charles Leclerc na een relatief eenzame race geen moment in twijfel geweest. De Monegask kon het strijdende duo vooraan lang volgen, reed langer door op de medium banden om een overcut van Max Verstappen af te kunnen slaan, maar had uiteindelijk niet te vrezen van de Red Bull. Verstappen was na zijn uitschakeling in Q2 op zaterdag op de harde band gestart en ging daarmee voor een lange eerste stint. Op die banden lukte het hem om Lando Norris te verschalken en kon daarna het gat dicht rijden naar Valtteri Bottas. De Fin was bij de start vanaf P6 verschalkt door Nico Hülkenberg en kon in de beginfase geen vuist maken tegen de twee Renaults in slagorde. Verstappen kon Bottas goed volgen, maar miste op de harde band de grip om de Mercedes echt te bedreigen. Hij reed op zijn harde banden door tot ronde 49. De coureurs vooraan hadden op dat moment al twintig ronden op hun harde banden gereden.

Verstappen keerde na zijn stop als zevende terug op de baan, achter de beide Renaults. Die zou hij op verse medium banden relatief snel achter zich laten. Met DRS en de grip van de gele banden was er weinig wat Hülkenberg en Ricciardo er tegenin konden brengen. Verstappen klaagde over de boordradio echter over een ‘lang’ rempedaal en kon daardoor geen bedreiging meer vormen voor de vierde plaats van Valtteri Bottas. De Fin had aanvankelijk moeite met het inhalen van de Renaults na zijn pitstop, maar kon daarna op de harde band een sterk tempo rijden dat door de Red Bull niet kon worden geëvenaard. De vijfde plaats was voor Verstappen dan ook het maximaal haalbare op zondag.

De race had al die tijd relatief weinig grote incidenten gekend. Bij de start was er schade bij Alexander Albon nadat de Toro Rosso-coureur in het midden van een groep van drie naast elkaar door de eerste bocht ging. De Thai werd afgeknepen tussen de Racing Point van Lance Stroll links van hem en de Alfa Romeo van Antonio Giovinazzi rechts naast hem. De voorvleugel van de Toro Rosso werd stuk gereden en Albon moest terugkeren naar de pits. Na negen ronden in de race was Lando Norris de eerste uitvaller nadat de achterwielophanging van zijn McLaren het ogenschijnlijk had begeven onder de hitte van de remmen.

Antonio Giovinazzi was bij het ingaan van de achttiende ronde al ontsnapt na het schampen van de Wall of Champions en spinde in de dertigste ronde bij het ingaan van Turn 1, kwam op het gras terecht, maar hield de Alfa Romeo uit de vangrails en kon zijn weg vervolgen.

De beide Renaults zaten in de slotfase dicht bij elkaar, maar het team zou een teamorder uitvaardigen om geen risico’s te nemen voor de sterke dubbele puntfinish waarbij ze zich tussen de twee Red Bulls wisten te nestelen. Pierre Gasly’s race kwam nooit echt goed van de grond. De Fransman wisselde zijn zachte banden al na zeven ronden in, zou het daarna 63 ronden moeten volhouden op de harde band. Hij kwam door zijn vroege stop in het middenveld terecht en zou de aansluiting met de Renaults door het verschil in grip niet meer hervinden. Hij finishte als achtste. Lance Stroll en Daniil Kvyat pakten na een succesvolle jacht op Carlos Sainz de laatste punten in de race.

De balans na het weekend in Montreal was dat we voor het eerst sinds Bahrein weer een Ferrari zagen dat kon vechten voor de overwinning, maar opnieuw haalden de gebeurtenissen het Italiaanse team in. De teleurstelling was begrijpelijk groot bij Vettel en het team. In het weekend waarin ze Mercedes op eigen kracht voor kon blijven, maakte een onbewaakt ogenblik het verschil en bleef het team uiteindelijk toch met lege handen in de race die ze van tevoren had gemarkeerd als haar beste kans van het seizoen. Hoewel er op basis van de reglementen echt wel wat te zeggen was voor de penalty die Vettel kreeg, had iedereen die de taferelen in Montreal aanschouwde toch wel te doen met Seb. Vanaf het moment dat hij van de baan ging, was er heel weinig dat hij anders had kunnen doen, maar een fout maakt een coureur kwetsbaar en door de specifieke situering van de korte chicane en direct daarachter een muur was het verdere verloop, inclusief de straf, vanaf het moment dat hij bij Turn 3 op het gras ging misschien wel onvermijdelijk. De impact van de race zal nog wel even nadruisen bij Ferrari en iedereen die de Scuderia een warm hart toedraagt, maar voor het team zal op maandag gewoon de voorbereiding beginnen voor de volgende Grand Prix. Zoals de sport nooit echt een moment heeft om stil te staan. Het volgende station is Circuit Paul Ricard.

 

Grand Prix van Canada 2019
Ronde 7
Circuit Gilles Villeneuve, Montreal
Lengte: 4,361 km – 70 ronden

zondag 9 juni 2019

Race


Baantemperatuur:  52’C
Luchttemperatuur: 28’C

PosCoureurTeamTijd
1Lewis HamiltonMercedes1:29:07.084
2Sebastian VettelFerrari+3.658
3Charles LeclercFerrari+4.696
4Valtteri BottasMercedes+51.043
5Max VerstappenRed Bull Honda+57.655
6Daniel RicciardoRenault+1 ronde
7Nico HulkenbergRenault+1 ronde
8Pierre GaslyRed Bull Honda+1 ronde
9Lance StrollRacing Point Mercedes+1 ronde
10Daniil KvyatToro Rosso Honda+1 ronde
11Carlos SainzMcLaren Renault+1 ronde
12Sergio PerezRacing Point Mercedes+1 ronde
13Antonio GiovinazziAlfa Romeo Ferrari+1 ronde
14Romain GrosjeanHaas Ferrari+1 ronde
15Kimi RäikkönenAlfa Romeo Ferrari+1 ronde
16George RussellWilliams Mercedes+2 ronden
17Kevin MagnussenHaas Ferrari+2 ronden
18Robert KubicaWilliams Mercedes+3 ronden
RAlexander AlbonToro Rosso Hondaronde 60
RLando NorrisMcLaren Renaultronde 9

 

Standen

2019 Drivers’ Championship
Stand na ronde 7

PosCoureurTeamPunten
1Lewis HamiltonMercedes162
2Valtteri BottasMercedes133
3Sebastian VettelFerrari100
4Max VerstappenRed Bull Honda88
5Charles LeclercFerrari72
6Pierre GaslyRed Bull Honda36
7Carlos SainzMcLaren Renault18
8Daniel RicciardoRenault16
9Kevin MagnussenHaas Ferrari14
10Sergio PérezRacing Point Mercedes13
11Kimi RäikkönenAlfa Romeo Ferrari13
12Lando NorrisMcLaren Renault12
13Nico HülkenbergRenault12
14Daniil KvyatToro Rosso Honda10
15Alexander AlbonToro Rosso Honda7
16Lance StrollRacing Point Mercedes6
17Romain GrosjeanHaas Ferrari2

 

2019 Constructors’ Championship
Stand na ronde 7

PosTeamPunten
1Mercedes295
2Ferrari172
3Red Bull Honda124
4McLaren Renault30
5Renault28
6Racing Point Mercedes19
7Toro Rosso Honda17
8Haas Ferrari16
9Alfa Romeo Ferrari13

 

 

F1-Planet.com