Home » Reports » GP van Frankrijk: Hamilton leidt Mercedes-dubbel

GP van Frankrijk: Hamilton leidt Mercedes-dubbel

Lewis Hamilton heeft op zondag in Le Castellet de Grand Prix van Frankrijk op zijn naam gebracht. De Engelsman leidde de race van start tot finish en werd geen moment bedreigd. Valtteri Bottas achter hem kon het tempo aanvankelijk nog volgen, maar had moeite met het op temperatuur krijgen van de harde band in het begin van zijn tweede stint en verloor de aansluiting. Charles Leclerc kon het de Fin in de slotfase nog moeilijk maken, maar aan de finish was het toch weer een dubbelzege voor Mercedes, de vijftigste in haar geschiedenis. Max Verstappen kon in de beginfase de achtervolgende McLarens afschudden en finishte op de vierde plaats.

Het was ‘Missie volbracht’, minutieus en feilloos uitgevoerd, ogenschijnlijk zonder grote problemen. Er was letterlijk geen wolkje aan de lucht geweest voor Mercedes op zondagmiddag, dat in Le Castellet echt een klasse apart was. Het bevorderde niet bepaald de spanning in de race, maar het is de realiteit van de autosport dat daar waar teams en coureurs het tegen elkaar opnemen, er een mogelijkheid is dat één combinatie de rest echt overklast. Dat is de realiteit van 2019 en dat was het zeker ook dit weekend op Circuit Paul Ricard. Lewis Hamilton bewees daarbij andermaal in die optimale omstandigheden heer en meester te zijn. De Engelsman nam bij de start overtuigend de leiding, voor zijn teamgenoot Valtteri Bottas en die zou nadien hooguit zijn achtervleugel nog zien.

Hamilton trok bij de start een gat van een seconde naar zijn teamgenoot. Net genoeg om binnen drie ronden op een marge te zitten waarbij hij niet binnen DRS-bereik zou komen. Na vier ronden had hij het gat inderdaad op 2,1 seconden gekregen en zou de marge tot aan de pitstops consolideren. Bottas was na 23 ronden de eerste die naar binnen ging, Hamilton volgde een ronde later. Hij kwam terug op de baan met een marge van 4,1 seconden, maar al snel waren dat er 12. Bottas had in de beginfase van zijn stint op de harde band moeite om ze in het juiste werkkader te krijgen en liep daarbij met enkele magere ronden een verdrievoudiging van zijn achterstand op. Die zou hij nadien niet meer goed maken. Hamilton hield het tempo hoog en Bottas zou hem tot aan de finish niet meer terugzien.

Achter hen had Charles Leclerc de derde plaats behouden bij de start. De Monegask kreeg bij het uitkomen van de eerste bochtencombinatie Max Verstappen naast zich, maar de Ferrari-coureur sneed besluitvaardig als eerste Turn 3 aan, het begin van de tweede chicane. Verstappen had op zijn beurt de jagende McLarens in zijn slipstream achter zich gehouden, maar zou zich in de eerste ronde, na het afslaan van de aanval door Leclerc, toch schrap moeten zetten om zich Carlos Sainz van het lijf te houden. De Spanjaard positioneerde zich aan de buitenkant voor de chicane bij Turn 8 en even later door Signes voor een aanval buitenom, maar Verstappen hield strak zijn lijn en kon op het rechte stuk wegrijden.

Sebastian Vettel was als zevende gestart, maar bij de start weinig opgeschoten. Hij kwam als zevende door de eerste bochtencombinatie en had grote moeite om Lando Norris te achterhalen. Pas in de zesde ronde kon hij de Ferrari ernaast zetten voor Turn 8 en de manoeuvre afmaken. Twee ronden later deed hij datzelfde bij Norris’ teamgenoot Carlos Sainz. De Ferrari-coureur had daarna een achterstand van 8 seconden op Max Verstappen en zou daar systematisch iets af rijden. Verstappen voor hem had problemen met een lang gaspedaal en was in de beginfase niet blij met zijn auto. Vettel zou binnen acht ronden drie seconden van zijn achterstand af rijden, maar kon daarna niet doordrukken. Ferrari besloot Vettel langer door te laten rijden toen Verstappen in ronde 21 naar de pits ging voor zijn enige stop. De Ferrari-coureur probeerde de overcut, maar keerde toch achter de Red Bull terug op de baan toen hij vijf ronden later naar de pits kwam. Op de harde band kon Verstappen het racetempo van de Mercedessen en Ferrari’s goed volgen, waardoor Vettel geen kans kreeg om dichterbij te komen voor de vierde plaats.

De top-5 was wat betreft de rondetijden aan elkaar gewaagd, waardoor de marges in de tweede stint in een deadlock raakten. De achtervolgers kwamen nauwelijks dichterbij, maar verloren ook nauwelijks ten opzichte van de coureurs achter hen. De race moest het dan ook echt hebben van de actie in het middenveld. De McLarens gingen daar vroeg naar de pits en kwamen terug in het midden van het veld. Het dwong hen duels aan te gaan met coureurs die langer doorreden. De Renaults hadden in het middenveld een betere racesnelheid dan de posities waarin ze zich hadden gekwalificeerd en dat maakte dat ook zij het duel konden zoeken. Dat was dan vooral met de coureurs van Alfa Romeo, die zich sterk hadden gekwalificeerd, maar in de race zochten naar grip. Nico Hülkenberg achtervolgde eerst Antonio Giovinazzi en, toen de Italiaan eenmaal was afgeschud, in de tweede stint Kimi Räikkönen. De Renault kwam binnen DRS-bereik, maar kwam de Alfa Romeo niet voorbij.

Achter de kop ontstond een mooi duel tussen de beide Toro Rosso-coureurs. Daniil Kvyat naderde daarbij Alexander Albon, was acht ronden later gestopt en zat op de tegengestelde strategie. Waar Albon begon op de medium band en zijn tweede stint op hard reed, had Kvyat het voordeel van de snellere medium band juist in zijn tweede stint en daarop kon hij effectief jacht maken op Albon. Die gaf zich echter niet zomaar gewonnen en verdedigde sterk toen Kvyat een aanval buitenom inzette bij Turn 10. Een paar ronden later remde Kvyat zijn teamgenoot via de buitenkant uit voor Turn 8, dook ervoor, maar moest de chicane heel diep nemen om zijn teamgenoot te passeren.

De McLarens leken onderweg naar een solide finish op de zesde en zevende plaats, maar in de slotfase ontstonden hydraulische problemen bij Lando Norris. De Engelsman had een sterke verdediging gevoerd ten opzichte van Vettel, was na zijn stop met een geslaagde manoeuvre langs Daniil Kvyat gekomen en hield zich ronden lang de aandringende Daniel Ricciardo van het lijf. Ricciardo had eerder Pierre Gasly verschalkt en zette de druk er vol op bij Norris. Het verlies van hydraulische druk zou de problemen voor de jonge Brit echter doen opstapelen. Eerst door een geïnstrueerd verlies van DRS, vervolgens een steeds zwakker wordend differentieel en uiteindelijk ook het wegvallen van power steering. Het maakte de McLaren uiteindelijk toch kwetsbaar voor een aanval voor de Renault en die kwam onvermijdelijk in de voorlaatste ronde. Ricciardo, zelf onder druk van Räikkönen, positioneerde zich via de buitenkant van Turn 8, remde de McLaren uit, maar ging met vier wielen buiten de baan. De positie van de Renault op de baan maakte dat Norris de volgende bocht niet kon halen en moest zelf ook buiten de baan. Het maakte dat naast Ricciardo ook Kimi Räikkönen en Nico Hülkenberg Norris konden passeren. Het incident zou worden onderzocht door de stewards voor van de baan gaan en het behalen van voordeel.

Räikkönen zou bij het incident zowel Norris als Ricciardo inhalen en dat maakte dat Ricciardo de achtervolging inzette. In zijn poging om de Alfa Romeo in te halen, ging hij opnieuw met vier wielen van de baan op het rechte stuk. Hij passeerde de Fin, maar zou ook voor dat incident naar de stewards moeten. Uiteindelijk kreeg hij voor beide incidenten een tijdstraf van vijf seconden en viel daardoor terug tot de elfde plaats.

Vooraan leken de kaarten op dat moment al lang geschud, maar een korte virtual safety car-fase bracht daar onverwacht toch nog wat spanning in de laatste ronde. Een markeringspaaltje was losgekomen, waardoor de wedstrijdleiding de virtual safety car uitbracht om het paaltje veilig te verwijderen. Bij het opheffen van de VSC kon Charles Leclerc eerder op snelheid komen dan Valtteri Bottas, die niet op tijd reageerde, en Leclerc zou daarmee seconden winnen. Het maakte dat hij in de voorlaatste ronde DRS kreeg op de Mercedes. Hij kon naar de achtervleugel van Bottas toe rijden, maar een inhaalmanoeuvre kon hij net niet inzetten.

Het was de laatste opleving in een verder vlakke race. De coureurs vooraan hielden elkaar in een wurggreep en in het middenveld kwamen de coureurs vaak net tijd of grip tekort om een aanval in te zetten. Al bewezen genoeg coureurs dat inhalen op Circuit Paul Ricard zeker mogelijk is, zal de Grand Prix van Frankrijk er dit jaar zeker niet om worden herinnerd, als wel voor de zinderend warme race, want de baantemperaturen liepen tijdens de race op tot tegen de 60’C. In de volgende race in Oostenrijk belooft dat opnieuw het geval te zijn en die wordt al over een week verreden.

Grand Prix van Frankrijk 2019
Ronde 8
Circuit Paul Ricard, Le Castellet
Lengte: 5,842 km – 53 ronden

zondag 23 juni 2019

Race


Baantemperatuur:  55’C
Luchttemperatuur: 28’C

PosCoureurTeamTijd
1Lewis HamiltonMercedes1:24:31.198
2Valtteri BottasMercedes+18.056
3Charles LeclercFerrari+18.985
4Max VerstappenRed Bull Honda+34.905
5Sebastian VettelFerrari+1:02.796
6Carlos SainzMcLaren Renault+1:35.462
7Kimi RäikkönenAlfa Romeo Ferrari+1 ronde
8Nico HulkenbergRenault+1 ronde
9Lando NorrisMcLaren Renault+1 ronde
10Pierre GaslyRed Bull Honda+1 ronde
11Daniel Ricciardo*Renault+1 ronde
12Sergio PerezRacing Point Mercedes+1 ronde
13Lance StrollRacing Point Mercedes+1 ronde
14Daniil KvyatToro Rosso Honda+1 ronde
15Alexander AlbonToro Rosso Honda+1 ronde
16Antonio GiovinazziAlfa Romeo Ferrari+1 ronde
17Kevin MagnussenHaas Ferrari+1 ronde
18Robert KubicaWilliams Mercedes+2 ronden
19George RussellWilliams Mercedes+2 ronden
RRomain GrosjeanHaas Ferrarironde 45

 

Standen

2019 Drivers’ Championship
Stand na ronde 8

PosCoureurTeamPunten
1Lewis HamiltonMercedes187
2Valtteri BottasMercedes151
3Sebastian VettelFerrari111
4Max VerstappenRed Bull Honda100
5Charles LeclercFerrari87
6Pierre GaslyRed Bull Honda37
7Carlos SainzMcLaren Renault26
8Kimi RäikkönenAlfa Romeo Ferrari19
9Daniel RicciardoRenault16
10Nico HülkenbergRenault16
11Kevin MagnussenHaas Ferrari14
12Lando NorrisMcLaren Renault14
13Sergio PérezRacing Point Mercedes13
14Daniil KvyatToro Rosso Honda10
15Alexander AlbonToro Rosso Honda7
16Lance StrollRacing Point Mercedes6
17Romain GrosjeanHaas Ferrari2

 

2019 Constructors’ Championship
Stand na ronde 8

PosTeamPunten
1Mercedes338
2Ferrari198
3Red Bull Honda137
4McLaren Renault40
5Renault32
6Racing Point Mercedes19
7Alfa Romeo Ferrari19
8Toro Rosso Honda17
9Haas Ferrari16

 

 

F1-Planet.com