Home » Reports » GP van Groot-Brittannië: Vettel wint, Hamilton tweede na inhaalrace

GP van Groot-Brittannië: Vettel wint, Hamilton tweede na inhaalrace

Sebastian Vettel heeft op zondag in Silverstone de Grand Prix van Groot-Brittannië op zijn naam gebracht. De Ferrari-coureur pakte de leiding na een goede start en zou in een race die onderbroken werd door twee safety car-fasen onverstoorbaar naar de overwinning gaan. Hij passeerde in de slotfase Valtteri Bottas voor de leiding, die niet was gestopt onder de safety car en op oude banden reed. Hij bleef Lewis Hamilton voor die na een touché met Kimi Räikkönen in de eerste ronden van achteraan moest terugkomen. Max Verstappen viel vijf ronden voor de finish uit met een remprobleem.

Hij klom op de auto, balde de vuisten. Het “Grazie regazzi!” naar zijn team had al over de boordradio geschald. Niet de Union Jack, maar de Ferrari-vlag ging in top na de finish op Silverstone voor Sebastian Vettel. De Ferrari-coureur werd als de winnaar afgevlagd in een turbulente race die vanaf het eerste moment intrigeerde. Hij leverde de koppositie weliswaar even in door een tweede pitstop onder de safety car, maar behield steeds het initiatief en dat zou zich in de slotfase uitbetalen toen hij met verse banden en een ongekende kracht in de Ferrari power unit Valtteri Bottas onder druk kon zetten en op kon stomen naar de leiding.

De sleutel lag voor Vettel in een feilloze start, waarmee hij onbedreigd de leiding nam. Naast hem had Hamilton te veel wielspin en kreeg direct zijn teamgenoot Valtteri Bottas langszij en Kimi Räikkönen in zijn kielzog. De Ferrari-coureur moest na de start nog even inhouden door zijn baanpositie ten opzichte van Bottas, maar dook er in Turn 3 dan toch naast. Hamilton zat aan de buitenkant, Räikkönen kwam van ver en er was niet genoeg ruimte. De Ferrari raakte de Mercedes op de zijkant. Die raakte vervolgens in een spin en zou achteraan het veld moeten aansluiten. Hamilton’s droom om hier voor een vijfde keer op rij te winnen was al op dit punt in de race in duigen. Räikkönen kwam zelf zonder schade weg uit het incident, maar zou van de stewards wel de rol van aanstichter krijgen en zou daarvoor een 10 seconden stop & go penalty moeten inlossen.

Verder naar achteren spinde Sergio Pérez in Turn 2 en kwam in de baan van de uitgang van de pitstraat terecht. Daar kwamen de twee Williams-coureurs net aanrijden, die vanuit de pitstraat waren gestart door de problemen met de achtervleugel. Ze konden de gespinde Force India maar net ontwijken.

De chaos in de eerste ronde maakte dat de race zich al heel vroeg anders ontvouwde dan iedereen had verwacht. Van de gedroomde strijd tussen Hamilton en Vettel om de overwinning kwam het niet, maar er ontstond een nieuwe, interessante dynamiek in een race waarin drie verschillende merken nu de eerst drie posities innamen: achter Sebastian Vettel en Valtteri Bottas had Max Verstappen de derde positie overgenomen en de Nederlander deed moedige pogingen om aan te haken bij het tempo van de coureurs vooraan.

Vettel zou al vroeg in de race wat afstand nemen van Bottas. Na twee ronden had hij al een gat opgebouwd van 3,6 seconden. Achter hem probeerde Räikkönen zich achter de Red Bulls te herstellen van zijn incident met Hamilton en zette Daniel Ricciardo onder druk voor de vierde positie. De Australiër zette zich schrap, maar miste het motorvermogen toen de Ferrari-coureur hem er met DRS en een hogere topsnelheid naast zette door Copse.

In het achterveld moest Lewis Hamilton zijn wonden likken na de schade in de eerste ronde. De Engelsman klaagde over een slecht gevoel aan de achterkant. De vloer had een flinke tik gekregen in het incident en Hamilton was onzeker of hij wel door kon. Het team sprak hem nieuwe moed in om te volharden en hij begon aan een verwoede inhaalrace. De coureurs in het achter- en middenveld waren geen partij voor de kracht van de Mercedes power unit en zouden daarom nauwelijks weerstand kunnen bieden op het moment dat Hamilton zich aandiende onder hun achtervleugel. Binnen 6 ronden was hij terug in de top-10. Zes ronden later passeerde hij Charles Leclerc voor de zevende positie in de race.

Sebastian Vettel had inmiddels meer dan 6 seconden afstand genomen van zijn naaste achtervolger, Bottas. De Duitser reed als enige hoge 1:33’s, maar de Fin zou zich tegen het einde van de eerste stint wat herpakken en antwoorden met gelijke rondetijden.

Kimi Räikkönen was na 14 ronden de eerste die naar de pits kwam. De Fin loste zijn penalty in om vervolgens de wissel te laten uitvoeren naar de medium band. Hij kwam daarop als tiende terug op de baan, maar zou op verse banden een vergelijkbare opmars doormaken als Hamilton van achteraan deed. Carlos Sainz en Nico Hülkenberg werden heel snel achterhaald. Ondertussen ging ook Verstappen naar de pits. Red Bull haalde hem in de 18e ronde naar binnen om voor de opstomende Hamilton te blijven. Hij keerde terug op de vierde positie.

Räikkönen kwam al snel opnieuw achter Daniel Ricciardo en joeg op de vijfde plaats. De Australiër gaf zich echter niet zomaar gewonnen. Hij kreeg een klein beetje lucht toen Räikkönen wijd ging bij Abbey.

Sebastian Vettel kwam in ronde 21 naar de pits voor de medium band en dat gaf de leiding aan Bottas. De Fin zou een ronde later naar binnen komen om te proberen op nieuwe banden aan te haken bij de Ferrari. Vettel kwam terug aan de leiding. Lewis Hamilton bleef doorrijden op zijn banden en was inmiddels opgekomen tot de tweede plaats in de race. Bottas achter hem lag virtueel beter en om hem zijn jacht op Vettel niet in de weg te staan, maakte Hamilton plaats bij Brooklands. De marge tussen de Ferrari en de Mercedes bedroeg nu nog maar vier seconden en op de medium band begon Bottas systematisch tienden van de marge af te halen. De Fin bracht de marge terug tot 2 seconden in ronde 32 en er leek een duel in de lucht te hangen.

Daarvan zou het op dat moment nog niet komen. In ronde 32 ging Marcus Ericsson hard van de baan in Turn 1. De Sauber-coureur ging wijd over de curbs aan de buitenkant van Abbey en liet de DRS open. Hij verloor de controle en kwam hard in de banden terecht. De Zweed kon ongedeerd uit de auto klimmen. Het incident bracht de safety car uit en daaronder besloten Vettel, Verstappen en Räikkönen te stoppen. Bottas en Hamilton, die pas in ronde 26 naar de medium band was gewisseld, bleven buiten. Bottas nam de leiding, Hamilton schoof op naar P3, maar direct achter hem waren Vettel en Verstappen op verse zachte banden.

Bij de herstart in ronde 37 kon Verstappen echter geen vuist maken achter Hamilton, maar moest in zijn spiegels kijken om Kimi Räikkönen achter zich te houden. De Fin dook aan de binnenkant bij de Red Bull in Turn 3, maar die zou fel terugvechten en door Brooklands buitenom terugkruisen en de positie terugpakken.

Lang zou het gevecht vooraan niet krijgen om te ontvlammen na de neutralisatie, want al heel snel was er het volgende incident. Romain Grosjean en Carlos Sainz raakten elkaar bij het ingaan van Copse. De Spanjaard zat bij het ingaan van de bocht aan de buitenkant. Grosjean aan de binnenkant kreeg last van overstuur en begon wat te glijden. De twee raakten elkaar, spinden van de baan en raakten op meters van elkaar de vangrail.

Het bracht, een ronde na het vrijgeven van de baan, opnieuw de safety car naar buiten. Bij de herstart verremde Räikkönen zich en kon de vijfde positie maar net vasthouden. Vettel zette vooraan de jacht in op Bottas, die inmiddels op 20 ronden oude medium banden reed. De Duitser keek voor het ingaan van Luffield, maar hield daar nog in, even probeerde hij het opnieuw voor de langzame bochtencombinatie, maar aan de buitenkant was er minder grip en dat gaf Bottas net de lucht om op het rechte stuk richting Copse net het voordeel te behouden.

De druk van de Ferrari op verse banden was echter enorm en Vettel ging heel berekenend te werk op weg naar de achterkant van de Mercedes. Vijf ronden voor de finish zette hij hem ernaast in Brooklands en maakte de manoeuvre nu wel af. Bottas was kansloos en hoezeer de Fin te kampen had op zijn banden, bleek wel door hoe snel hij vervolgens ook posities inleverde aan zijn teamgenoot en aan Kimi Räikkönen.

Räikkönen had Verstappen onder druk gezet. Max ging wijd over het gras bij Chapel en dat gaf Räikkönen de kans om hem voorbij te gaan bij het ingaan van Stowe. De Nederlander probeerde aan te klampen, maar in ronde 48 was het allemaal voorbij toen de versnellingsbak van de Red Bull in de eerste versnelling bleef hangen. In de eerste ronde had Verstappen al kortstondig een brake-by-wire probleem gehad, dat verdween, maar even snel was er in ronde 48 niets meer dat hij kon doen. Het rempedaal viel weg bij het ingaan van Club en hij spinde van de baan. Hij leek zich aanvankelijk te herstellen, maar het wegblijven van de remdruk maakte dat hij de auto alsnog aan de kant moest zetten.

Vooraan was Vettel in vrije lucht niet meer te stuiten. De Ferrari-coureur reed naar zijn vierde seizoensoverwinning en loopt dankzij de zege opnieuw zeven punten uit in de titelstrijd ten opzichte van een zichtbaar balende Lewis Hamilton. De Engelsman voelde zich in de eerste ronde bestolen van een prachtig thuisresultaat en moest duidelijk nog laten bezinken dat hij met een geweldige inhaalrace de schade van zijn incident tot een minimum had beperkt. Achter het podium en de gehavende Bottas finishte Daniel Ricciardo als vijfde vóór Nico Hülkenberg, die samen met zijn teamgenoot de enige was die de harde band liet monteren bij de enige geplande pitstop.

In het middenveld was er nog een felle strijd gaande om het laatste punt. Sergio Pérez en Pierre Gasly vochten om het hardst om de tiende plaats en daarbij raakten de twee elkaar verschillende keren op de wielen. Pérez ging wijd, maar het was de vraag of dat niet een beetje een overreactie was om de stewards te beïnvloeden in hun beoordeling van het geharrewar van even daarvoor. Gasly hield mede door het wijd gaan van de Mexicaan het voortouw en zou een moeilijk weekend voor Toro Rosso alsnog met een punt besluiten.

Voor de F1 kwam er met de finish in Silverstone een einde aan een intensieve periode van drie races in drie weken in de inmiddels beruchte Triple header, waarvan iedereen het inmiddels wel eens is dat ze daar in de toekomst liever geen herhaling van zien. De volgende stop in het Wereldkampioenschap is over 2 weken in Hockenheim.

 

Grand Prix van Groot-Brittannië
Ronde 10
Silverstone, Northamptonshire
Lengte: 5,891 km – 52 ronden

zondag 8 juli 2018

Race


Baantemperatuur:  51’C
Luchttemperatuur: 26’C

PosCoureurTeamTijd
1Sebastian VettelFerrari1:27:29.784
2Lewis HamiltonMercedes+2.264
3Kimi RäikkönenFerrari+3.652
4Valtteri BottasMercedes+8.883
5Daniel RicciardoRed Bull TAG Heuer+9.500
6Nico HulkenbergRenault+28.220
7Esteban OconForce India Mercedes+29.930
8Fernando AlonsoMcLaren Renault+31.115
9Kevin MagnussenHaas Ferrari+33.188
10Sergio PerezForce India Mercedes+34.708
11Stoffel VandoorneMcLaren Renault+35.774
12Lance StrollWilliams Mercedes+38.106
13Pierre Gasly*Toro Rosso Honda+39.129
14Sergey SirotkinWilliams Mercedes+48.113
15Max VerstappenRed Bull TAG Heuerronde 47
RRomain GrosjeanHaas Ferrarironde 38
RCarlos SainzRenaultronde 38
RMarcus EricssonSauber Ferrarironde 32
RCharles LeclercSauber Ferrarironde 19
RBrendon HartleyToro Rosso Hondaronde 2

 

Standen

2018 Drivers’ Championship
Stand na ronde 10

PosCoureurTeamPunten
1Sebastian VettelFerrari171
2Lewis HamiltonMercedes163
3Kimi RäikkönenFerrari116
4Daniel RicciardoRed Bull TAG Heuer106
5Valtteri BottasMercedes104
6Max VerstappenRed Bull TAG Heuer93
7Nico HülkenbergRenault42
8Fernando AlonsoMcLaren Renault40
9Kevin MagnussenHaas Ferrari39
10Carlos SainzRenault28
11Esteban OconForce India Mercedes25
12Sergio PérezForce India Mercedes24
13Pierre GaslyToro Rosso Honda18
14Charles LeclercSauber Ferrari13
15Romain GrosjeanHaas Ferrari12
16Stoffel VandoorneMcLaren Renault8
17Lance StrollWilliams Mercedes4
18Marcus EricssonSauber Ferrari3
19Brendon HartleyToro Rosso Honda1

 

2018 Constructors’ Championship
Stand na ronde 10

PosTeamPunten
1Ferrari287
2Mercedes267
3Red Bull TAG Heuer199
4Renault70
5Haas Ferrari51
6Force India Mercedes49
7McLaren Renault48
8Toro Rosso Honda19
9Sauber Ferrari16
10Williams Mercedes4
F1-Planet.com