Home » Reports » GP van Hongarije: Hamilton wint, Verstappen valt uit

GP van Hongarije: Hamilton wint, Verstappen valt uit

Lewis Hamilton heeft op zondagmiddag de Grand Prix van Hongarije op zijn naam gebracht. De Engelsman leidde de race na een solide start en behield steeds een veilige marge naar zijn achtervolger. Lange tijd was dat zijn teamgenoot Valtteri Bottas, maar de Fin zou in de slotfase de druk van de jagende Ferrari’s niet meer kunnen weerstaan. Max Verstappen viel al na vijf ronden uit met een motorprobleem.

Twee vingers uit de cockpit naar de hoofdtribune, nog voordat hij voor de 70e en laatste keer over startfinish ging. Zo gemakkelijk was het op zondagmiddag gegaan voor Lewis Hamilton. Tegen elke verwachting in, want op de droge baan waren de voorbereidingen in de vrije trainingen heel moeizaam geweest, maar de sterke kwalificatie in de regen had hem op zaterdag de pole-position gebracht en dat voordeel zou hij op zondag niet meer opgeven.

Met een behoorlijke start kon Hamilton bij de start de leiding pakken. Achter hem kon Bottas zich de Ferrari’s van het lijf houden. Räikkönen aan de binnenkant, Vettel aan de buitenkant, maar de Mercedessen waren in slagorde de eerste bocht doorgekomen. Max Verstappen dook in Turn 1 op het laatste moment tussen de Toro Rosso van Pierre Gasly en Carlos Sainz om de vijfde positie over te nemen. In het achterveld eindigde de drie-op-een-rij van de beide Force India’s met Charles Leclerc in het midden in tranen voor de laatste. Bij het uitkomen van Turn 1 werd het te krap voor drie auto’s naast elkaar in het positioneren voor Turn 2 en Leclerc werd daarbij op de achterkant geraakt. Vlak daarvoor werd Daniel Ricciardo op zijn voorwiel geraakt door Marcus Ericsson die zijn rempunt miste. De Australiër kon zijn weg vervolgen.

Vanuit zijn positioneren aan de buitenkant kruiste Vettel in het gedeelte naar Turn 2 opnieuw naar de buitenlijn en dook buitenom voorbij Räikkönen om de jacht in te zetten op de beide Mercedessen.

Vooraan nam Hamilton direct wat afstand van zijn teamgenoot. Na de eerste ronde had hij een marge van 1,3 seconde en die marge had hij meer dan verdubbeld tegen de tijd dat ze voor de vierde keer over startfinish kwamen. De beide Mercedessen waren gestart op de ultrazachte banden en moesten het voordeel dus pakken in de beginfase van de race. Vettel kon op de softs de race van de lange adem rijden, maar moest wel proberen om in het spoor te blijven. Het lukte om op twee seconden van Bottas te blijven, maar vooraan kon Hamilton meer afstand nemen.

In ronde 15 trapte Räikkönen, gestart op de ultrasofts, de pitstopronde af. Bottas volgde hem een ronde later in de wissel naar de softs. Het gaf Vettel de vrije baan waar hij op hoopte, maar de achterstand ten opzichte van Hamilton bedroeg inmiddels 8,5 seconden en de Engelsman kon op de ultrasofts prima in conditie houden. De Engelsman reed door tot de 25e ronde en kwam met 13 seconden achterstand op Vettel terug op de baan. Aanvankelijk profiteerde Vettel van de temperatuur in zijn banden, maar in het vervolg zou Hamilton het tempo hoog houden met ronden laag in de 1:22.

Vettel moest proberen het gat te consolideren, maar verloor veel tijd in verkeer en leverde in ronde 37 in één ronde al 0,9 seconde in. De Duitser zou de leiding daardoor altijd inleveren als hij voor zijn enige stop naar de pits kwam. In ronde 40 was zover en Ferrari koos de aanval door hem op ultrasofts te zetten. De stop verliep echter niet vlekkeloos. Linksvoor kregen de monteurs het voorwiel niet goed bevestigd en dat kostte enkele kostbare seconden. Seconden die misschien wel het verschil maakten toen hij de pitstraat uitreed en net achter Bottas terugkeerde op de baan.

Vettel zette koers naar de achtervleugel van de Mercedes, maar die hield de snelheid hoog. Bottas reed op inmiddels al 25 ronden oude softs, maar had een uitstekende tractie uit de bochten, gebruikte al zijn hybride energie op het rechte stuk en hield daarmee steeds net genoeg marge om Vettel geen kans te geven op het rechte stuk. Ronde na ronde probeerde Vettel voor startfinish de aansluiting te vinden om de DRS te benutten, maar Bottas kwam steeds heel sterk door sector 3. De Fin rekende vlot af met de achterblijvers en gaf Vettel ook daarbij geen kans om dichterbij te komen. De virtual safety car als gevolg van het uitvallen van Vandoorne was even een moment waarop Mercedes te raden moest gaan wat ze zou doen. Bottas had daarbij met minder tijdsverlies zijn stop kunnen maken, maar Mercedes verkoos baanpositie en hoopte dat de Fin de opstomende Ferrari’s zou kunnen weerstaan.

Vettel voerde de druk op en kreeg ook van achteren druk, want Räikkönen, die in ronde 39 nog een tweede set softs had gehaald aan de pits. Bij het ingaan van ronde 65 zat Vettel wel dicht op de Mercedes bij het opkomen van het rechte stuk. Hij dook aan de buitenkant ernaast in Turn 1, nam meer snelheid mee naar het volgende baangedeelte en dook vanaf de buitenlijn voorbij de Mercedes. Bij het insturen van Turn 2 sneed Vettel scherp voorlangs om Bottas aan de binnenkant af te dekken. Dat had de Fin duidelijk niet verwacht. Bottas miste zijn rempunt om de insturende Ferrari te vermijden en beschadigde zijn voorvleugel op de achterkant van de Ferrari.

Gehavend door de schade moest Bottas de beide Ferrari’s vijf ronden voor de finish dan toch laten gaan. Vettel had het geluk dat hij geen schade opliep bij het incident en kon koers zetten naar de tweede plaats. Bottas bleef ondanks de grote schade aan de buitenkant van zijn vleugel buiten en dat maakte hem kwetsbaar voor een volgende aanval. Achter hem kwam Daniel Ricciardo sterk op. De Australiër had in de beginfase van de race al ronde na ronde posities gepakt in de eerste bocht en zette hem er nu aan de buitenkant naast de Mercedes. Bottas had door de kapotte vleugel niet de neerwaartse druk die hij eerder had, miste zijn rempunt en raakte de Red Bull vanuit de binnenkant in de flank. Beide liepen forse schade op, maar konden door. Ricciardo zou ondanks de forse schade aan de vloer de aanval opnieuw kunnen inzetten en passeerde Bottas uiteindelijk alsnog voor de vierde positie in de race.

De Australiër kon daarmee de dag voor Red Bull Racing dan toch nog wat kleur geven, want al vroeg in de race had Max Verstappen de strijd moeten staken met motorproblemen. De Nederlander was sterk opgekomen vanaf de zevende plaats na zijn manoeuvre in de eerste bocht, maar in de vijfde ronde verloor hij aandrijving en kon zijn teleurstelling niet onder stoelen of banken steken. “Man, really??!”, riep hij uit over de boordradio waarna een paar ferme vloeken op de power unit volgden.

Vooraan had Hamilton niets te duchten. De Engelsman kon inmiddels vertrouwen op een marge van 22 seconden en kon zonder druk afkoersen op de overwinning. Met Vettel op de tweede plaats loopt de Engelsman opnieuw zeven punten uit in de titelstrijd en kan nu met 24 punten verschil gaan genieten van een welverdiende zomerbreak.

Achter de kop sloot Toro Rosso-coureur Pierre Gasly een uitstekend weekend af met een sterke zesde plaats aan de finish. De Fransman was heel sterk geweest in de regen en liet er  de gehele race geen twijfel over bestaan wie achter de traditionele top-3 als best of the rest zou finishen. Hij had aan de finish uiteindelijk een ruime marge op Magnussen en Alonso achter hem. Carlos Sainz en Romain Grosjean waren de laatste coureurs in de punten.

 

Grand Prix van Hongarije
Ronde 12
Hungaroring, Boedapest
Lengte: 4,381 km – 70 ronden

zondag 29 juli 2018

Race


Baantemperatuur:  57’C
Luchttemperatuur: 33’C

PosCoureurTeamTijd
1Lewis HamiltonMercedes1:37:16.427
2Sebastian VettelFerrari+17.123
3Kimi RäikkönenFerrari+20.101
4Daniel RicciardoRed Bull TAG Heuer+46.419
5Valtteri Bottas*Mercedes+1:00.000
6Pierre GaslyToro Rosso Honda+1:13.273
7Kevin MagnussenHaas Ferrari+1 ronde
8Fernando AlonsoMcLaren Renault+1 ronde
9Carlos SainzRenault+1 ronde
10Romain GrosjeanHaas Ferrari+1 ronde
11Brendon HartleyToro Rosso Honda+1 ronde
12Nico HulkenbergRenault+1 ronde
13Esteban OconForce India Mercedes+1 ronde
14Sergio PerezForce India Mercedes+1 ronde
15Marcus EricssonSauber Ferrari+2 ronden
16Sergey SirotkinWilliams Mercedes+2 ronden
17Lance StrollWilliams Mercedes+2 ronden
RStoffel VandoorneMcLaren Renaultronde 50
RMax VerstappenRed Bull TAG Heuerronde 6
RCharles LeclercSauber Ferrarironde 1

 

Standen

2018 Drivers’ Championship
Stand na ronde 12

PosCoureurTeamPunten
1Lewis HamiltonMercedes213
2Sebastian VettelFerrari189
3Kimi RäikkönenFerrari146
4Valtteri BottasMercedes132
5Daniel RicciardoRed Bull TAG Heuer118
6Max VerstappenRed Bull TAG Heuer105
7Nico HülkenbergRenault52
8Kevin MagnussenHaas Ferrari45
9Fernando AlonsoMcLaren Renault44
10Sergio PérezForce India Mercedes30
11Carlos SainzRenault30
12Esteban OconForce India Mercedes29
13Pierre GaslyToro Rosso Honda26
14Romain GrosjeanHaas Ferrari21
15Charles LeclercSauber Ferrari13
16Stoffel VandoorneMcLaren Renault8
17Marcus EricssonSauber Ferrari5
18Lance StrollWilliams Mercedes4
19Brendon HartleyToro Rosso Honda2

 

2018 Constructors’ Championship
Stand na ronde 12

PosTeamPunten
1Mercedes345
2Ferrari335
3Red Bull TAG Heuer223
4Renault82
5Haas Ferrari66
6Force India Mercedes59
7McLaren Renault52
8Toro Rosso Honda28
9Sauber Ferrari18
10Williams Mercedes4
F1-Planet.com