Home » Actueel » GP van Italië: Räikkönen leidt Ferrari-dubbel in kwalificatie

GP van Italië: Räikkönen leidt Ferrari-dubbel in kwalificatie

Kimi Räikkönen heeft op zaterdag in Monza pole-position behaald voor de Grand Prix van Italië. De Fin reed in Q2 een 1:19.119 en bleef daarmee zijn teamgenoot Sebastian Vettel en Lewis Hamilton voor. Het is de eerste pole-position voor de Fin in 2018. In het kielzog van de beide Ferrari’s en Mercedessen zette Max Verstappen de vijfde tijd, maar het verschil was met 1,4 seconde forser dan waar ze bij Red Bull Racing op hadden gerekend. Desondanks was het een sessie waarin het verschil tussen succes en nederlaag in de duizendsten zat.

Het was een strijd op het scherp van de snede op het snelste circuit dat de F1 rijk is en in het epicentrum van autosportpassie: het Autodromo di Monza is al decennia lang een absoluut unicum in de autosport. Als er een UNESCO-equivalent bestond voor autosportmonumenten dan stond Monza absoluut bovenaan de lijst. Het is een bedevaartsoord voor autosportfanatici, in Italië doorgaans aanhanger van maar één merk. Vaders met zonen, die zelf ooit door hun eigen vader naar deze snelheidstempel waren begeleid en de passie  zo al decennialang doorgeven. En dat merk had dit weekend eindelijk weer eens goede kaarten om haar thuisrace weer eens op haar naam te zetten.

Zij zagen op zaterdagmiddag een ultraspannende kwalificatie waarin de verschillen in de duizendsten zaten en de uiteindelijke uitkomst verrassend; Kimi Räikkönen zette in 1:19.119 een nieuw officieus baanrecord en bewees daarmee aan iedereen die er nog aan mocht twijfelen, inclusief zijn bazen bij Ferrari, dat hij nog niets aan snelheid heeft ingeboet. En dat kon hij nergens beter bewijzen dan op de baan die man en machine tot het absolute maximum dwingt. Voor het ingaan van de beslissende run in de kwalificatie leek het er ondanks alle bespiegelingen vooraf toch op dat Lewis Hamilton weer iets onmogelijks uit de hoge hoed had getoverd met een snelste tijd in de eerste run, maar in de laatste run ging de Fin absoluut met het gaspedaal tot het metaal en zette de klok op startfinish stil op 1:19.119. Daarmee verbrak hij het 14 jaar oude kwalificatierecord dat op naam stond van Juan Pablo Montoya met 0,4 seconde.

Na een eerste run waarin Hamilton naar de snelste tijd was gegaan, gingen ze in slagorde op jacht naar de pole: Vettel voor Hamilton en daarachter Räikkönen. Vettel ging voluit sneed de bochten strak aan, maar ging bij de Della Roggia chicane toch net iets te wijd. Zodanig dat hij met zijn linkerwiel het grind toucheerde. Hamilton ging voluit en zat eveneens op een verbetering, maar na een sterke eerste sector kwam hij net tekort op de Ferrari’s in sector 2 en 3. Räikkönen had het laatste woord en na zoveel sessies waarin het voor hem op het uur-u net niet lukte, ging nu alles goed. In het spoor van zijn twee voorliggers ging hij naar 1:19.119 en completeerde daarmee een volledige eerste startrij voor Ferrari. Direct nadat de Fin over de finish ging steeg een luid gejuich op vanaf de tribunes. De tifosi hadden precies datgene gekregen waarvan ze al een aantal jaren hebben gedroomd.

Het was een climax van een zinderende sessie waarin het al van meet af aan al in de duizendsten van een seconde zat. Al in Q1 was het uiterst close, zowel vooraan als in het achterveld om de laatste plaatsen in de top-15. Niemand kon zich ook maar het minste foutje permitteren. De sleutel zat hem het in alle baangedeelten voor elkaar te krijgen, alleen dan optimaliseer je de topsnelheid in alle gedeelten, maar op Monza, waar de snelheden zo hoog liggen en dus de reflexen tot he uiterste op de proef wordt gesteld, ligt het risico een kleine onbalans, verremming of verkeerde inschatting bij het insturen in elk van de snelle knikken en chicanes.

Sebastian Vettel ondervond dat al even bij het zetten van zijn eerste tijd. In de Parabolica ging hij net iets te wijd en kwam enigszins wijd uit, maar het weerhield hem er niet van in Q1 een stevige eerste benchmark te zetten in 1:21.578. Achter hem op de baan liet Räikkönen al blijken dat de Duitser zich vandaag geen foutjes kon permitteren. In 1:20.937 ging hij als eerste onder de 1:21, maar bleef nog een halve seconde verwijderd van de snelste tijden uit FP3. Vettel antwoordde in zijn tweede run met 1:20.758 en even later met een 1:20.542. Met paarse tussentijden in elke sector kwam hij heel dicht bij zijn eigen snelste tijd van de ochtend.

In het achterveld was het dringen voor de laatste posities in de top-15 en daarbij kon niemand zich bij voorbaat veilig wanen. In de slotfase stonden vier verschillende merken op de laatste vijf posities. Daniel Ricciardo wachtte lang met het zetten van een tijd en ging naar buiten op het moment dat het veld terug was gekeerd naar de pits om zich voor te bereiden op, voor wie dat gold, een laatste aanval. Nico Hülkenberg, Brendon Hartley, Pierre Gasly en Marcus Ericsson waren de andere die nog werk te verrichten hadden. Ricciardo ging naar de vierde tijd. Dat drukte Sergey Sirotkin in de drop zone. Marcus Ericsson verbeterde zich naar P14 ten koste van Stoffel Vandoorne. Sirotkin verbeterde zich even later naar die positie en drukte daarmee zijn teamgenoot Lance Stroll terug. Stroll zelf kende een sterke laatste run en verbeterde zich naar P10. Dat bracht Ericsson terug in de gevarenzone. Nico Hülkenberg en Pierre Gasly verbeterden zich achtereenvolgens naar P10 en dat bracht Sergio Pérez en Charles Leclerc in een lastig parket. Pérez, die al was teruggekeerd in de pits, had duidelijk gedacht dat hij Q2 al had behaald maar kwam uiteindelijk 0,001 seconde tekort op de tijd van Romain Grosjean vóór hem op P15. Charles Leclerc was in zijn run wijd gegaan in Lesmo 2 en verbeterde zich daarom niet genoeg.

Bij het ingaan van Q2 gingen tien van de vijftien coureurs vrijwel direct naar buiten. Lewis Hamilton was de eerste van de kop die een tijd zette en de Mercedes-coureur toonde dat er absoluut nog altijd rekening moest worden gehouden met Mercedes. Met een 1:19.798 dook hij als eerste coureur in dit weekend onder de 1:20 en was fors sneller dan ze tot op dat moment waren gegaan. Kimi Räikkönen had er in zijn run nog geen antwoord op en zette een tijd op 0,4 seconde. Vettel had achter hem op de baan wél het signaal opgevat en antwoordde Hamilton met een 1:19.785 – 0,013 seconde sneller. Hij verbeterde zich even later naar 1:19.629.

In het middenveld vlogen de stukken eraf voor de plekken in Q3. Kevin Magnussen miste zijn apex in het tweede deel van de Della Roggia chicane volledig en was in de slotfase een van de coureurs buiten de top-10. Ook Sirotkin, Alonso, Hülkenberg en Ricciardo bevonden zich buiten de top-10. Ricciardo zou in de sessie niet meer in actie komen. De Australiër start door gridpenalty’s hoe dan ook vanaf de laatste startrij en besloot het materiaal te sparen. Tussen Alonso en Magnussen werd het in de slotfase van de sessie nog even hachelijk. De twee coureurs vochten voor positie bij het ingaan van hun laatste vliegende ronde. Magnussen vocht zich voorbij en in de baan van Alonso, die het er vervolgens niet bij liet zitten en de Deen via de buitenkant de voet dwars zette in de Variante del Rettifilio. De twee gingen zij aan zij door de bocht, raakten elkaar en Magnussen zag zich voor de exit geblokkeerd door de McLaren. Beide moesten hun ronde afschrijven. Dat was koren op de molen van onder andere Carlos Sainz, Esteban Ocon en Pierre Gasly, wier tijden in het vervolg niet meer op de tocht kwamen. zij gingen door naar Q3.

In die sessie gingen de Ferrari’s in slagorde naar buiten. Vettel vóór Räikkönen en beide gingen naar 1:19.4. Hamilton dook daar 0,1 seconde onder en wist daarmee ondanks alle verhoudingen toch weer een neuslengte voor te hebben. In de slotfase ging echter alles maximaal. De druk was hoog en dat zorgde voor kleine foutjes, zoals bij Bottas, die bij terugkeer in de pits een halve spin maakte, maar daarbij precies uitkwam voor het FIA compound voor de weging. Vettel had alles gemaximaliseerd, maar moest in sector 1 echt opboksen tegen de sterke tussentijd van Hamilton. Hij legde mede door zijn wijde lijn bij de exit van Della Roggia 0,125 seconde toe, maar won vervolgens weer 0,2 seconde in sector 2. Alles zou aankomen op sector 3, waar de lange run vanuit Ascari zonder DRS vol op vermogen moest worden afgelegd. Daarbij hield hij het gas erop en kwam nu wel goed uit de Parabolica. Zijn 1:19.280 was een nieuwe snelste tijd, maar achter hem had Räikkönen het voordeel van de tow van de auto’s voor hem. Hij had een schonere eerste sector gereden en aan de finish pakte hij met 0,16 seconde verschil de pole.

De Fin was koel als altijd bij terugkeer in parc ferme. Dat gold niet voor Vettel, die weliswaar lachte, maar over de boordradio zijn team luid en duidelijk liet weten dat er nog wel even nagepraat zou worden over de volgorde waarin de twee Ferrari’s waren gestart, want Räikkönen had het voordeel gehad van de slipstream en meer vrije lucht dan de Duitser. Bij Ferrari klaagde niemand. Voor het eerst sinds het Schumacher-tijdperk staan er weer twee Ferrari’s op de eerste rij van een Italiaanse Grand Prix en dat werd op zaterdag langs het circuit nog lang gevierd door de vele duizenden tifosi.

Max Verstappen zou een prima kwalificatie rijden. De Nederlander kon aanvankelijk sterk meekomen met na zijn eerste run op een set zachte banden een verschil van 0,4 seconde ten opzichte van de Ferrari’s op supersofts, maar gaandeweg liep de achterstand van Red Bull Racing wel verder op. In Q2 ging Verstappen knap naar de vierde tijd, nog vóór Valtteri Bottas, maar in de beslissende Q3 werd de orde door de twee grootmachten vooraan weer hersteld en moest Verstappen genoegen nemen met P5 op 1,4 seconde.

 

Grand Prix van Italië 2018
Autodromo di Monza, Monza

Kwalificatie


Luchttemperatuur: 15’C
Baantemperatuur:  28’C

PosCoureurTeamQ1Q2Q3
1Kimi RäikkönenFerrari1:20.7221:19.8461:19.119
2Sebastian VettelFerrari1:20.5421:19.6291:19.280
3Lewis HamiltonMercedes1:20.8101:19.7981:19.294
4Valtteri BottasMercedes1:21.3811:20.4271:19.656
5Max VerstappenRed Bull TAG Heuer1:21.3811:20.3331:20.615
6Romain GrosjeanHaas Ferrari1:21.8871:21.2391:20.936
7Carlos SainzRenault1:21.7321:21.5521:21.041
8Esteban OconForce India Mercedes1:21.5701:21.3151:21.099
9Pierre GaslyToro Rosso Honda1:21.8341:21.6671:21.350
10Lance StrollWilliams Mercedes1:21.8381:21.4941:21.627
11Kevin MagnussenHaas Ferrari1:21.7831:21.669
12Sergey SirotkinWilliams Mercedes1:21.8131:21.732
13Fernando AlonsoMcLaren Renault1:21.8501:22.568
14Nico HulkenbergRenault1:21.801-
15Daniel RicciardoRed Bull TAG Heuer1:21.280
16Sergio PerezForce India Mercedes1:21.888
17Charles LeclercSauber Ferrari1:21.889
18Brendon HartleyToro Rosso Honda1:21.934
19Marcus EricssonSauber Ferrari1:22.048
20Stoffel VandoorneMcLaren Renault1:22.085
F1-Planet.com