Home » Reports » GP van Oostenrijk: Verstappen wint na zinderende klopjacht

GP van Oostenrijk: Verstappen wint na zinderende klopjacht

Max Verstappen heeft op zondag voor het tweede jaar op rij de Grand Prix van Oostenrijk op zijn naam gebracht. De Nederlander kwam na een slechte start vanuit schier geslagen positie heel sterk terug in de race met een niets ontziende klopjacht waarin hij zowel Sebastian Vettel, Valtteri Bottas als, uiteindelijk, twee ronden voor de finish, leider Charles Leclerc verschalkte. Bij die actie raakten de twee kemphanen elkaar en raakte Leclerc naast de baan. De stewards zouden het incident onderzoeken, maar concluderen dat het een race-incident betrof. 

Het gejuich vanaf de tribunes oversteeg werkelijk de decibellen van de twintig auto’s aan de finish. De stemming zat er het gehele weekend al in bij de vele tienduizenden Nederlanders gehuld in oranje shirts, maar nu was de feeststemming overgegaan in pure euforie en ronduit ongeloof over wat ze voor hun ogen hadden zien afspelen. Max Verstappen deed op zondagmiddag het onvoorstelbare toen hij in de tweede helft van de race een achterstand van veertien seconden tot de kop van het veld goedmaakte en drie van zijn grootste tegenstanders voorbij ging.

Met vlammende ronden in de 1:07 was hij in de slotfase veruit de snelste coureur op de baan en iedereen voelde aan dat hij een man met een missie was. Het aantal ronden telde echter snel af en daarmee was de vraag of hij niet tijd tekort zou komen, maar net op het moment dat de berekeningen over hoeveel hij per ronde zou moeten winnen waren gemaakt, konden ze weer overboord door opnieuw een baanbrekende rondetijd van de Red Bull.

Het venijn zat daarbij in de staart, waarbij de spanning ronde na ronde opliep tot het kookpunt, dat kwam in ronde 69. Steeds had de Nederlander tienden per ronde afgesnoept van de 5 seconden marge die de Ferrari-coureur tien ronden voor het einde nog had. Het zou uiteindelijk maar vijf ronden duren voor hij die volledig had dichtgereden. Ontketend en doelgericht ging hij voorbij de achterblijvers en voerde de druk maximaal op op Leclerc, die even niets meer wilde weten van boordradioverkeer.

Twee keer had Max Verstappen het al geprobeerd bij Leclerc in Turn 3. In ronde 67 probeerde hij het bij Turn 3, maar kon niet diep genoeg remmen om de Ferrari geen kans te geven bij het uitkomen van de knik bovenaan de heuvel. Hij positioneerde zich vervolgens voor een aanval buitenom, maar daarvoor hield Leclerc de deur dicht. Een ronde later zat Verstappen nog dichter achter de Monegask, maar nu paste die een slimme vertragingstactiek toe. Hij remde harder en vertraagde op de racelijn, waardoor ook Verstappen in de ankers moest en de run naar Turn 4 te kort was om én op snelheid te komen en de Ferrari te passeren.

In ronde 69 zat hij er opnieuw dicht achter en besloot ineens tot een duik aan de binnenkant van de Ferrari. Hij kwam centimeters voor de endplate van de Ferrari op de apex. De twee raakten elkaar op het wiel, maar Leclerc gaf niet op en hield de buitenlijn. Die gaf hem echter te weinig ruimte om op de baan te blijven in de hoek van waaruit Verstappen uit de bocht kwam. De Ferrari ging naast de baan, waarna Verstappen zijn lijn hield en met DRS beslissend kon wegrijden. Het was een manoeuvre op het scherp van de snede, maar ook één die direct controversieel was, want had de Nederlander met zijn manoeuvre Leclerc buiten de baan gedrongen? Of was die overoptimistisch over zijn kansen via de buitenkant, nadat Verstappen hem feitelijk voor de apex voorbij was gegaan? De stewards zouden zich er na de race buigen. Het waren vragen die hoe dan ook grote antwoorden zouden krijgen. De stewards zouden uiteindelijk besluiten dat geen van beide coureurs volledige schuld had aan het incident en het daarmee afdoen als een race-incident. Het resultaat van wat een regelrechte klassieker genoemd mocht worden, bleef daarmee onaangeroerd door de stewards.

De basis daarvoor werd bij de start gelegd, want daar zou Max Verstappen op de eerste rij ondervinden dat zijn motor in anti stall modus sloeg. Hij zou daardoor heel slecht van zijn plek komen en terugvallen tot de zevende plaats. Het leek op dat moment het einde van zijn kansen op het podium en daar was op dat moment ook alle aanleiding toe. Charles Leclerc nam door de problemen bij Verstappen meteen een voorsprong aan de leiding. Achter Verstappen moest Lewis Hamilton om de Red Bull heen laveren en dat gaf het voordeel in Turn 1 aan Valtteri Bottas.

Achter hem had Lando Norris een uitstekende start en schoot naar de vierde plaats, nog voor Sebastian Vettel. De Ferrari-coureur moest zich schrap zetten en kon pas de McLaren pas na de activatie van DRS in de vierde ronde voorbij gaan in Turn 3. In zijn spoor volgde Verstappen, die inmiddels voorbij Pierre Gasly was gekomen. De Red Bull-coureur probeerde het buitenom in Turn 4, maar voltooide een ronde later een inhaalactie bij Turn 3. Na de McLaren was Kimi Räikkönen de volgende die zowel Vettel als Verstappen langszij kreeg.

Vooraan waren de beide Mercedessen niet bij machte om het tempo van Leclerc te volgen. De Monegask bouwde zijn marge van 1,9 seconde uit tot 3,6 seconden, tien ronden later. De Mercedessen reden gedurende de race veel in lift and coast afstellingen om de temperaturen onder controle te houden in wat een zinderend warme race was waarin de baantemperaturen opliepen tot 58’C.

Valtteri Bottas was na 22 ronden de eerste van de top-5 die zich aan de pits meldde, een ronde later gevolgd door leider Leclerc. Sebastian Vettel volgde de Fin naar de pits, maar de stop van de Ferrari-coureur verliep verre van vlekkeloos. De crew was duidelijk niet klaar voor hem toen ze hem in een reactie op de beweging bij Mercedes naar binnen riepen. De beide voorwielen moesten nog op hun posities arriveren op het moment dat Vettel de auto al stationair had. Hij zou daardoor maar liefst 6,1 seconden stil staan en zou veel terrein verliezen aan de beide Mercedes-coureurs en Max Verstappen. Hamilton en Max Verstappen besloten langer door te rijden en zouden acht, respectievelijk tien ronden na Bottas en Vettel hun banden wisselen voor de harde band.

Verstappen vond op de harde band duidelijk meer snelheid dan zijn concurrenten. Al heel snel begon hij het gat naar Sebastian Vettel dicht te rijden, die duidelijk gripproblemen had in de langzamere bochten. De Red Bull kon daardoor zienderogen dichterbij komen. In ronde 47 was hij binnen DRS-bereik van de Ferrari. Een ronde later deed hij een eerste poging  via de buitenkant van Turn 4. Vettel hield op ervaring de wijde lijn en sneed Verstappen daarmee de pas af. Een ronde later probeerde Verstappen het opnieuw, dook opnieuw naar de buitenkant maar nu klaar om van lijn te wisselen en de binnenkant te kiezen. Vettel doorzag het en sloot de deur voor een aanval via de binnenkant. Verstappen koos daarop een aanval in Turn 3. Hij gebruikte zijn DRS om de Ferrari dicht te naderen op het eerste rechte stuk, reed op het volgende naar zijn achtervleugel en zette een diepe uitremactie in, die slaagde. Vettel kwam daar nog weg, maar moest zich op het volgende rechte stuk voor Turn 4 alsnog gewonnen geven. Hij dook direct naar de pits voor een wissel naar de zachte band in een uiterste poging om zijn race nog een impuls te geven.

Verstappen zette ondertussen al koers richting de Mercedes van Valtteri Bottas. De Fin miste het tempo door de beperkingen van het hitte management en gaf weinig krimp toen Verstappen hem evenals Vettel een aantal ronden eerder uitremde bij Turn 3.  De Red Bull kon daarna dan toch de jacht inzetten op de leiding, maar de marge was behoorlijk en het aantal ronden dat nog restte beperkt. Aanvankelijk kon Leclerc de rondetijden van de Red Bull nog matchen en leek er te weinig tijd, maar Verstappen kreeg van Red Bull groen licht om extra vermogen uit de Honda-motor te genereren en daarmee zou hij consequent tijden in de 1:07 rijden, tienden sneller dan Leclerc, die bovendien moeite had om de achterblijvers efficiënt voorbij te geraken. Verstappen won ook daarbij tijd en werd geholpen door het feit dat, na Carlos Sainz, zijn teamgenoot Pierre Gasly de volgende was. De Fransman hield het tempo nog hoog, waardoor Leclerc moeilijk dichterbij kwam en Verstappen de kans kreeg om echt een duel aan te gaan. Verdere hulp van zijn teamgenoot had hij niet nodig, want vrijwel direct daarna zat hij in DRS-bereik en kon zijn aanvalsplan gaan voorbereiden. Met nog vijf ronden op de klok had hij, met de snelheid die hij had, ruim voldoende tijd om dat ten uitvoer te brengen. Evenals bij Vettel lukte het uiteindelijk bij de derde poging.

Achter de kop zou Vettel zijn wissel naar de zachte band gebruiken om Lewis Hamilton voorbij te gaan. De Ferrari-coureur voltooide zijn manoeuvre uiteindelijk in de laatste ronde in Turn 4. Lando Norris, die in Frankrijk in de laatste ronde nog plaatsen terugviel, kon nu eindelijk een mooi raceresultaat bijschrijven. De zesde plaats aan de finish was het beste resultaat van de Brit in zijn nog prille F1-carrière. Hij finishte nog voor Pierre Gasly en zijn teamgenoot Carlos Sainz, die na van achteraan te zijn gestart, veel posities won door lang door te rijden in zijn eerste stint en op verse banden posities te winnen. Alfa Romeo-coureurs Kimi Räikkönen en Antonio Giovinazzi verdeelden na solide races de laatste punten.

De Grand Prix van Oostenrijk zou ondanks de zinderende warmte de boeken in gaan als een race waarin alle 20 coureurs de finish haalden. Grote incidenten bleven dan ook uit evenals mechanische problemen.

De overwinning was van grote betekenis, voor zowel Verstappen, voor de Formule 1 en voor de Red Bull Honda-combinatie. Niet alleen was het de eerste zege in 2019 die niet werd behaald door Mercedes. Voor Verstappen was dit de beste race uit zijn F1-carrière tot dusver en een die hem definitief zou kunnen doen doorbreken tot de elite van een van de beste coureurs aller tijden. Voor Honda is het de eerste overwinning sinds haar terugkeer in de sport en een die op een belangrijk moment valt. Op zondagavond vindt er in Tokyo een vergadering plaats waar de directie gaat praten over de toekomst van het F1-project. De zondag in Spielberg zal die vergadering zeker geen windeieren leggen en een aansporing zijn om nog harder te gaan werken.

 

Grand Prix van Oostenrijk 2019
Ronde 9
Red Bull Ring, Spielberg
Lengte: 4,318 km – 71 ronden

zondag 30 juni 2019

Race


Baantemperatuur:  52’C
Luchttemperatuur: 33’C

PosCoureurTeamVerschil
1Max VerstappenRed Bull Honda1:22:01.822
2Charles LeclercFerrari+2.724
3Valtteri BottasMercedes+18.960
4Sebastian VettelFerrari+19.610
5Lewis HamiltonMercedes+22.805
6Lando NorrisMcLaren Renault+ 1 ronde
7Pierre GaslyRed Bull Honda+ 1 ronde
8Carlos SainzMcLaren Renault+ 1 ronde
9Kimi RäikkönenAlfa Romeo Ferrari+ 1 ronde
10Antonio GiovinazziAlfa Romeo Ferrari+ 1 ronde
11Sergio PerezRacing Point Mercedes+ 1 ronde
12Daniel RicciardoRenault+ 1 ronde
13Nico HulkenbergRenault+ 1 ronde
14Lance StrollRacing Point Mercedes+ 1 ronde
15Alexander AlbonToro Rosso Honda+ 1 ronde
16Romain GrosjeanHaas Ferrari+ 1 ronde
17Daniil KvyatToro Rosso Honda+ 1 ronde
18George RussellWilliams Mercedes+ 2 ronden
19Kevin MagnussenHaas Ferrari+ 2 ronden
20Robert KubicaWilliams Mercedes+ 3 ronden

 

Standen

2019 Drivers’ Championship
Stand na ronde 9

PosCoureurTeamPunten
1Lewis HamiltonMercedes197
2Valtteri BottasMercedes166
3Max VerstappenRed Bull Honda126
4Sebastian VettelFerrari123
5Charles LeclercFerrari106
6Pierre GaslyRed Bull Honda43
7Carlos SainzMcLaren Renault30
8Lando NorrisMcLaren Renault23
9Kimi RäikkönenAlfa Romeo Ferrari21
10Daniel RicciardoRenault16
11Nico HülkenbergRenault16
12Kevin MagnussenHaas Ferrari14
13Sergio PérezRacing Point Mercedes13
14Daniil KvyatToro Rosso Honda10
15Alexander AlbonToro Rosso Honda7
16Lance StrollRacing Point Mercedes6
17Romain GrosjeanHaas Ferrari2
18Antonio GiovinazziAlfa Romeo Ferrari1

 

2019 Constructors’ Championship
Stand na ronde 9

PosTeamPunten
1Mercedes363
2Ferrari228
3Red Bull Honda169
4McLaren Renault52
5Renault32
6Alfa Romeo Ferrari22
7Racing Point Mercedes19
8Toro Rosso Honda17
9Haas Ferrari16

 

 

F1-Planet.com