Home » Reports » GP van Spanje: Hamilton gecontroleerd naar overwinning

GP van Spanje: Hamilton gecontroleerd naar overwinning

Mercedes-coureur Lewis Hamilton heeft op zondag in Barcelona een uiterst gecontroleerde overwinning behaald in de Grand Prix van Spanje. De Engelsman leidde de race over 66 ronden na een betere start dan zijn teamgenoot Valtteri Bottas van start tot finish en liet daar niets meer tussen komen. Ook niet toen de race na 46 ronden een safety car kreeg en Hamilton het veld naar de herstart aanvoerde. Max Verstappen weerstond in de slotfase de druk van de twee Ferrari’s en finishte als derde.

Rechtvaardiging. Dat was boven alles van de lichaamstaal van Lewis Hamilton afstraalde toen hij na de 66 intense ronden op Circuit de Barcelona-Catalunya uitstapte uit zijn Mercedes. Een kleine glundering op het moment dat hij zijn helm af deed en voordat hij de overwinning nog wat uitbundiger vierde met zijn team.Hij was de gehele middag de beste geweest, had de race van start tot finish gecontroleerd en poetste daarmee elk spoortje twijfel dat hijzelf of zijn toeschouwers nog mochten hebben gehad na de kwalificatie en de opbouw van het weekend.

Hij had de Grand Prix gecontroleerd van start tot finish en zijn teamgenoot Valtteri Bottas, die vanaf pole op meer had gehoopt, geen enkele kans gelaten om er voorbij te geraken. Bij de start kwam de nummer 44 Mercedes direct beter van zijn plek dan zijn equivalent op pole-position. In de run naar de eerste bocht had hij aan de binnenkant een cockpitlengte voorsprong op Bottas, maar moest niettemin de zeilen bijzetten toen ook Sebastian Vettel langszij trok aan de buitenkant. Hamilton had normaliter de binnenlijn en het voortouw, maar Vettel verremde zich op het vuile deel van de baan, schoot over de curbs en had forse schade kunnen aanrichten aan de ambities van Mercedes om opnieuw in slagorde aan de finish te komen.

Vettel moest risico’s nemen in een poging om een aansluiting te houden met Mercedes in de titelstrijd, maar de verremming aan de buitenkant zorgde voor een flat spot op de zachte banden van de Ferrari. Zich herstellend van de onbalans door Turns 1 en 2 kreeg hij Max Verstappen langszij, die achter de top-3 wat afstand had gehouden en toesloeg toen dat duel was beslist. Verstappen koos de buitenkant in Turn 3 en ging buitenom bij Vettel, daarmee ook Charles Leclerc aan de binnenkant van de baan achter zich latend. Leclerc sloot razendsnel de deur om te voorkomen dat Pierre Gasly datzelfde zou doen bij hem. De Fransman ging kort naast de baan, kreeg Kevin Magnussen naast zich aan de binnenkant en de twee gingen twee bochten lang zij aan zij. Magnussen had de binnenkant in Turn 4, maar kon de manoeuvre niet afmaken. Gasly had vervolgens het voordeel aan de binnenkant van Turn 5 en behield zijn positie.

Het veld was verder schadevrij door de eerste ronde gekomen. al had Lando Norris alle geluk dat de tik die hij aan de buitenkant bij de exit van Turn 2 kreeg van Romain Grosjean niet tot schade leidde. Kimi Räikkönen moest het beste van zijn banden opgeven toen hij in Turn 4 de apex miste en over het vuile deel van de baan kortstondig door het grind ging.

Vooraan trok Hamilton in vrije lucht vrijwel direct een gat van 2 seconden naar zijn teamgenoot. Toch zou het een aantal ronden duren voor de Mercedessen zich echt konden losmaken van hun achtervolgers. Max Verstappen kon op P3 lang blijven volgen. Achter de Nederlander had Vettel grote problemen met de flat spot en kwam onder druk van zijn teamgenoot Charles Leclerc. De Monegask zou een flink aantal ronden aandringen, maar Vettel – en de Ferrari-pitmuur – gaf geen krimp. Pas in ronde 11 realiseerde Ferrari zich dat geen van de twee coureurs gebaat was bij de situatie en liet Vettel Leclerc op verzoek passeren. Het leed was toen al geschied, want Verstappen had inmiddels al een flinke voorsprong op kunnen bouwen naar de twee Ferrari’s.

Eenmaal los van Vettel, kon Leclerc snel stappen maken. Vettel smeekte zijn team zijn banden te wisselen zodra dat strategisch verantwoord was. Dat moment kwam in ronde 20. De Duitser wisselde als eerste van de kop naar de medium band. Het was niet bepaald een probleemloze stop. Linksachter ging het wiel er niet soepel op, waardoor de Duitser 4,4 seconden stil stond en Kevin Magnussen nog voorbij moest voor hij weer in de hunt was. Red Bull Racing liet zich niet misleiden door de marge van Verstappen naar Vettel of de bandenproblemen van de Duitser, wetende dat hij in de tweede fase van de race altijd een factor zou zijn. Ze haalde de Nederlander een ronde na Vettel naar binnen en wisselde hem naar een nieuwe set zachte banden.

Ferrari haalde Charles Leclerc drie ronden later naar binnen en verbaasde door de Monegask naar de harde band te wisselen. Ook nu was de stop niet soepel en was er wéér een probleem linksachter. Leclerc zou voor Vettel terugkeren op de baan, maar die zou op de medium banden duidelijk sneller zijn dan zijn teamgenoot op de witte banden. Leclerc was echter geenszins van plan om plaats te maken, dat tot ergernis van Vettel, die zijn team gefrustreerd vroeg waarom ze met elkaar aan het racen waren. Opnieuw regeerde besluiteloosheid aan de Ferrari-pit. In ronde 36 besloot het team Leclerc dan toch de opdracht te geven om van positie te wisselen. Verstappen was hen op dat moment al ruim elf seconden vooruit en er zou iets bijzonders voor nodig zijn om dat gat onder normale omstandigheden dicht te rijden.

Vettel ging in ronde 41 opnieuw naar de pits voor een nieuwe set softs. Verstappen volgde in ronde 44 en hij begon aan zijn eerste stint op de gele band. De vraag was of Ferrari Charles Leclerc de race zou laten uitrijden op de harde band. Dat zou uiteindelijk niet het geval zijn, want een crash tussen Lando Norris en Lance Stroll bij het ingaan van de 46e ronde zorgde voor de eerste en enige safety car-fase van de race.

Norris naderde de Racing Point bij het ingaan van de ronde op versere banden en dook via de buitenkant van Turn 1 aan de binnenkant bij Stroll. Die gaf de McLaren in Turn 2 geen ruimte, waardoor Norris niet alleen op de curbs werd gehouden, maar de twee elkaar bovendien raakten op de wielen. Het voorwiel van Norris raakte het achterwiel van Stroll. Die raakte in een spin en ging tegen de bandenstapels. Norris liep een lekke band en kapotte vloer op. Beide waren direct uitvaller.

De safety car zorgde voor een complete reset van de race. Vooraan waren de beide Mercedessen inmiddels comfortabel aan de leiding. Bottas en Hamilton hadden een ronde na elkaar hun stop gemaakt in ronden 27 en 28 en waren, mede door de pitstops van hun tegenstanders, 24 seconden los van hun achtervolgers. De safety car kwam als een redding voor Hamilton, die last begon te krijgen van delaminatie van zijn rechter achterband. De Engelsman had zich er net bij neergelegd dat hij nogmaals zou moeten stoppen, daarmee zijn teamgenoot de leiding zou moeten laten, toen de Safety Car soelaas bracht en hij onder de safety car zijn pitstop kon maken zonder de leiding te verliezen. Ook Bottas zou namelijk naar de pits komen voor nieuwe banden en dat deed ook Leclerc.

Het veld zou achter de safety car van Bernd Mayländer weer in slagorde worden teruggebracht en het was aan Lewis Hamilton vooraan om het veld in de derde sector naar de herstart te leiden. De Engelsman wachtte lang met op het gas gaan. Leek dat al vroeg te doen, maar vertraagde vervolgens weer om voor de chicane de klepel los te laten. Hij had Bottas daarmee voldoende verrast om zich hem op startfinish van het lijf te houden. De ogen waren daarachter vooral gericht op Max Verstappen, die in de resterende elf ronden de beide Ferrari’s achter zich moest houden. Dat lukte de Nederlander wonderwel goed en hij leek heel even zelfs de jacht in te zetten op Bottas. Die nam echter ontwijkende maatregelen en zou hem daarna geen kans meer geven om aan te sluiten. De snelheid van Verstappen was in het vervolg echter wel goed genoeg om zich de Ferrari’s van het lijf te houden. Hij bracht de Red Bull als derde en dus als best of the rest naar de finish.

De festiviteiten waren na het vallen van de vlag bij Mercedes. Ferrari likte haar wonden. Het team viel buiten het podium en realiseerde zich dat als ze een kans had gehad om achter de Mercedessen op het podium te finishen, ze die had laten liggen in de ronden waarin ze de snellere van de twee coureurs liet wachten achter zijn teamgenoot. Het is vanuit het perspectief van de fans natuurlijk alleen maar te waarderen dat een team haar coureurs laat racen, maar het is wel een afweging voor een team om te besluiten wanneer je dat laat gebeuren en in dit geval liet ze tot tweemaal toe een duidelijk snellere coureur bungelen.

Achter de top-6 had Haas eveneens hoofdpijn van het besluit om de coureurs te laten racen, maar nu omdat Grosjean en Magnussen wel heel veel risico legden in hun duel. Grosjean probeerde zijn teamgenoot via de buitenkant van Turn 1 in te halen. Magnussen verdedigde en dat dwong Grosjean om wijd te gaan. De Fransman liep daarbij lichte schade op en zou daardoor onder druk komen van de coureurs achter hem, te beginnen met Carlos Sainz. Die probeerde hij aanvankelijk nog achter zich te houden, nu zelf aan de buitenkant van Turn 2 nog terug te drukken en raakte de McLaren op het wiel met zijn wing endplate, maar een ronde later kwam Sainz met een besluitvaardige manoeuvre op het rechte stuk alsnog voorbij. Daniil Kvyat volgde zijn voorbeeld met een scherpe uitremactie. Grosjean kwam daarna nog onder druk van Alex Albon, maar kon de Toro Rosso nog net voor blijven voor het laatste punt.

Voor het Wereldkampioenschap zijn er uit het resultaat van de Grand Prix van Spanje twee conclusies te trekken: de titelstrijd lijkt zich dit seizoen echt te zullen beperken tot de coureurs van Mercedes. Ferrari was in de eerste vijf ronden in het kampioenschap op verschillende circuittypen, met uitzondering van Bahrein, niet bij machte om zich op de momenten dat het ertoe doet in de strijd te mengen en daarin hebben, naast de technische tekortkomingen, ook zeker de strategische besluiten een rol gespeeld. De andere conclusie is dat de strijd bij Mercedes daardoor nog meer is ontbrand. Hamilton heeft met zijn overwinning de leiding in de titelstrijd weer terug en weet dat hij zijn ontluikende teamgenoot in de toekomst geen duimbreed meer kan toegeven.

Grand Prix van Spanje 2019
Ronde 5
Circuit de Barcelona-Catalunya, Barcelona
Lengte: 4,655 km – 66 ronden

zondag 12 mei 2019

Race


Baantemperatuur:  41’C
Luchttemperatuur: 19’C

PosCoureurTeamTijd
1Lewis HamiltonMercedes1:35:50.443
2Valtteri BottasMercedes+4.074
3Max VerstappenRed Bull Honda+7.679
4Sebastian VettelFerrari+9.167
5Charles LeclercFerrari+13.361
6Pierre GaslyRed Bull Honda+19.576
7Kevin MagnussenHaas Ferrari+28.159
8Carlos SainzMcLaren Renault+32.342
9Daniil KvyatToro Rosso Honda+33.056
10Romain GrosjeanHaas Ferrari+34.641
11Alexander AlbonToro Rosso Honda+35.445
12Daniel RicciardoRenault+36.758
13Nico HulkenbergRenault+39.241
14Kimi RäikkönenAlfa Romeo Ferrari+41.803
15Sergio PerezRacing Point Mercedes+46.877
16Antonio GiovinazziAlfa Romeo Ferrari+47.691
17George RussellWilliams Mercedes+1 ronde
18Robert KubicaWilliams Mercedes+1 ronde
RLance StrollRacing Point Mercedesronde 45
RLando NorrisMcLaren Renaultronde 45

 

Standen

2019 Drivers’ Championship
Stand na ronde 5

PosCoureurTeamPunten
1Lewis HamiltonMercedes112
2Valtteri BottasMercedes105
3Max VerstappenRed Bull Honda66
4Sebastian VettelFerrari64
5Charles LeclercFerrari57
6Pierre GaslyRed Bull Honda21
7Kevin MagnussenHaas Ferrari14
8Sergio PérezRacing Point Mercedes13
9Kimi RäikkönenAlfa Romeo Ferrari13
10Lando NorrisMcLaren Renault12
11Carlos SainzMcLarenRenault10
12Daniel RicciardoRenault6
13Nico HülkenbergRenault6
14Lance StrollRacing Point Mercedes4
15Alexander AlbonToro Rosso Honda3
16Daniil KvyatToro Rosso Honda3
17Romain GrosjeanHaas Ferrari1

 

2019 Constructors’ Championship
Stand na ronde 5

PosTeamPunten
1Mercedes217
2Ferrari121
3Red Bull Honda87
4McLaren Renault22
5Racing Point Mercedes17
6Haas Ferrari15
7Alfa Romeo Ferrari13
8Renault12
9Toro Rosso Honda6
F1-Planet.com